Spremamo za vas: Francuski integralni tost hleb sa semenkama Spremamo za vas: Francuski integralni tost hleb sa semenkama
Danas vam predlažem da umesite tost hleb koji možete koristiti za pripremu slanih torti, sendviča, kao podlogu za izradu francuskih kanapea ili jednostavno kao... Spremamo za vas: Francuski integralni tost hleb sa semenkama

Danas vam predlažem da umesite tost hleb koji možete koristiti za pripremu slanih torti, sendviča, kao podlogu za izradu francuskih kanapea ili jednostavno kao hleb uz doručak. Odlično će se uklopiti sa jednim dobrim domaćim pekmezom uz ručak. Ili pak kao hrskavo prepečenu krišku hleba uz laganu večeru.

Ja sam oduševljena, sasvim je zadovoljio moje kriterijume i očekivanja. Mekana, tamno – rumena korica još mekanija sredina koja u sebi skriva hiljadu tih malih zrnaca, suncokreta, susama, lana, maka… Idealno iskombinovanog ražanog, speltinog, ječmenog i heljdinog brašna dok se kućom širi miris pečenog zrnevlja i pravog domaćeg hleba.

Recept za testo:

350 gr belog pšeničnog brašna T46

250 gr mešavine brašna sa semenkama kao što su: raž ovas, ječam i heljda ( možete upotrebiti obično integralno ako nemate ovakvu mešavinu ili jednostavno napraviti sami mešavinu)

9 gr suvog kvasca

6 gr šećera od šećerne trske

250 ml toplog mleka

150 ml tople vode

25 ml suncokretovog ulja

1 kašičica soli

2kašike semenki suncokreta, lana, susama, maka… po želji

Hleb sam pekla u pravougaonom pleuh dužine 28 cm i širine 10 cm

francuski-tost-hleb

Priprema testa:

U manjoj posudi sipati mleka, vode i ulja. Zagrejati da budu mlaki (idealna temperatura je 39 stepeni). Dodati šećera i jednu kašiku brašna (15gr) od ukupne količine brašna. Dodati kvasac i dobro razmutiti žicom za mučenje. Ostaviti da kvasac nadođe, zatim zamesiti testo uz dodatak semenki i soli, oblikujući ga u loptu. Premažite ga odozgo 1kašičicom ulja, pokriti čistom krpom ( ne dodirujući testo)  i ostaviti na sobnoj temperaturi da naraste. Kada naraste, premesiti ga, pokriti krpom i ostaviti da opet nadođe. Nakon toga ga razmesiti na ležerno pobrašnjenom stolu, razviti testo oklagijom (debljine prsta) u pravougaonik. Uviti kao rolat, ali tako da ne bude ni previše zategnuto niti labavo.

Staviti u pleh i ostaviti na sobnoj temperaturi da naraste (do visine pleha). Peći u već zagrejanoj rerni sa ventilatorom na 225 stepeni 20 minuta. Zatim smanjiti temperaturu na 200 stepeni i peći još 10 -tak minuta ( ipak vodite računa da ne pregori, jer vreme pečenja i temperatura zavise od jačine vaše rerne). Izvadite pleh iz rerne, premažite gornju koricu suncokretovim uljem i ostavite da se ohladi.

francuski-tost-hleb

Napomena:

Nemojte čekati da se potpuno ohladi  već ga izvadite nakon 10- tak minuta jer će se donja korica navlažiti.

Uživajte i prijatno!

Autor: Sunčica Stanković

 

 

No comments so far.

Be first to leave comment below.

Your email address will not be published. Required fields are marked *