Prolećno raspremanje doma – način da unesete dobru energiju u život

Prolećno raspremanje doma – način da unesete dobru energiju u život

Bliži se proleće, a sa njim lepo vreme i čuveni prolećni umor. Iako se radujemo sunčanim danima, neretko se dešava da nam treba malo podstreka da bismo se zaista osećali dobro.

Prolećno raspremanje doma – način da unesete dobru energiju u život

Prolećno raspremanje doma ne zvuči nimalo privlačno i tačno je da nam svima ponekad treba dodatna motivacija za čišćenje kuće. Kako da spremno dočekate proleće, očistite svoj životni prostor i otvorite vrata dobroj energiji?

Postoji nekoliko korisnih saveta koje možete ispratiti i sa mnogo više elana srediti svoj dom. Pročitajte.

Pripremite sredstva i uređaje za prolećno čišćenje

Kao i u svakom poslu i kod velikog prolećnog raspremanja najznačajnije je da se organizujete i dobro pripremite. Sredstva za čišćenje, krpe i sunđeri su važni, pa budite sigurni da sve što vam treba na vreme obezbedite. Od jakih dezinfekcionih sredstava za kupatilo. Preko omekšivača. Preparata za čišćenje mebl štofa vaše prelepe garniture u dnevnoj sobi – pregledajte šta već imate, a šta treba da se nađe na vašem popisu za kupovinu.

Prolećno čišćenje doma je prava prilika da se ponovite i kupite neki od vrednih i praktičnih kućnih uređaja. Možda kućni budžet ne dopušta da kupite novu mašinu za pranje posuđa ili veš mašinu, ali svakako možete razmisliti o novom usisivaču ili parnom čistaču.

Sasvim je izvesno da će usisivači sa posudom ili vrećicom olakšati generalno ćišćenje kuće, kao i svako naredno. U prodavnicama bele tehnike danas možete pronaći razne modele usisivača koji imaju posebne filtere i indikatore koji pokazuju, na primer, da li je posuda za prašinu puna. Tako možete biti sigurni da nećete opteretiti motor aparata, ali i optimizovati čišćenje.

Počnite od dvorišta

Posle duge zime, možda će biti potrebne razne popravke u vašem dvorištu i na spoljašnosti same kuće. Zbog toga je pametno pre nego što krenete sa raščišćavanjem i uređenjem enterijera da se pozabavite eksterijerom. Obiđite kuću sa svih strana, proverite da li negde postoji neki problem. Primera radi, to mogu biti stubovi ograde koje treba pričvrstiti ili ofarbati.

Ako imate letnjikovac u dvorištu ili posebnu konstrukciju za ljuljašku, želećete da osigurate njihovu stabilnost. Malo boje, lakiranja, te okopavanja bašte mogu da posluže kao “pogonsko gorivo” i ona doza energije koja vam je potrebna da se posvetite čišćenju doma.

Neka kuća zamiriše

Nema boljeg načina za prizivanje proleća u životni prostor od mirisa. Kada krećete u veliku nabavku i kupujete sunđere i sredstva za čišćenje, ne zaboravite i lepe mirise. Nove sveće, eterična ulja, osveživači prostorija, pa čak i drugačiji i svežiji miris deterdženta za pranje veša mogu da oplemene dom.

Zapravo, iskoristite mirise kao motivaciju i inspiraciju za prolećno čišćenje. Nema ničeg lepšeg od spavaće sobe i dnevnog boravka koji miriše na čistoću i proleće.

Bacite sve suvišne stvari

Ako želite da vam dom istinski zablista, pre nego što se “bacite na čišćenje”, potrebno je da neke stvari bukvalno bacite. Krenite u inspekciju svih ormara, garaže, podruma i potkrovlja i objektivno sagledajte šta vam je od svih stvari koje posedujete zaista potrebno. Svi imamo u ormaru bar tri para farmerica koje nismo obukli više od šest meseci ili čuvamo u garaži stari dečji bicikl.

Dobro pregledajte da li je sve u upotrebljivom stanju, pa potom razvrstajte u tri gomile: šta možete da poklonite prijateljima ili nekoj humanitarnoj organizaciji, šta da prodate, a šta ide na otpad. Ovo je efikasan i brz način da se rešite nepotrebnog nereda pre nego što se stvarno upustite u čišćenje i kompletno sređivanje doma.

