Preventivni pregledi – rano otkrivanje raka dojke

Smatramo da je zdravlje važno životno polje, a danas pričamo o zdravlju žena. Drage dame, idite jednom ili dva puta godišnje kod ginekologa, stomatologa, oftamologa, endokrinologa itd. Čak i da rezultati pokažu negativnu sliku vašeg trenutnog zdravstvenog stanja, radite na tome da sve te smetnje eliminišite dok su u ranoj fazi, kako ne bi došlo do neželjenih komlikacija.

Preventivni pregledi osoba bez simptoma bolesti omogućuju dijagnozu u najranijem stadijumu, što u najvećem broju slučajeva znači i potpuno izlečenje.

Pregled za rano otkrivanje raka dojke

Dojke su sačinjene iz režnjeva, kanalića, vezivnog tkiva, limfnih čvorova i masnog tkiva. Od puberteta do menopauze dojke prolaze kroz više prirodnih faza i promena. Prećenje promena na dojkama vrši se samopregledom, ultrazvučnim pregledom i/ili mamografijom.

Rak dojke je najčešći maligni tumor kod žena kako u svetu tako i u našoj zemlji. Srbija je druga u Evropi po smrtnosti žena od ove bolesti, jer se u tri četvrtine slučajeva otkrije u kasnoj fazi. U Srbiji postoji dovoljno stručnjaka i opreme, ali se žene u malom procentu odazivaju na preglede. Doktori savetuju da je najbolje od 30. do 40. godine primeniti ultrazvuk kao dijagnostičku metodu, od 40. do 50. mamografiju, a posle pedesete na svake dve godine je obavezna mamografija.

Budite svesni svojih dojki, upoznajte se sa njima, s njihovim izgledom, razmišljajte o njima, osećajte svoje dojke kako bi ste znali prepoznati promene na njima.

Za kraj…

Za kraj je važno da nisi sama! Pogledaj ovaj video kako bi videla da možeš uraditi pregled dojki kod kuće! Svaku promenu prijavi svom izabranom lekaru.

Svrha medicine je lečiti bolest ali njen ideal je bolest sprečiti. Ukoliko je nekada pojava bolesti neizbežna, njeno otkrivanje u ranom stadijumu omogućava uspešnije lečenje. Upravo tome služe preventivni pregledi – za bolju prevenciju nastanka bolesti, za njeno rano otkrivanje i samim tim i uspešnije lečenje.

Naglašavamo da su ovo su opšte informacije, ovaj članak ne zamenjuje stručno mišljenje. Ako želite da saznate nešto više o temama iz teksta pitajte lekara. Individualne terapije se mogu dobiti samo u ordinaciji.

Autor: Jelena Vučković

OSTAVI ODGOVOR

Upišite svoj komentar!
Please enter your name here

Najnovije objave

Podeli članak:

spot_imgspot_img

Najnovije objave

Možda će ti se dopasti
Sličan sadržaj

5 najboljih vežbi za povećanje gluteusa

5 najboljih vežbi za povećanje gluteusa. Vežbe za povećanje...

Pogačice od ovsenih pahuljica i palente

Pogačice od ovsenih pahuljica i palente. Brzo, lako i...

1 rečenica i 6 reči: Šta bi bilo kad bi bilo

1 rečenica i 6 reči: Šta bi bilo kad...

Ulicom se širio miris jorgovana

Ulicom se širio miris jorgovana. Srela sam je danas....