Francuska i njena gastronomija

Francuska gastronomija je kao i što znate veoma poznata i priznata u svetu. Međutim, verujem da mali broj ljudi zna da su francuski kuvari i poslastičari  mnoge recepte „prisvojili“, malo doradili,  tako da su oni sada u svetu poznati kao francuski, kao što je to slučaj sa croissants ( kroasanima).

Kada njih spomenete, odmah vam padne na pamet Francuska, pred očima se stvori slika jednog od pariskih lokala, smeštenog u čuvenom bulevaru St Michel, kafa i topli mirišljavi kroasani sa finim tanušnim listićima i po kojom rupicom između njih, koji su baš takvi postali simbol Francuske. Na njihovoj popularnosti u Francuskoj je uticala Marie Antoinette (Marija Antoaneta), poreklom Austrijanka, supruga kralja Louis 14 ( Luja 14-og), jer je imala naviku da kroasane jede ujutru za doručak uz kafu ili toplu čokoladu i na taj način doprinela njihovoj popularizaciji u Francuskoj.

Prvi put su počeli da se pripremaju između 1837. i 1839. god u ulici Richelieu (Rišelje), kada su dva Austrijanca August Zang et Ernest Schwarzer otvorili boulangerie ( bulonžeriju) za pripremu viennoiseri ( vijenuazri) – Vienna ( Beč).

Peciva koja se pripremaju od lisnatog, delimično dizanog testa. Ali, da ne bude zabune, imaju Francuzi i svoje vlastite specijalitete, kao na primer: tarte Tatin ( Tatan , koji je nehotice osmislila jedna od sestara Tatin. Spremajući kolač  u žurbi je zaboravila da napravi koricu, i da bi to prikrila, da niko ne primeti, samo je preko karamelizovanog voća stavila koricu od testa, ispekla ga i kada je kolač bio pečen, samo preokrenula pleh, tako da je kolač ipak dobio smisao, imao je fantastičnu hrskavu koricu , natopljenu karamelom i prekrivenu sočnim voćem.

A eto, posle toliko godina, ovaj kolač polako postaje popularan i kod nas pod imenom  prevrnuti kolač koji se kod nas priprema malo drugačije, sa patišpanjem kao koricom koji je upravo bio zaboravljen u trenutku pripreme, jedne od sestara Tatin, i eto, opet smo došli do nekog novog recepta, kao što su to učinili i Francuzi, sa čuvenim kroasanom. Ali, ruku na srce , složićete se sa mnom, ipak su croissants (kroasani), ovakvi, kakvi danas postoje simbol Francuske, zar ne?

Autor: Sunčica Stanković

OSTAVI ODGOVOR

Upišite svoj komentar!
Please enter your name here

Najnovije objave

Podeli članak:

spot_imgspot_img

Najnovije objave

Možda će ti se dopasti
Sličan sadržaj

Njeno veličanstvo – BIBLIOTEKA

Njeno veličanstvo – BIBLIOTEKA. Dugo sam razmišljala šta je...

Kifla kroasani pečeni na ulju

Kifla kroasani pečeni na ulju.Da li ste probali...

1.Jedan po jedan – knjiga za prave ljubitelje trilera

1.Jedan po jedan - knjiga za prave ljubitelje trilera....

Čarapansko srce veliko kao kuća

Čarapansko srce veliko kao kuća. U jednom lepom, Lazarevom...