Alternativne terapije za ublažavanje bolova u zglobovima kod osteoartritisa

Alternativne terapije za ublažavanje bolova u zglobovima kod osteoartritisa. Osteoartritis je uobičajen oblik artritisa koji može izazvati bol, ukočenost i ograničenu pokretljivost zglobova. Dostupni su lekovi za ublažavanje bolova i upale, ali neki ljudi preferiraju prirodne i alternativne terapije za ublažavanje simptoma osteoartritisa.

Alternativne terapije kao što su akupunktura, masaža, artroplastika i upotreba biljnih lekova mogu smanjiti bol i upalu i doprineti boljem funkcionisanju zglobova.

Alternativne terapije za ublažavanje bolova u zglobovima kod osteoartritisa
Alternativne terapije za ublažavanje bolova u zglobovima kod osteoartritisa

Akupunktura

Akupunktura je drevna kineska terapija koja se sve više koristi u lečenju osteoartritisa. Ova terapija koristi fine igle koje se postavljaju na određene tačke na telu kako bi se stimulisali određeni energetski kanali. Ova stimulacija pomaže u otklanjanju blokada i obezbeđuje slobodan protok energije kroz telo.

Kako akupunktura može pomoći kod osteoartritisa

Akupunktura se pokazala kao vrlo efikasna terapija u ublažavanju bolova i smanjenju upala kod pacijenata sa osteoartritisom. Iglice koje se koriste tokom tretmana stimulišu cirkulaciju krvi i protok energije u zahvaćenom području, što može pomoći u smanjenju otoka i ubrzanju procesa ozdravljenja. Takođe, akupunktura može da smanji stres i poboljša san, što su često prateći simptomi osteoartritisa.

Kako izgleda postupak kod akupunkture

Kada se odlučite za akupunkturu kao terapiju za osteoartritis, prvo ćete se konsultovati sa lekarom koji će proceniti vaše simptome i napraviti individualizovan plan tretmana. Za tokom tretmana, lekar će pažljivo postaviti tanke iglice na određene tačke na telu. Vi ćete ležati opušteno tokom tretmana, a igle će ostati postavljene neko vreme, obično oko 20 do 30 minuta. Tretmani se obično preporučuju u serijama od nekoliko sesija, u zavisnosti od težine simptoma i individualnih potreba.

Alternativne terapije za ublažavanje bolova u zglobovima kod osteoartritisa

Bezbolnost i efikasnost akupunkture

Akupunktura je bezbolna terapija, većina pacijenata oseća samo blago trnjenje ili peckanje prilikom postavljanja igle. Takođe, ova terapija je pokazala visok stepen efikasnosti u ublažavanju bolova kod osteoartritisa. Mnogi pacijenti primećuju značajno smanjenje bola, poboljšanje pokretljivosti i opšteg stanja nakon nekoliko tretmana akupunkturom.

Koliko često treba primenjivati akupunkturu

Optimalna učestalost tretmana zavisi od individualnih potreba pacijenta i težine simptoma. U početku se obično preporučuje da se akupunktura primenjuje jednom nedeljno ili jednom svake druge nedelje. Nakon prvih nekoliko tretmana, lekar će proceniti vaš napredak i može prilagoditi raspored tretmana prema potrebi. Neki pacijenti mogu osetiti olakšanje već nakon nekoliko tretmana, dok drugi mogu zahtevati više sesija za postizanje optimalnih rezultata. U svakom slučaju, važno je redovno dolaziti na tretmane kako bi se postigao najbolji mogući ishod.

Alternativne terapije za ublažavanje bolova u zglobovima kod osteoartritisa
Alternativne terapije za ublažavanje bolova u zglobovima kod osteoartritisa

Masaža

Masaža je još jedna popularna alternativna terapija koja može biti vrlo korisna kod osteoartritisa. Ova tehnika koristi pritisak i pokrete za opuštanje mišića, poboljšanje cirkulacije i smanjenje bola.

Vrste masaže za osteoartritis

Kod osteoartritisa se obično koriste različite vrste masaže, uključujući švedsku masažu, dubinsku masažu i terapeutsku masažu. Svaka od ovih vrsta ima svoje specifične tehnike i koristi, ali sve su dizajnirane da pruže olakšanje od bolova i poboljšaju mobilnost zglobova.

Masaža može imati mnoge blagodeti kod osteoartritisa. Pritiskom na mišićno tkivo i zahvaćene zglobove, masaža može ublažiti napetost mišića, smanjiti otok i poboljšati cirkulaciju u zahvaćenim područjima. Takođe, masaža može smanjiti stres i anksioznost, što su često prateći simptomi osteoartritisa.

