Kreativni hobi

Skoro svaki čovek ima neki hobi, koji radi u slobodno vreme. Hobi može da bude aktivni, na primer: turizam, putovanje, ribolov, lov, ples, a takođe može da bude i „domaći“, koji možete da radite od kuće, na primer:  kolekcionisanje, ručni rad, crtanje, pisanje… Cilj hobija je lična samorealizacija, a osim toga pomaže u borbi protiv stresa, u fokusiranju. Nekada hobi postane i izvor dodatnih prihoda, a ponekad i osnovni posao. U ovom tekstu predstavićemo vam par kreativnih hobija koji su nam privukli pažnju.

Sakupljanje salveta. Ovo smo radili još kao deca, kada smo uzimali po par salveta svaki put kad budemo negde, pa se i menjali između sebe. Sada u suštini postoje ljude koje i dalje sakupljaju salvete, s tim što posle te salvete mogu da iskoriste u dekupažu. Dekupaž je tehnika ukrašavanja predmeta uz pomoć salveta, dekorativnih elemenata, boja. Uzima se objekat koji želite da dekorišete, na primer drvena kutija, ili delovi nameštaja, pa se ukrašava uz pomoć salveta, isečka iz novina, pa se preko stavlja lak. Može da se koristi i slika na pirinčanom papiru ili običnom papiru, koji je obrađen. Rezultat izgleda kao slikarstvo ili posebna tehnika. Može da se koristi po nekoliko slojeva.

Još jedan hobi-crtanje mandala. Mandala je duhovni i ritualni sombol u hinduizmu i budizmu koji predstavlja univerzum. U običajnom tumačenju mandala ima izraz diagrama, grafikona koji predstavlja kosmos. Na Sanskritu znaci mističan krug. U glavnom koristi se za meditaciju. Crta se u obliku cvetova, tockova, a ponekad i u obliku krsta. Koristi se u psihoterapiji, a za decu prave i slagalice. Kada obojite mandalu, to može da bude i lep ukras kao slika na vas zid ili za vaš radni sto.

Ukoliko imate dvorište, kao ukras možete da iskoristite kamenje, koje sami možete da ukrasite uz pomoć boja. Koristite kamenčiće  koji su glatki. Potrebni su vam akrilne boje, četkice, alkoholni flomasteri, akrilni lak i vaša mašta. Posle toga kamenčiće mogu da vam budu ukras u vašoj bašti, ili da napravite magneti. Ovo je hobi koji možete da radite i sa svojom decom.

Oslikavanje tanjira i čaša. Svako od nas ima tanjire i staklene čaše, koje ili slabo koristi ili su mu malo dosadne. Uz pomoć boja, možete da ih oslikate i da napravite sasvim neobičan set. Ovde se mogu koristiti kako obične akrilne boje (ako su za svaku površinu), ili specijalne boje za staklo.  Posle toga obavezno treba da se zapeče ili da se stavi u mikrotalasnu. Ukoliko nije izvodljivo, ili je previše tanko staklo, možete da koristite i fen za kosu. Ovo može da bude i lep unikatan poklon.

Kaligrafija ili umetnost lepog pisanja. Uvek je lepo videti uredne sveske sa lepim rukopisom, ali ovo može da bude i hobi koji donosi i neki dodatni prihod. Jer svako voli na svom slavlju da ima detalj, koji će biti unikatan, na primer: ručno ispisane čestitke, pozivnice. Takođe ukoliko znate da pišete različitim fontovima, mogu da se naprave predmeti interjera, kao što su slike. Ovde se dobro razvija strplenje, preciznost.

„Kreativni“ čepovi. Ukoliko kupujete piće sa čepovima, nemojte ih bacati, jer te čepove možete da iskoristiti na različite načine: slika na zidu, u ramu, da napravite vazu za dekorativno cveće, podmetače za čaše, da ukrasite sto (pa preko toga stavite staklo), da napravite igračke, pečate… U suštini sve zavisi od vaše mašte.

Snail mail. O ovom hobiju smo već pisali, a suština hobija je da pišete prava pisma na papiru i da šaljete ih preko pošte ljudima, koje ne znate lično,a li koji su u toj zajednici. Uz pismo možete da šaljete i neke male sitne poklončiće, crteže. Na ovaj način možete da vežbate neki strani jezik, koji učite, a i da upoznate se sa drugim ljudima na kreativan način.

Crtanje po vodi EBRU je tradicionalna turska umetnost ukrašavanja papira, za osnovu koje se koriste voda. Sama tehnika ukrašavanja papira čini ebru jedinstvenom umetnošću. Koriste se isključivo prirodne zemljane boje, četkice od konjske dlake i prirodni preparati za zgušnjavanje vode. Željeni dezen i oblik se dobijaju tako što se na vodu  nakapa željena boja, koja se nakon toga, uz vašu maštu, i pomoć specijalnih šila oblikuje u najrazličitije forme. Posle toga stavite papir u taj pleh i povučete ga, i slika što je bila na vodi se preslika na papir. Ovde je nemoguće pogrešiti. Ovim hobijem mogu se baviti svi, a rezultati će biti vrlo kreativni i nteresantni.

Nadamo se da vam se dopao tekst, i da smo vas podstakli na male kreativne poduhvate.

Autor: Kristina Jovičić

 

 

OSTAVI ODGOVOR

Upišite svoj komentar!
Please enter your name here

Najnovije objave

Podeli članak:

spot_imgspot_img

Najnovije objave

Možda će ti se dopasti
Sličan sadržaj

Kako da se vaš restoran izdvoji od konkurencije?

Kako da se vaš restoran izdvoji od konkurencije? U...

Aromatični sočni marokanski kolač

Aromatični sočni marokanski kolač. Od griza, obilato preliven slatkim...

Napredak kroz dobrobit: Kako podržati mentalno zdravlje na radnom mestu?

Napredak kroz dobrobit: Kako podržati mentalno zdravlje na radnom...

Koja oprema vam je potrebna za pružanje usluga pedikira?

Koja oprema vam je potrebna za pružanje usluga pedikira?...