Frilens: kako početi, šta raditi i gde tražiti posao

Srbija jedna od četiri zemlje u Evropi po interesovanju za frilens poslove, a naši frilenseri nalaze se među najkvalitetnijim i najpouzdanijim, te i najplaćenijim u svetu.

Kako postati frilenser i raditi od kuće?

Zanima vas kako postati frilenser i raditi od kuće ili bilo kog mesta koje vam padne na pamet? Na pravom ste mestu! Ovi poslovi ne podazumevaju stalno angažovanje u nekoj firmi. Sve više ljudi se interesuje kako postati frilenser, jer to zvuči tako super! Radiš za koga hoćeš, odakle hoćeš i koliko hoćeš.

Jedan od traženih poslova je kopirajting. To ne znači da je pisanje za svakog. Ima raznih poslova koje frilenseri mogu raditi. Možete se baviti  programiranjem, grafičkim dizajnom, prevodom, sinhronizacijom tekstova, animacijom, marketingom, fotografijom i sl. Nije potrebno formalno obrazovanje za angažovanje na ovakvim poslovima. Potrebno je da imaš želju, volju, sve informacije možeš pronaći na YouTube-u ili Googl-u postavljanjem pitanja ”Kako da…”. Kako da počenem da frilensujem, kako da naučim rad u nekom programu i još gomila stvari koje možeš naučiti jednostavnom pretragom. Potrebno je samo malo da se zainteresujete, hajde, nije teško! Odluči šta te najviše motiviše i ispunjava. Razmisli koji je tvoj hobi koji možeš unovčiti. Toliko imamo mogućnosti, samo je potrebno fokusirati se na jednu oblast i krenuti u akciju! Početak nije lak ali se svaki trud isplati i nagradi, budite uporni!

Gde pronaći posao?

Trenutno je aktivno više stotina platformi koje nude frilens poslove. Kada se posmatraju samo one „najpopularnije”, koje se nalaze na raznim listama, moguće je izdvojiti na desetine njih. Upwork je najbolji!

 Razlike između platformi su brojne: neke uzimaju veće a neke manje provizije, neke postavljaju razna ograničenja, a neke imaju rigorozne uslove za registraciju. Većina platformi nudi više tipova naloga — besplatne i plaćene. Ovi drugi donose benefite poput mogućnosti da se aplicira za više poslova mesečno ili pristupa većoj bazi klijenata.

frilenser-rad-od-kuce

Kako postati frilenser ?

Prvo:

Danas dostupni online kursevi na sve moguće teme. Čak i besplatno možete naći neko početničko znanje na blogovima, sajtovima. Informacije su nam danas svima na dohvat ruke. Samo treba potražiti i znati šta tražite!

Drugo:

Opredelite se za neki posao. Nakon detaljnog istraživanja stavite na papir 5 poslova u kojima bi se snašli. Odredite prednosti i mane, što je potrebo naučiti ali i informisati se koji su poslovi dobro plaćeni. Važno je da znate: potrebno je kalifikacija za određeni posao jer vas niko neće angažovati ako površno nešto znate/radite.

Treće:

Sve što radiš je tvoj portfolio na osnovu koga poslodavci biraju da li će te angažovati ili ne. Napravite nalog na nekoj od platformi. Ponudite svoje usluge na nalogu, potrbno je da delujete stručno i ozbiljno.

Četvrto:

Aktivno traži posao i apliciraj oprezno! Sigurno ćete nekad i omašiti u proceni. I to je ok. Sve su to čari frilens posla. Vremenom usavršite ovu veštinu.

Autor: Jelena Vučković

 

OSTAVI ODGOVOR

Upišite svoj komentar!
Please enter your name here

Najnovije objave

Podeli članak:

spot_imgspot_img

Najnovije objave

Možda će ti se dopasti
Sličan sadržaj

Kupaći & leto sa Liscom

Kupaći & leto sa Liscom. Lisca i ove godine...

Pripremite pileća krilca kao u najboljim KFC restoranima

Pripremite pileća krilca kao u najboljim KFC restoranima. Od...

Poverenje kao ključna karika između međuljudskih odnosa i komunikacije

Poverenje kao ključna karika između međuljudskih odnosa i komunikacije....

Queen Sensation na drugom izdanju Wine & Music Festivala

Queen Sensation na drugom izdanju Wine & Music Festivala....