Pravilna tehnika masaže

Masažu za osteoartritis treba vršiti sertifikovani maser koji ima iskustva u radu sa ovom vrstom pacijenata. Maser će pažljivo proceniti stanje i prilagoditi tehniku masaže prema potrebama vašeg tela. Tokom sesije, maser će koristiti različite pokrete, uključujući trljanje, gnječenje i tapkanje, kako bi opustio mišiće i zglobove. Važno je reći maseru o svojim simptomima i osećajima tokom masaže kako bi mogao prilagoditi pritisak i tehniku prema vašim potrebama.

Alternativne terapije za ublažavanje bolova u zglobovima kod osteoartritisa

Optimalna učestalost masaže opet zavisi od individualnih potreba i težine simptoma. U početku se obično preporučuje masaža jednom nedeljno ili jednom svake druge nedelje. Nakon nekoliko masaža, možete razgovarati sa fiziotarapeutom o svom napretku i on će vam preporučiti da li je potrebno povećati ili smanjiti broj tretmana. U svakom slučaju, kontinuitet je ključan za postizanje najboljih rezultata.

Alternativne terapije za ublažavanje bolova u zglobovima kod osteoartritisa
Alternativne terapije za ublažavanje bolova u zglobovima kod osteoartritisa

Fizikalna terapija

Fizikalna terapija je još jedna korisna alternativna terapija koja se može primenjivati kod osteoartritisa. Ova terapija kombinuje vežbe, istezanje, tehnike oslobađanja zglobova i fizikalne modalitete kako bi se poboljšala pokretljivost zglobova i smanjio bol.

Alternativne terapije za ublažavanje bolova u zglobovima kod osteoartritisa

Kod osteoartritisa, fizikalna terapija obično uključuje razne vrste vežbi, uključujući vežbe snage, fleksibilnosti i ravnoteže. Vežbe snage će ojačati mišiće oko zahvaćenog zgloba, dok će vežbe fleksibilnosti poboljšati pokretljivost zgloba. Takođe, vežbe ravnoteže su važne kako bi se smanjio rizik od padova i povreda.

Prednosti fizikalne terapije kod osteoartritisa

Fizikalna terapija može pružiti mnoge prednosti pacijentima sa osteoartritisom. Redovno izvođenje vežbi može smanjiti bol i upalu u zglobovima, poboljšati pokretljivost i funkcionalnost zglobova, povećati snagu mišića i smanjiti rizik od povreda. Takođe, fizikalna terapija može pružiti psihološke benefite, uključujući smanjenje stresa i poboljšanje mentalnog blagostanja.

Kada treba izbegavati određene vežbe

Važno je napomenuti da neke vežbe mogu biti kontraindikovane kod određenih pacijenata sa osteoartritisom. Na primer, vežbe sa skokovima ili trčanjem mogu biti prenaporne za zglobove i mogu izazvati dodatne povrede. Takođe, vežbe sa prevelikim opterećenjem mogu izazvati bol i pogoršati simptome. Zbog toga je važno raditi sa fizioterapeutom koji će vam pružiti individualizovane smernice i prilagoditi vežbe prema vašim potrebama.

Optimalna učestalost fizikalne terapije

Kod fizikalne terapije za osteoartritis, optimalna učestalost tretmana takođe zavisi od individualnih potreba i težine simptoma. Uobičajeno je da se vežbe izvode nekoliko puta nedeljno, a trajanje tretmana može biti od nekoliko nedelja do nekoliko meseci. Fizioterapeut će vam dati smernice o rasporedu vežbi i obično će pratiti vaš napredak kako bi prilagodio tretman prema potrebi. Redovno vežbanje kod kuće, u kombinaciji sa redovnim posetama fizioterapeutu, je ključno za postizanje najboljih rezultata.

Autor: Ljiljana Bugarin

 

 

 

 

 

OSTAVI ODGOVOR

Upišite svoj komentar!
Please enter your name here

Najnovije objave

Podeli članak:

spot_imgspot_img

Najnovije objave

Možda će ti se dopasti
Sličan sadržaj

Najčešći problemi sa stopalima leti: Kako ih sprečiti i rešiti

Najčešći problemi sa stopalima leti: Kako ih sprečiti i...

Čovek bez obaveza – Miroslav Ćurčić

Čovek bez obaveza - Miroslav Ćurčić. Miroslav Ćurčić nas...

Dobijate ono o čemu razmišljate

Dobijate ono o čemu razmišljate. Misli i načini razmišljanja...

Potomci ratnika Srbije prisustvovali prazničnoj liturgiji na Kalemegdanu

Potomci ratnika Srbije prisustvovali prazničnoj liturgiji na Kalemegdanu. I...