Kako prolećno čišćenje može da unapredi vaš život

Ako mislite da su benefiti prolećnog čišćenja samo u očiglednom – organizovanom, čistom i urednom domu, varate se. Generalno sređivanje kuće može stvarno da poboljša vašu svakodnevicu i donese dobru energiju u vaš život.

Čišćenje kao način da se oslobodite stresa

Obnavljajuća energija proleća može da vas okrepi i oslobodi od briga. Čišćenje doma, provetravanje i otvaranje u svakom smislu pomoći će vam da se oslobodite stresa. Ukoliko koristite prirodne preparate i osvežavajuće mirise, kao što je miris limuna, na primer, još brže ćete se rasteretiti i oraspoložiti.

U čistom domu bićete produktivniji

Možda ne provedemo hladne mesece u pravom zimskom snu, ali je sasvim izvesno da se tokom zime ulenjimo. Skloni smo tome da odlažemo obaveze i planove i “da se ušuškamo”. Čišćenje i reorganizacija doma je jednostavan zadatak, koji pritom može da donese veliki i osvežavajući talas motivacije i elana.

Razmislite o tome, ako provedete dan u raščišćavanju doma, klasifikovanju i sortiranju stvari,  osetićete se korisno. Povećaće se nivo energije, uštedećete vreme u budućnosti i biti orniji i produktivniji u svemu što radite.

Čist dom = manje alergija

Teško je uživati u toplim, sunčanim danima kada stalno kijate i šmrkćete. Ali ako redovno čistite svoj dom, možete eliminisati okidače alergija ili bar ublažiti simptome. Započnite veliko prolećno čišćenje pranjem ćebadi, prekrivača i posteljine. Obrišite prašinu sa svih površina – od polica, preko stolova do podova. Uz svakodnevno provetravanje i usisavanje, bar na nedeljnom nivou, moći ćete da upijate sunce i uživate u toplijem vremenu bez dosadnih alergijskih “prekida”.

Čišćenje kao put do fizičke aktivnosti

Sa toliko praznika koji se održavaju tokom zimskih meseci, lako je dodati na težini. Pogotovo ako niste “sportski tip” i zaobilazite teretanu od prvih jesenjih dana. Jedan od načina da se vratite na put zdravog načina života i pokrenete telo jeste da organizujete i očistite svoj dom.

Život u čistom i organizovanom okruženju ne samo da može poboljšati vaše mentalno zdravlje, već može pomoći u podsticanju zdravijeg izbora hrane. Čista kuhinja znači više prostora za kuvanje i pripremu zdravijih obroka. Pored toga, manje nereda čini da se vaš um oseća opuštenije, pa čak i da osećate kao da imate više vremena. Kada se prihvatite velikog posla kao što je kompletno čišćenje kuće, odlazak u teretanu delovaće mnogo jednostavnije.

Prilika da se povežete sa porodicom

Ako i vi spadate u grupu onih koji prevrnu očima na samu pomisao na čišćenje, možda je vreme da promenite ugao gledišta. Pokušajte da čišćenje ne doživljavate kao naporan i dosadan rad, već priliku da se povežete sa partnerom ili decom. Prolećno raspremanje može biti u znaku timskog rada, solidarnosti, pa čak i zajedničke zabave.

Napravite muzičku plejlistu i bacite se na posao! Možete čitav dan provesti u razgovoru, prepričavanju starih dogodovština, evociranju porodičnih uspomena i maksimalno se oraspoložiti. Na kraju, ne samo da ćete se zabaviti već i biti nagrađeni – blistavo čistim domom u kome možete potpuno da se opustite.

Prolećno raspremanje doma – način da unesete dobru energiju u život

OSTAVI ODGOVOR

Upišite svoj komentar!
Please enter your name here

Najnovije objave

Podeli članak:

spot_imgspot_img

Najnovije objave

Možda će ti se dopasti
Sličan sadržaj

Kupaći & leto sa Liscom

Kupaći & leto sa Liscom. Lisca i ove godine...

Pripremite pileća krilca kao u najboljim KFC restoranima

Pripremite pileća krilca kao u najboljim KFC restoranima. Od...

Poverenje kao ključna karika između međuljudskih odnosa i komunikacije

Poverenje kao ključna karika između međuljudskih odnosa i komunikacije....

Queen Sensation na drugom izdanju Wine & Music Festivala

Queen Sensation na drugom izdanju Wine & Music Festivala....