Lepote Srbije: Mećavnik Lepote Srbije: Mećavnik
Prošli put smo vam ispričali o Kremni, na Mokroj gori. Ovaj put vas vodimo u Mećavnik ili Drvengrad, što se nalazi isto na Mokroj... Lepote Srbije: Mećavnik

Prošli put smo vam ispričali o Kremni, na Mokroj gori. Ovaj put vas vodimo u Mećavnik ili Drvengrad, što se nalazi isto na Mokroj Gori, a poznat je po tome što ga je izgradio Emir Kusturica za potrebe snimanja svog filma „Život je čudo“. Sam Mećavnik je napravljen kao etno-selo, a sam Emir Kusturica o njemu kaže sledeće: „ Izmislio sam grad koji izgleda kao da se u njemu uvek živelo. A nije nikad“. Pored ulaza u grad ima parking, ali je malo teže naći mesto, jer je jako popularno i uvek ima turista. Mi smo bili u letnjim danjima i čak kiša nije umanjila količinu turista. Da bi ušli u grad, ulazite kroz kapiju, gde inače i plaćate za ulazak i čim prođete nalazite se odmah na glavnoj ulici grada, koja nosi naziv „Ivo Andrić.“

Na drugoj strani ulice nalazi se mala drvena crkvica brvnara posvećena Svetom Savi. Sama crkvica je podignuta po uzoru na stare drvene hramove u Rusiji. Pored nje stoji Volga, ruska kola, te me  malo hvata nostalgija. Na ovoj ulici nalazi se suvenirnica, gde možete da kupite uspomene sa ovog mesta, mada mislim da svaki kutak ovog sela zaslužuje da vam ostane u sećanju. Pošto smo imali malo vremena, zbog lošijeg vremena, krenuli smo u naše istraživanje. Dok smo hodali po ulicama, koje nose imena raznih popularnih ljudi, kao što su: Ernesta Če Gevare, Dijega Maradone, Felinija i Bergame, Novaka Đokovića,  obraćali smo pažnju na svaki detalj i slike na kućama, te da su mi bila zanimljiva vrata „Gradski zatvor Humanizam i Renesansa“.

Što se tiče hrane, otišli smo u kafe „Konak“, koji se nalazi u ulici Dijega Maradone, pod krovom „Proklete avlije“. U samom Konako Emir Kusturica voli da popije svoju kafu. Po čemu je još poznat ovaj kafić, te da ovde možete da pijete domaća pića. Preporučujemo da probate domaće sokove.  Sam prostor je veliki, dok jedan zid ,je pretvoren u policu sa knjigama, kao u biblioteci, te da ovde možete da nađete baš raznu literaruru. Jedan ćošak u kafiću se posebno izdvaja, jer na zidu nalaze se razne crno bele fotografije, članci iz novina. Na njima su Emir Kusturica i njegovi prijatelji, poznanici, koji su posetili Konak, ili kod kojih je sam Emir Kusturica bio. Sam Konak još ima i otvoreni deo terase sa prelepim pogledom na brdo mečavnik i obližnje kuće, tako da ako nema mesta unutra, ovde isto možete da uživate. Napolju kiša baš dobro pljušti, pa se mi grejemo unutra uz njihova domaća pića, i uz jednu toplu picu ( neko je bio baš gladan, pa nije mogao da dugo čeka hranu). Zamišljamo kako ovde izgleda sve, kada je sam emir Kusturica tu, ili kad se odrzava Kustendorf, ili gledanje filma u bioskopu „Andergraund“. Kako smo se ugrejali, ne primećujemo da je kiša stala i izašlo sunve, taman da napravimo još par lepih fotografija za uspomenu. Za ljubitelje slatkiša, posetite čuvenu poslastičarnicu „Anica“. Osim Konaka, ima i restoran „Lotika“, sa nacionalnom kuhinjom, ali je poznat i po tome, što veći deo hrane je uz gazdinstva i poljoprivrede Emira Kusturice.  Što se tiče sporta, imate ovde teneski teren, bazeni, trim stazu, teretanu, saunu, te ovde možete lepo da provedete aktivan vikend, jer ovde ima baš dosta šta da se vidi, što je skriveno na prvi pogled.

Najbolje je da kombinujete posetu Mećavnika uz vožnju Šarganskom osmicom, jer onda ćete moći da doživite i osetite prave čari Mokre Gore.

Autor: Kristina Jovičić

No comments so far.

Be first to leave comment below.

Your email address will not be published. Required fields are marked *