NAPIŠI DOBAR BLOG POST

Ako je opis posla kojim se baviš takav da klijentima, kupcima ili poslovnim partnerima, možeš da ponudiš dobar sadržaj, pisanje bloga definitivno je dobar kanal za stvaranje interesa za  tvoje proizvode i usluge (lead generation).

Kako napisati dobar blog post?

Da bi to dobro radili, potrebno je prilikom pisanja teksta pridržavati se određenih pravila…

Ipak, najčešći problem je ideja, odnosno, tema o čemu ćeš pisati. Osim elemenata dobrog teksta za blog koji bi trebali uvek biti prisutni, čitajući ove redove, možeš da pronađeš i potencijalne ideje koje će sigurno pobuditi tvoju kreativnost. Pisanje bloga i nije tako teško jer uz neki omiljeni ritual, zavaljen ispred monitora, jednostavno pokušaj da uživaš u činjenici da pišeš tekst jer je to baš ono što voliš da radiš.

Content marketing, šta je to ustvari ?

Danas se dosta govori o digitalnom marketingu i kreiranju dobrog sadržaja, koji potom možeš da ponudiš klijentima ili poslovnim partnerima kao deo odlično sastavljenog portfolia.

U dobar sadržaj spada kreiranje slika, infografika, videa, pisanje specijalizovanih elektronskih vodiča, ilustracija, zatim podcastebook ili email newsletter i drugi načini izražavanja misli. Blog je definitivno dobra platforma za sve navedeno jer uz pomoć njega možeš da objaviš gotovo sve ove vrste sadržaja i ujedno predstavlja savršeni alat za početak tvog content marketinga.

Inspirativne ideje za blog

Osim klasičnog pisanja tekstova za blog, o temama koje su tebi bliske, uvek možeš da  napišeš dobar tekst koristeći neke druge, kreativnije, sopstvene, izvore ideja za pisanje.

  • Intervju: sastavi pitanja za intervju sa nekim ko je stručan u oblasti koju istražuješ i o kojoj pišeš. Kvalitetno napisan i obrađen intervju, svakako će biti čitan i zanimljiv publici.
  • Najave ili novosti: Blog možeš da koristiš i kao kanal za najave događanja ili za objavu nekih novosti koje su vezane za posao koji radiš. U svom tekstu na blogu možeš da najaviš i neki događaj, a nakon toga i da opišeš kakva je bila atmosfera tamo.
  • Infografika: Možda ih je malo teže napraviti ukoliko nemaš neku stručnu pomoć ili ako već ne vladaš znanjem iz oblasti grafike, ali moguće ih je napraviti i online koristeći aplikaciju kao što je Easelly. Preko ovog programa možeš da prezentuješ gotovo sve, lako je čitljiv i publika voli da čita ovako urađene infografike.

 

Elementi kvalitetnog teksta

Tokom samog procesa pisanja, definitivno je potrebno da se pridržavaš određenih pravila ili preporuka koje mogu mnogo da ti pomognu da to što napišeš bude nešto što će biti efektno i „baš prava stvar“.

Prva stvar od koje se kreće, svakako je naslov. To je ono što se odmah uoči, bez obzira da li će neko pročitati tvoj tekst ili ne. Naslov je taj koji je odlučujuć za potencijalne čitaoce, da li će čitati tekst ili će jednostavno da kliknu na nešto drugo. Nalov ne bi trebao da bude duži od šest do najviše deset reči.

Nakon dobro napisanog naslova, na red dolazi uvod. Ovde je bitno da jasno objasniš ciljeve onoga o čemu pišeš, sadržaj teksta, ali i da ubaciš ključne reči ili neke varijacije onoga što je ključno za temu o kojoj pišeš, u prvu ili drugu rečenicu.

Značaj dobre fotografije u tekstu ?!

Slika u okviru teksta, nije presudna ali je dosta bitna. Često je izazov pronaći adekvatnu sliku koja će biti simbol onoga o čemu pišeš, odnosno, da verno oslika sadržaj teksta. Ponekad je bolje staviti sliku koja je sadržajno totalno drugačija od teksta, kako bi privukla pažnju čitaoca. Osim dobre fotografije, ulogu elementa koji će zadržati fokus publike, mogu ponekad dobro odigrati i neke sopstvene ilustracije, fotografije, grafikoni i slično.

 

 

 

 

 

O čemu ćeš pisati ?!

