PROVERENI NAČIN DA UNAPREDIŠ SOPSTVENI MARKETING

Svaki put kada neka marketinška taktika postane sve aktuelnija, neminovno je da se zapitamo da li je već dostigla svoj vrhunac na tržištu i samim tim, počela da gubi na efikasnosti ?!

Ovo je nešto što je viđeno već više puta, odnosno, svaki put kada se prihvati neka nova strategija kao provereni način za efikasniji rad.

Svaki proces primene neke strategije u samom radu, počinje sa…početkom ! Ovo se može učiniti posebno teško nekome ko nema puno iskustva i ko je na početku svog puta u pronalaženju pravog posla za sebe. Upravo sa ovom vrstom izazova, sreću se svi freelnace autori, ali i svi oni koji planiraju projekte koje će ujedno morati dobro da organizuju i sprovedu u delo.

Može da ti se desi situacija da ne poznaješ ljude, da ti je radno okruženje strano, da jednostavno ne znaš koji je pravac za tebe najbolji izbor. Jedino što imaš je jaka volja da naučiš i uspeš  svojoj zamisli. I to je sve što treba da imaš, ostale stvari naučićeš usput.

Poznato ti je da su copywriteri potrebni u svakoj vrsti posla, odnosno, svakom je potrebna prava marketinška strategija i kvalieteno predstavljanje, u ovom slučaju kroz pisanu formu i kroz društvene mreže. Potrudi se da pokažeš drugoj strani da odlično poznaješ materiju, da si efikasan, brz i da možeš da odgovoriš svakom izazovu koji se postavi pred tebe.

Ovo u praksi znači…

Bez obzira da li tek učiš osnovne korake ili već imaš nekog iskustva, postoje neka pravila koja su uvek aktuelna i koje bi bilo dobro da savladaš na svakodnevnom nivou, kako bi mogao da ih primenjuješ u svakoj situaciji jer ćeš na taj način utvrditi mentalni sklop uspešne osobe.  I ne zaboravi, sa koliko god znanja i talenata da raspolažeš u ovom trenutku, to je ipak više nego što ima ona osoba kojoj su potrebne tvoje usluge jer da ih ne treba, ne bi te ni tražila. Jednostavno je.

I Samo kroz konkretne rezultate možeš da se ostvariš, ali i da drugima predstaviš to što radiš kao nešto što je ozbiljno i dugoročno ima uspeha.  Nemoj se zadovoljiti sa postojećim nivoom znanja, uvek se trudi da naučiš nešto novo i izađeš izvan svojih okvira jer ćeš samo tako biti bolji, u svakom aspektu koji želiš da poboljšaš.

II Radi svoj posao najbolje što možeš jer samo je najbolje dovoljno dobro da bi se postigao uspeh i bio konkurentan na zahtevnom tržištu koje je puno talentovanih i ambicioznih ljudi.

III Budi motivisan da uspeš i pozicioniraš se kao osoba koja ima znanje, kredibilitet i stvarne rezultate, koji će to zaista i da potvrde.

Za neke konkretne situacije, biće potrebno da se dobro informišeš i naučiš još neke stvari koje ti možda u ovom trenutku nedostaju, ali čak i u tom slučaju treba biti pametan. Rešenje je često na nepredvidivim mestima i ne mora obavezno da bude u dostupnoj literaturi pa bile to online ili offline knjige ili korisni tesktovi koji će da ti pomognu na tvom putu do uspeha.

Pogled iz perspektive druge strane

Bilo koji izvor informacija da koristiš, kako bi obogatio svoje znanje, znaj da sve što pročitaš ima izuzetnu vrednost i važnost za tebe. Ovo je posebno tačno u slučaju da si tek na početku svog puta i da tek treba da se afirmišeš. Bilo koja informacija na koju naiđeš pa čak i ona koja i nije toliko relevantna, znaj da za tebe ima veliki značaj. Ne zaboravi ni društvene mreže, kao vredan izvor informisanosti (ovo se posebno odnosi na navike i potrebe ciljane publike).

Kako sve ovo daje rezultate?

Google je uvek spreman i bogat informacijama i saznanjima iz različitih oblasti i sfera interesovanja. Ono što je tvoj posao u ovom slučaju je da uočiš eventualne propuste drugih, koji se bave istim poslom kao i ti i da jednostavno uradiš suprotno tome. Budi drugačiji i napiši ili uradi bolje od toga.

