Vežbajmo zdrave navike

U eri modernog doba želim da ti postavim pitanje. Šta zapravo za tebe znači ZDRAVA ISHRANA? Verujem da si čuo izreku koja glasi „zdravlje ulazi na usta“ kao i „zdrav bolesnom ne veruje“.

Nemam nameru da vodim rasparavu. Imam  želju da pokušam naučiti pre svega sebe pa onda druge o zdravoj ishrani. Pisaću o svojim pogledima i mišljenjima na ovu temu. Naravno da će mišljenje kroz vreme i da se menja ili usavršava.

„Sve što hranom unosimo u naš organizam gradi nas i menja, od toga zavisi naša snaga, zdravlje i život. Neka hrana bude tvoj lek, a ne lek tvoja hrana“.

zdrava-ishrana

Slazem se da ni jedna namirnica ne sadrži sve elemente koji su potrebni čoveku. Iz tih razloga moramo imati raznovrsnu zdravu ishranu. Ali problem nastaje kada ne znamo koliko nam je potrebno da pojedemo, jer nismo svi isti. Nije svakome potrebna ista količina jer nemamo svi isti metabolizam i ne živimo svi istim načinom života. Problem modernog doba je što svi biramo lakše putanje. Zar ne?

 Zar niste čuli izreku „sve što je brzo to je i kuso“?

Često verujemo svima kada kažu, naši proizvodi i preparati su odlični. Za kratko nekad i određeno vreme ti ćeš biti sit i fit. Zvuči lepo slažem se. Ali stani malo i razmisli. Koliko je dobro što ne znaš šta si smutio? Čuo si da je zdravo sadrži ono što je potrebno i prirodno. Kada to koristiš nisi gladan. I odlučio si da je baš ta hrana prava za tebe. Ujedno se lako priprema.

Sada stani na trenutak i zapitaj se gde je to bilo nekada?  Ljudi su zdravlje pronalazili međ zemljom i zelenilom. Bole te leđa i kupio si papuče sa magnetnom. Umesto da si skinuo patike i hodao bos po travi. Tražeći spas u raznim proizvodima ne shvatamo da se to zapravo nalazi oko nas. Koliko je ukusnije napraviti divan i prirodan obrok. Kada osetiš njegov miris po celom stanu ili kući? Miris koji mami.

Prestani biti naivan, posveti vreme prirodi i ona će ti uzvratiti. Zdrava hrana dolazi iz prirode.

zdrava-ishrana

Ni jedan cilj ne stiže preko noći. Uvek treba vreme.

Koliko ste siti nakon određenog prozvoda kojeg popijete i koliko ste siti kada napravite ukusnu salatu? Možda pojedete skuvano jaje ili zamesite prelepu integralnu pogaču koju možete jesti sa džemom koji ste sami napravili bez šećera. Uz to popijete i lagan čaj. Kada osetiš potrebu za slatkišima pojedi par badema, zadržaće  te sitim jer sadrži zdrave masti i vlakna. A pored toga ubrzaće vaš metabolizam za 60%. Onda kada planiraš upaliti kola da bi otišao do prodavnice zapravo možeš prošetati jer je veoma bitna fizička aktivnost. Jer dok „ne mrdnemo zadnjicu ništa neće doći samo“. Često kada misliš da si gladan popi vode. Mi smo u stvari žedni i potrebna nam je voda. Veoma je bitno da pijemo tokom dana dosta vode.

Pre nego sto pronađeš spas u prahu ili leku eventualno „čarobnom napitku“ okreni se i pogledaj. Rešenje je oko tebe samo je bitno da slušaš svoje telo i pravilno upotrebiš dar prirode.

Autor: Katarina Radičević

 

OSTAVI ODGOVOR

Upišite svoj komentar!
Please enter your name here

Najnovije objave

Podeli članak:

spot_imgspot_img

Najnovije objave

Možda će ti se dopasti
Sličan sadržaj

Najčešći problemi sa stopalima leti: Kako ih sprečiti i rešiti

Najčešći problemi sa stopalima leti: Kako ih sprečiti i...

Čovek bez obaveza – Miroslav Ćurčić

Čovek bez obaveza - Miroslav Ćurčić. Miroslav Ćurčić nas...

Dobijate ono o čemu razmišljate

Dobijate ono o čemu razmišljate. Misli i načini razmišljanja...

Potomci ratnika Srbije prisustvovali prazničnoj liturgiji na Kalemegdanu

Potomci ratnika Srbije prisustvovali prazničnoj liturgiji na Kalemegdanu. I...