Francuska i njena gastronomija

Francuska gastronomija je kao i što znate veoma poznata i priznata u svetu. Međutim, verujem da mali broj ljudi zna da su francuski kuvari i poslastičari  mnoge recepte „prisvojili“, malo doradili,  tako da su oni sada u svetu poznati kao francuski, kao što je to slučaj sa croissants ( kroasanima).

Kada njih spomenete, odmah vam padne na pamet Francuska, pred očima se stvori slika jednog od pariskih lokala, smeštenog u čuvenom bulevaru St Michel, kafa i topli mirišljavi kroasani sa finim tanušnim listićima i po kojom rupicom između njih, koji su baš takvi postali simbol Francuske. Na njihovoj popularnosti u Francuskoj je uticala Marie Antoinette (Marija Antoaneta), poreklom Austrijanka, supruga kralja Louis 14 ( Luja 14-og), jer je imala naviku da kroasane jede ujutru za doručak uz kafu ili toplu čokoladu i na taj način doprinela njihovoj popularizaciji u Francuskoj.

Prvi put su počeli da se pripremaju između 1837. i 1839. god u ulici Richelieu (Rišelje), kada su dva Austrijanca August Zang et Ernest Schwarzer otvorili boulangerie ( bulonžeriju) za pripremu viennoiseri ( vijenuazri) – Vienna ( Beč).

Peciva koja se pripremaju od lisnatog, delimično dizanog testa. Ali, da ne bude zabune, imaju Francuzi i svoje vlastite specijalitete, kao na primer: tarte Tatin ( Tatan , koji je nehotice osmislila jedna od sestara Tatin. Spremajući kolač  u žurbi je zaboravila da napravi koricu, i da bi to prikrila, da niko ne primeti, samo je preko karamelizovanog voća stavila koricu od testa, ispekla ga i kada je kolač bio pečen, samo preokrenula pleh, tako da je kolač ipak dobio smisao, imao je fantastičnu hrskavu koricu , natopljenu karamelom i prekrivenu sočnim voćem.

A eto, posle toliko godina, ovaj kolač polako postaje popularan i kod nas pod imenom  prevrnuti kolač koji se kod nas priprema malo drugačije, sa patišpanjem kao koricom koji je upravo bio zaboravljen u trenutku pripreme, jedne od sestara Tatin, i eto, opet smo došli do nekog novog recepta, kao što su to učinili i Francuzi, sa čuvenim kroasanom. Ali, ruku na srce , složićete se sa mnom, ipak su croissants (kroasani), ovakvi, kakvi danas postoje simbol Francuske, zar ne?

Autor: Sunčica Stanković

OSTAVI ODGOVOR

Upišite svoj komentar!
Please enter your name here

Najnovije objave

Podeli članak:

spot_imgspot_img

Najnovije objave

Možda će ti se dopasti
Sličan sadržaj

Nadahnuti promenom: Aktivizam kao odgovor na društvene nejednakosti

Nadahnuti promenom: Aktivizam kao odgovor na društvene nejednakosti. Danas...

Transformišite svoj stil! Ključni saveti za urbani letnji izgled

Transformišite svoj stil! Ključni saveti za urbani letnji izgled....

Slatko od jagoda sa čia semenkama i rozetlom

Slatko od jagoda sa čia semenkama i rozetlom. Da...

Popularnost bezmetalnih krunica: Kako jednostavno postići holivudski osmeh

Popularnost bezmetalnih krunica: Kako jednostavno postići holivudski osmeh. Uspešna...