Kada osmisliš svoju strategiju i koncipiraš kako bi zapravo trebalo da izgleda dobra ideja, lepo i poslovno predstavi se potencijalnim poslodavcima ili klijentima i pokaži im da možeš da uradiš bolje od onoga što već imaju u ponudi.

Online strategije

Verovatno na svakodnevnom nivou raspolažeš sa velikim brojem informacija, koje sam pronalaziš na pretraživaču ili ih jednostavno dobijaš mailom. Iako savremeni tempo života diktira prekomernu količinu informacija koje svakodnevno dobijamo, pre nego što ih odbaciš razmisli da li možda možeš da iskoristiš neku priliku i za sebe, kroz sve te silne informacije i podatke.

Nakon što pročitaš nešto, pokušaj da svo to saznanje iskoristiš za ono čime se ti baviš, kao svoju ličnu strategiju. Uvek možeš neki podatak da obradiš tako da izgleda efikasniji i privlačniji drugim ljudima. Prezentuj ljudima ono što im je zaista potrebno, a ne ono što već znaju i što već postaje monotono i prevaziđeno.

Kada tako nastupiš, možeš da očekuješ neke pozitivne promene u svom radu, kao i neke konkretne rezultate. Veštine i sposobnosti koje si tokom rada, usavršio i ovaj put će tebi ići u prilog. Napor i trud koji uložiš u svoj rad, uvek će ti se na kraju isplatiti.

Koja je niša baš za tebe ?!

Ponudi ovom zahtevnom tržištu svoje znanje jer na koji način će drugi znati koliko možeš i vrediš ako im to ne pokažeš na konkretnom primeru ili zadatku ?

Pri tom, najvažnije je da odabereš oblast koju zaista poznaješ i u kojoj se prepoznaješ, kao neko ko vlada materijom i drugima ima da ponudi zaista dragocene vrednosti i rešenja koja će biti odgovor na ključna pitanja publike. Kada vladaš sa onim što radiš, nećeš gubiti dragoceno vreme na neka dodatna istraživanja o temama i projektima na kojima trenutno radiš.

Zato kreni. Google je tvoj prijatelj, a potencijalna publika obično se nalazi na prve tri strane. Oni koji su dalje u pretrazi, najverovatnije nisu baš spremni za veću posvećenost nekoj temi  dok ostali žele ili da se nađu na prvoj strani ili da se na njoj održe. Mada ima slučajeva kada se klijent nalazi i daleko u pretrazi, ali to je nešto što ćeš tokom samog rada da otkriješ.

Dalje je put jasan. Odaberi i obradi temu tako da drugima zaista služi i pri tom sadrži sve odgovore na njihova pitanja. Kvalitet neće dugo ostati neprimećen, a sa mogućnostima koje pružaju društvene mreže, budi siguran da nećeš čekati duže od par dana za priliku da pokažeš koliko znaš.

Potrudi se da savladaš navedene smernice. Iako zvuče jednostavno, ako ih dosledno primenjuješ u praksi, daju značajne rezultate i uspeh.  Ukoliko si tek na početku karijere i sve ti je prilično novo, kada je digitalni marketing u pitanju, onda ćeš sledeći ove saveti steći neophodno iskustvo, koje će ti biti potrebno za neke veće i konkretnije projekte i poslove. A gde su veći projekti u pitanju, tu je odmah i finansijski aspekt posla privlačniji.

Proveri sve navedeno u praksi i na svom primeru uveri se koliko je funkcionalno i efikasno. A u međuvremenu, podeli sa nama koje su se do sada strategije pokazale kao uspešne kod tebe?

Autor: Ivana Živanić

 

 

 

 

OSTAVI ODGOVOR

Upišite svoj komentar!
Please enter your name here

Najnovije objave

Podeli članak:

spot_imgspot_img

Najnovije objave

Možda će ti se dopasti
Sličan sadržaj

Nadahnuti promenom: Aktivizam kao odgovor na društvene nejednakosti

Nadahnuti promenom: Aktivizam kao odgovor na društvene nejednakosti. Danas...

Transformišite svoj stil! Ključni saveti za urbani letnji izgled

Transformišite svoj stil! Ključni saveti za urbani letnji izgled....

Slatko od jagoda sa čia semenkama i rozetlom

Slatko od jagoda sa čia semenkama i rozetlom. Da...

Popularnost bezmetalnih krunica: Kako jednostavno postići holivudski osmeh

Popularnost bezmetalnih krunica: Kako jednostavno postići holivudski osmeh. Uspešna...