MOJA MALA BIBLIOTEKA 1. DEO

Poznata sam kao osoba koja obožava knjige, osoba kojoj je najlakše kupiti poklon 🙂 Obožavam miris knjige. Obožavam kako papir šuška pod mojim prstima, dok nestrpljivo okrećem sledeću stranicu. Volim kada koricu knjige krasi lepa slika… Zato sam odlučila da napravim svoju malu biblioteku upravo ovde 🙂 da vam predstavim knjige koje su na mene ostavile snažan utisak. Rešila sam da ova tema bude u nastavcima. Dakle ovo je prvi deo 🙂

1. “ANA KARENJINA“, LAV N. TOLSTOJ; ova knjiga me je prvenstveno osvojila zbog glavne junakinje (o njoj sam već pisala). Život žene koja zarad ljubavi žrtvuje sve. Žene koja se bori između dve ljubavi; ljubavi prema sinu koja nema cenu i koja je nemerljiva i ljubavi prema voljenom muškarcu. Žena koja je željna pažnje ljubavi i pažnje biva izopštena iz društva, iz života svoga deteta upravo zbog te iste ljubavi, samo zato što želi da voli i da bude voljena. Kraj romana je meni logičan sled događaja jer Ana svoju tragičnu sudbinu nikako nije mogla da izbegne. Jednako jaka i u ljubavi i u smrti.

2. “SLIKA DORIJANA GREJA“, O. VAJLD; znam da mnogi nisu poštovaoci ovog Vajldovog dela, ali mene je privukla ta konstantna veza između mladosti i starosti, života i smrti. Ta neodoljiva želja da se ostane mlad, ne pitajući za cenu. Opčinio me je lik Dorijana Greja na platnu i on van platna. ON koji stari i onaj “drugi“ ON koji je večno mlad i lep, poželjan. To je suština njegovog života. On se toliko boji starosti, koja je neminovna svakom od nas, i toliko se boji da izgubi tu svoju lepotu, da sliku nikaada nije gledao. Ona je starila i patila umesto njega. Njegova slabost kada vidi sliku tera ga na uništenje iste, i istog trenutka kada je slika uništena ON van platna počinje da stari. Mene je ovo asociralo na to da možemo izgledati najsrećnije, najlepše… bili mladi, bili stari… to spolja nije važno, računa se samo ono iznutra… duša čoveka. Ako ti je duša lepa i čista ne može te ni jedna bora naružiti.

3. “SVE KNJIGE GIJOMA MUSOA“; ovaj fracuski pisac bestselera sa takvom preciznošću meša triler, misteriju, dramu i ljubav. Njegove knjige bukvalno vas do samog kraja drže u neizvesnosti. Ne mogu da izdvojim ni jednu, sve su mi prirasle k srcu 🙂

4. “NAJLEPŠA SRPSKA LJUBAVNA PISMA“; knjiga koja se čita u jednom dahu. Mene podseća na dnevnik. Sadrži ljubavna pisma najvećih umova i velikana Srbije… Najtoplija preporuka s moje strane.

5. “SPLETKARENJE SA SOPSTVENOM DUŠOM“,MARIJA JOVANOVIĆ; kjniga koja liči na filozofska dela, jer je Marija kroz filozofiju protkala ljubav i razočarenje na jenom mestu.

6. “KAO DA SE NIŠTA NIJE DOGODILO“, MARIJA JOVANOVIĆ; opet knjiga iste autorke 🙂 Ovo je klasičan ljubić,tužna ljubavna priča. Priča o odanosti i izdaji, o ljubavi i mržnji i priča o jednoj najvećoj čovekovoj vrlini… o praštanju. Knjiga koja nas podseća da se sve događa sa nekim razlogom, i lepo i ružno. Da nas seti da ne zaboravimo drage ljude i da izdaju i bol treba oprostiti, jer ljudski je grešiti, ali ljudski je i praštati.

7. “DNEVNIK JEDNE ALAPAČE“, DUBRAVKA, ALIJAS DUDA ALAPAČA; kolumnistkinja u časopisu “Lepota i zdravlje“, svoju kolumnu pretočila je u knjigu. U knjizi je opisana obična, prosečna žena sa svim onim situacijama koje i mi prolazimo u realnom životu. Knjiga koja je tu da vam izmami osmeh 🙂

8. “TVRĐAVA“, MEŠA SELIMOVIĆ; zato što predstavlja sve ono što jeste i sve ono što jesmo. Čoveka koga je rat zauvek obeležio, čoveka koji traži ljubav i na kraju čoveka koji ne ume da se izbori.

9. “KAD SU CVETALE TIKVE“, D.M.; knjiga zbog koje sam plakala. Opisuje neko prošlo vreme, vreme naših roditelja. Onda kada je sve bilo drugačije. Život porodice koja se polako gasi i koja gubi sve što ima. Pričana u prvom licu, knjiga je spomenik jednom vremenu i ljubavi brata prema sestri.

10. “SVI ROMANI ISIDORE BJELICE“; kratko i jasno, zato što je žena carica, zato što piše srcem i ruši sve tabue…

Nadam se da vam se ova moja mala biblioteka dopala 🙂 Ovo je prvi deo, uskoro slede nastavci 😉 Volela bih da čujem vaše mišljenje 🙂

Preuzeto sa sajta:

https://dolistyle.wordpress.com/

Autor: Lidija Gajić

OSTAVI ODGOVOR

Upišite svoj komentar!
Please enter your name here

Najnovije objave

Podeli članak:

spot_imgspot_img

Najnovije objave

Možda će ti se dopasti
Sličan sadržaj

Studio lepote Wizard u novom ruhu!

Studio lepote Wizard u novom ruhu! Renovirani prostor studija...

Proslavite Dan planete Zemlje u Lisca kupaćim kostimima

Proslavite Dan planete Zemlje u Lisca kupaćim kostimima. Dan...

Nekoliko popularnih stilova za uređenje kupatila – pronađite savršen za vas

Nekoliko popularnih stilova za uređenje kupatila - pronađite savršen...

“Predrasude i stereotipi o nasilju nad ženama” – Branka Bešević Gajić

“Predrasude i stereotipi o nasilju nad ženama” - Branka...