Lider u svom poslu

Preduzetnik se mora istinski prepoznati i povezati sa onim što radi. Posao ne trpi nerad, potrebno je svakodnevno ulaganje vremena i pažnje u rad. Ukoliko se ideja ne implementira ona ostaje samo san.

Neki ljudi pogrešno veruju da je potrebna samo dobra ideja da se uspe u poslu. Ali ideja nije isto što i dobra poslovna prilika. Preduzetnici su lica sa poslovnim duhom i liderskim sposobnostima. Spremni da uvek prihvate rizik. Sposobni da iskoriste nove poslovne prilike, budu konstantno inovativni. S ciljem stavrati nove vrednosti. Svaka greška se ne treba posmatrati tragično. Greške nas uče da budemo bolji i važno je učenje putem grešaka. One su neminovne.

“Kad je rad prisila, tad je život robija.” Maksim Gorki

Odgovornost

Etika  je nešto ka čemu današnji preduzetnik treba da teži. Ostvarivanja profita ne treba biti cilj. Novac daje slobodu, mogućnost izbora, važno je putovanje koje prođemo, učimo nove lekcije, gradimo jedan sisitem po sopstvenim merilima. Samostalno donošnje odluka daje jednu vrstu odgovornosti za sebe ali i zaposlene, pažljivo donosite odluke. Takođe, važno je odrediti nivo samopouzdanosti. Dajte sve od sebe kako bi uspeli u poslu.

“Najvažnija ljudska težnja je težnja za moralnošću u našem delovanju. Naša unutrašnja ravnoteža, čak i naša egzistencija zavisi o tome. Jedino moralnost u našem delovanju može dati lepotu i dostojanstvo našem životu.” Albert Ajnštajn

Razlike između sposobnosti i veština

Ako sebe upoznamo, razmotrimo vrednosti koje posedujemo, ako umemo da pratimo potrebe, emocije,  ako dobro vladamo sobom, imaćemo mogućnost da odluke donosimo spretnije, analitično i sa mnogo hrabrosti. Tada imao mogućnost da uspešno rešimo društveni problem.

Sposobnosti su nam date prirodno, a veštine se stiču kroz proces učenja. Pitajte se, šta vam je najviše potrebno za stvaranje sopstvenog posla, koje su to osobine, koje sposobnosti i koje veštine? Sticanjem veština čoveku je olakšano obavljanje različitih aktivnosti na produktivan način.

Sposobnosti su: samosvest, samokontrola, intelektualne sposobnosti, emocionalna inteligencija, empatija. U veštine možemo ubrajati: veština pisanja, korišćenje softverskih programa. Ovo su takozvane tvrde veštine. Postoje i meke, a to su: veština komunikacije, veština slušanja, veština kritičkog mišljenja, reč je o interpersonalnim veštinama.

Vizija je pokretačka snaga

Prva stvar koja izdvaja uspešnog preduzetnika od ostalih jeste vizija.  Preduzetnik u svakom trenutku zna šta hoće, on je po prirodi vizionar, ima sliku kako bi njegova organizacija trebalo da izgleda u budućnosti. On mora znati koje bi korake trebalo preduzeti u svakom trenutku.

Ne treba žuriti, potrebo je dobro se organizovati, prihvatiti odgovornost odluke i uskladiti se  sa pravcem kretanja, jer brzoplete odluke se uglavnom ispostave kao loše. Ako se pojavi neočekivana poslovna šansa, ne treba oklevati, treba biti odlučan i prihvatiti je. Naravno, poželjno je pre nego što izmakne. Ako je potrebno, sakupite više informacija kako bi ishod odluke bio što bolji!

Zaključujemo da je preduzetnik lider, on mora biti usmeren ka zaposlenima, da stvori kolektiv koji će deliti iste vrednosti. On mora uspostaviti balans, mora sagraditi timski duh, da konstantno podiže radnu atmosferu.

Autor: Jelena Vučković

 

OSTAVI ODGOVOR

Upišite svoj komentar!
Please enter your name here

Najnovije objave

Podeli članak:

spot_imgspot_img

Najnovije objave

Možda će ti se dopasti
Sličan sadržaj

Dobijate ono o čemu razmišljate

Dobijate ono o čemu razmišljate. Misli i načini razmišljanja...

Potomci ratnika Srbije prisustvovali prazničnoj liturgiji na Kalemegdanu

Potomci ratnika Srbije prisustvovali prazničnoj liturgiji na Kalemegdanu. I...

Huawei proslavio ukidanje carina na svoje nosive uređaje – satovi i slušalice od sada drastično povoljniji

Huawei proslavio ukidanje carina na svoje nosive uređaje –...

Odrastanje osobe sa invaliditetom u maloj sredini

Odrastanje osobe sa invaliditetom u maloj sredini. Život u...