Njeno veličanstvo – BIBLIOTEKA

Njeno veličanstvo – BIBLIOTEKA. Dugo sam razmišljala šta je moja prva ljubav. Nikada nisam imala dileme i dok bi svi ubeđeno govorili da je to čitanje, zapravo je oduvek bilo jedno posebno mesto gde sam pronašla sebe.

Od svih posebnosti u životu uvek izdvajam biblioteku. Malu, lokalnu možda ne najlepšu, ali za mene posebnu. Razumećete ako kažem da je to bila moja druga kuća, moje utočište. Tu sam dolazila u svim trenucima života, pogotovo kada me je nešto učinilo tužnom. Krijući se u rafovima, nalazila sam snagu.

Njeno veličanstvo – BIBLIOTEKA

MOJA MALA BIBLIOTEKA 2. DEO

Nažalost, nikada više neću osetiti taj prvi put. Prvi korak i ulazak u magičan svet. Nažalost.

Ali ću doživotno pamtiti taj trenutak. Imati ga u sećaju, tako jako, skoro opipljivo. Možda će nekome zvučati smešno, ali za dete kao što sam bila ja to je neverovatan trenutak. Trenutak kada pronađeš sebe.

Kada sam bila mala, tokom školovanja članska karta biblioteke je bila obavezna. Mada za mene to nikada nije bilo parče papira, kako su ga deca nazivala. Za mene je to bila propusnica za drugi svet. Nešto kao Peron “9 i ¾”.

Njeno veličanstvo – BIBLIOTEKA
Njeno veličanstvo – BIBLIOTEKA

Volim povremeno da vratim to sećanje, naš prvi susret. Bila je to malena, stara biblioteka, ali u tom trenutku za mene je to bio ogroman teatar. Visoke police, stotine knjiga, predivan miris hartije. Tišina u kojoj se čuje samo zvuk listanja papira.

Njeno veličanstvo – BIBLIOTEKA

Raj u mojim rukama. Oduvek sam želela da pročitam sve te knjige, ali koliko god da sam želela i žudela za tim, nisam uspevala. U tom cilju sam punila članku karticu i kada sam odrasla bila sam ponosna na svoj cilj. Godine su prolazile, gradila sam svoj čitalačku ukus, menjala ciljeve, potrebe ali jedno je ostalo.

Pročitajte i ovo: Moja mala biblioteka 1. deo

Najlepši trenutak dana je bila jutarnja poseta biblioteci. Trenutak mira, trenutak opuštanja dok šetam pored polica i razgledam knjige, razmatram kakva će mi biti sledeća čitalačka nedelja.

To je ritual koji sam nažalost, kroz godine izgubila. Prvo sam se preselila, u mom novom okruženju nisam imala biblioteku, stvorila sam nove rituale. Bila sam i starija imala sam dovoljno novca da priuštim sve te knjige koje sam želela da posedujem. Da gradim svoju kućnu biblioteku.

Njeno veličanstvo – BIBLIOTEKA
Njeno veličanstvo – BIBLIOTEKA

Njeno veličanstvo – BIBLIOTEKA

To je poseban trenutak, posebna čar. Jedinstvena “bolest” koju razumeju samo ljudi koji vole da čitaju. Verujem da ih svi imamo ili bar maštamo o njima, ali posete bibliotekama smatram posebnom srećom.

Kada bih jednom samo mogla da se vratim u taj trenutak, prvoj poseti biblioteci mislim da bih sama sebi produžila život.

Njeno veličanstvo – BIBLIOTEKA

Zato čekam da mi beba dovoljno poraste da je upoznam sa tom lepotom. Možda će to biti novi specijalan trenutak. Za sebe znam da ću uživati, a nadam se i ona. Mama i ćerka u čarobnom svetu.

Autor: Dragana Butić, @ ig_biblioteka

OSTAVI ODGOVOR

Upišite svoj komentar!
Please enter your name here

Najnovije objave

Podeli članak:

spot_imgspot_img

Najnovije objave

Možda će ti se dopasti
Sličan sadržaj

Studio lepote Wizard u novom ruhu!

Studio lepote Wizard u novom ruhu! Renovirani prostor studija...

Proslavite Dan planete Zemlje u Lisca kupaćim kostimima

Proslavite Dan planete Zemlje u Lisca kupaćim kostimima. Dan...

Nekoliko popularnih stilova za uređenje kupatila – pronađite savršen za vas

Nekoliko popularnih stilova za uređenje kupatila - pronađite savršen...

“Predrasude i stereotipi o nasilju nad ženama” – Branka Bešević Gajić

“Predrasude i stereotipi o nasilju nad ženama” - Branka...