Tekst možeš da pišeš u prvom ili drugom licu jednine, kako god se ti udobnije osećaš prilikom pisanja. Koristi jasne i kratke rečenice, organizovane u smislene pasuse ili neke druge jezičke celine. Nemoj da  preteraš sa dužinom teksta, optimalno je da to bude negde između 1.500 i 2.000 reči. To je u proseku oko sedam minuta potrebnih za čitanje posta. Ipak, sve ovo opet zavisi o temi koju obrađuješ. Neka istraživanja kažu da bi broj ključnih reči u samom tekstu otprilike trebao biti između 1% i 2% ukupnog broja reči. U samom tekstu pokušaj da bitne stvari istakneš tako što ćeš koristiti „nabrajanje“ tj. Bulleted list.

Linkovi u okviru teksta

Tekst nije sam po sebi svrha pa je uvek poželjno da staviš linkove na neke druge tekstove koji si pisao, proizvode ili usluge koji mogu da budu povezani sa temom, a zatim navedi i izvore informacija koje si koristio u samom tekstu. Dobro je staviti i link na prijavu za email newsletter, ukoliko ga koristiš. Ovo će ti biti takođe i odličan način informisanja za ono što te dodatno interesuje o temi.

Razbij monotoniju grafikom

Tekst pokušaj da učiniš zanimljivijim pomoću grafičkih ili media elemenata. To mogu biti slike, fotografije, ilustracije, infografike, grafikoni ili tzv. umetnuti video ili audio materijali. Pomoću njih, tekst će delovati zabavnije, a definitivno je neke informacije lakše prezentovati grafikom nego tekstom. Slike možeš jednostavno da obradiš i pripremiš za blog koristeći razne besplatne online aplikacije koje su ti uvek dostupne.

 

 

 

Social media u tekstu

Svakako da treba da ti bude jedan od ciljeva pisanja online tekstova i njegovo širenje po internetu. Ukoliko se svidi čitaocima, da ga oni lajkuju, dele dalje po društvenim mrežama, preporučuju svojim prijateljima ili saradnicima i sl. Nikako nemoj da zaboraviš na one ikonice za deljenje sadržaja na društvenim mrežama, barem imaj FacebookTwitterLinkedin i Google+ a dobro je staviti i link „Pošalji prijatelju“. Kome ćete preporučiti dobar blog post, ako ne svojim najboljim prijateljima.

Kako završiti tekst ?

Bilo bi poželjno da na samom kraju teksta, još jednom rezimiraš sve ono o čemu si pisao. Dodaj poziv na akciju, kako bi stimulisao publiku da se zaista i pokrene. Pozovi čitaoce da slobodno iznesu svoje mišljenje tako što ćeš im postaviti pitanja koja će ih zainteresovati i na koja će poželeti da daju odgovor.

 

 

Kada je dobro vreme za objavljivanje ?

Prema nekim istraživanjima, ponedeljak je dan kada korisnici interneta najviše pretražuju o temama koje ih interesuju pa će se preko 40% pregleda tvog sadržaja dogoditi upravo u ponedeljak. Tekstovi se najviše komentarišu subotom, a korisnici će link tvog teksta najčešće podeliti četvrtkom pa onda sredom.

Prema ovim istraživanjima, uvek je preporuka da online tekstove  objavljuješ ponedeljkom ili četvrtkom.

Internet je zaista nepresušni izvor dobrih alata za kreiranje sadržaja. Većina nas skoro svakodnevno piše dobre tekstove koje će ponuditi potencijalnim saradnicima, ali i klijentima. Pored toga, ukoliko su ljudi kojima je potrebno to što pišeš i dodatno zainteresovani za tvoj rad, njihova percepcija tvog načina kreiranja sadržaja biće mnogo šira i veća. Zato se opusti i samo piši…

U međuvremenu možeš da podeliš svoje iskustvo o tome šta i kako primenjuješ u svom radu i šta je to što daje najbolje rezultate kod tebe ?

 

Tekst preuzet sa sajta:

https://ivanazivanic.com/

1 Komentar

OSTAVI ODGOVOR

Upišite svoj komentar!
Please enter your name here

Najnovije objave

Podeli članak:

spot_imgspot_img

Najnovije objave

Možda će ti se dopasti
Sličan sadržaj

Nadahnuti promenom: Aktivizam kao odgovor na društvene nejednakosti

Nadahnuti promenom: Aktivizam kao odgovor na društvene nejednakosti. Danas...

Transformišite svoj stil! Ključni saveti za urbani letnji izgled

Transformišite svoj stil! Ključni saveti za urbani letnji izgled....

Slatko od jagoda sa čia semenkama i rozetlom

Slatko od jagoda sa čia semenkama i rozetlom. Da...

Popularnost bezmetalnih krunica: Kako jednostavno postići holivudski osmeh

Popularnost bezmetalnih krunica: Kako jednostavno postići holivudski osmeh. Uspešna...