Kako ostati smiren u stresnim situacijama

Kako postići smirenost i ostati pribran u stresnim situacijama? Dokazano je da dugotrajan stres može značajno narušiti naše zdravlje. Dok jedni ne mogu biti produktivni bez stresa, druge baca na koljena. Mislim da ge je nemoguće izbjeći, potrebno ga je samo kontrolisati.

Najbrža i najjednostavnija metoda da ostanete smireni jeste da usmjerite pažnju na svoje disanje. Budite svjestni svog udaha i izdaha. Zamislite da svakim udahom ulazi nova energija, a svakim izdahom izlaze sve negativne emocije. Disanje će vam pomoći da se vratite u normalu i postignete ravnotežu. Samo nakon nekoliko minuta kontrolisanog disanja, uspijeti ćete da se smirite.

U stresnim situacijama dolaze nam crne misli. Nemojte se na silu truditi da ih promjenite. Promatrajte ih i polako počnite da ih mjenjate sa mislima koje vam služe. Sjetite se lijepih i ugodnih događaja i pustite da takve misli prevladaju one loše. Budite ustrajni u tome, dok se ne počnete bolje osjećati.

Lako je biti pozitivan kad vam sve ide od ruke, ali ako nije tako onda to može biti komplikovano. Lažni optimizam ne pomaže, ali sjetite se sličnih situacija, sa pozitivnim ishodom.  Sjetite se šta ste sve postigli i koliko vrijedite. Koga sve imate u životu i na čemu ste zahvalni. Istraživanja su pokazala da su ljudi koji svakodnevno pokazuju zahvalnost, bolje raspoloženi, zdraviji i lakše se nose sa stresnim situacijama. Ne gubite vrijeme i energiju na brigu i paniku.

Redovno vježbanje nam ne pomaže u iznenadnim stresnim situacijama, ali ima pozitivno djelovanje na naš organizam i naše raspoloženje. Otporniji smo na sve prepreke koje nam se nađu na putu i brže ćemo ih prevazići.   Kvalitetan san je takođe ne ophodan da imamo kontrolu nad svojim emocijama. Odredite vrijeme za sebe. Bez telefona,interneta i svega što vas može izbaciti izbaciti iz ravnoteže. Prošetajte na sviježem zraku i uživajte u prirodi.

Kada osijetite da bi ubrzo mogli izgubiti kontrolu, počnite brojati u sebi. To je jednostavna metoda, ali često takođe može pomoći. Ponekad i ako su stvari toliko loše dobijemo napad smijeha. Meni se često dešavalo da moram da se smijem u najtežim mogućim situacijama. Od muke. Neznam zašto, ali nakon toga mi bude lakše. Naravno da se treba suočiti sa problemima, ali preveliko analiziranje situacije može dovesti do još većeg stresa.

Svaki problem je prilika za rast i nečemu nas uči. Ne pitajte se zašto mi se to dešava, nego koji je najbolji način da se izvučem iz ovoga. Zapamtite to je privremeno i proći će. Ako nevidite sami izlaz, potražite pomoć. Treba da budemo svijesni da život kroz godine ne postaje lakši, nego mi postajemo jači i otporniji.

Autor: Suada Duraković

 

OSTAVI ODGOVOR

Upišite svoj komentar!
Please enter your name here

Najnovije objave

Podeli članak:

spot_imgspot_img

Najnovije objave

Možda će ti se dopasti
Sličan sadržaj

Najčešći problemi sa stopalima leti: Kako ih sprečiti i rešiti

Najčešći problemi sa stopalima leti: Kako ih sprečiti i...

Čovek bez obaveza – Miroslav Ćurčić

Čovek bez obaveza - Miroslav Ćurčić. Miroslav Ćurčić nas...

Dobijate ono o čemu razmišljate

Dobijate ono o čemu razmišljate. Misli i načini razmišljanja...

Potomci ratnika Srbije prisustvovali prazničnoj liturgiji na Kalemegdanu

Potomci ratnika Srbije prisustvovali prazničnoj liturgiji na Kalemegdanu. I...