Putovali smo: „Kremna i proroci Tarabići“

Dok smo bili na odmoru na planini „Tara“, iskoristili smo priliku za posetu Kremne i da vidimo odakle je počelo „Kremansko Proročanstvo“.

Kremna je planinsko mesto, koje se nalazi između Tare i Zlatibora, na visine od 750-850 metara nadmorske visine. Ranije ovo naselje bilo je šedište opštine Kremna, u koju su ulazili niz manjih mesta. Posle ukidanja opštine, Kremna ušla je u sastav Titovo Užice, dok sada pripada opštini Užice u Zlatiborskom kraju. Trenutno ovde zivi oko 665 ljudi, ali na žalost svake godine se primećuje pad u broju stanovnika.

Međutim, to ne smeta ovom mestu da bude turistička atrakcija ne samo domačim ljubiteljima putovanja, nego i stranim.  Ono što se najviše posečuje u ovom karju su: Šarganska osmica, o kojoj smo već pisali na našem sajtu, onda samo ovo mesto Kremna, odakle su proroci Tarabići.

Po predanju: „Spasoje Tarabić, sa svoja četiri sina, Milošem, Savom, Kazarem i Milanom, terajući stoku na prodaju u Bosnu, prelazili po jednom obronku planine Tare i ugledale zmiju sa dukatom u ustima. Počeli su da kopaju na tom mestu i iskopali su ćup sa dukatima, koji su podelili među sobom. Po jednoj verzji tri brata su uložili novac u izgradnju kuće, dok Miloš nije, ali je ostao da živi u toj kuči. Dok druga verzija nam priča, da je Miloš svoj deo zakopao u temelj kuće. Tako je nastao zaselak porodice Tarabići.“

U samoj Kremni možete da čujete priče o samoj porodici i deo njihovog proročanstva, vezane za razne aspekte života. Tako su Tarabići u svoje vreme rekli da će se obnoviti pruga (Šarganska osmica), ali da će ljudi po njoj ići ne zbog posla već zbog zabave, što je istina.

Ovde takođe možete videti i „bure, koje je spasilo kralja Petra I Karađorđeva od Austrougara“, u kome se on navodno skrivao od njih celih 3 dana i noći i tako spasao svoju porodicu i rod. Ukoliko imate svoju fotografiju, možete da stavite u bure i navodno će vam ukazati pomoć u vašim delima ili makar sedite pored bureta.

Još jedna zanimljiva atrakcija na ovom mestu je „Kosmička kugla Kremna“ Pored nje stoji slika kako je izgledala kad su nju pronašli  i tekst koji glasi : „Kosmička kugla koju je pronašla Vojska u našem kraju krajem osamdesetih godina u zemlji na tri i po metra dubine kad su izvodili određene radove. Ona služi isključivo u turističke svrhe da potkrepi legendu o nastanku Kremanske kotline, za koju se kaže da je nastala prilikom stvaranja Zemlje kad je u njenu utrobu palo milionima takvih kugli. Poznato je da se Kremanska kotlina teško snima iz satelita i aviona, da taj Kremanski kamen ima blagotvorno zračenje na živa bića, pogotovu na ljudski organizam, sve nedokazivo o čemu se radi. Veruje se da se zbog blagotvornog zračenja Kremanskog kamena u njima u kontinuitetu rađaju vidoviti ljudi.“

Postoji verovanje da ako stavite ruku na kamen i držite 2 minuta sa zamišljenom željom, onda će se ona ispuniti. A takođe poželjno je napisati želju na papir i ostaviti ovde pored kugle.

Mi smo iskoristili vreme i sedeli pored Bureta, što spaslo kralja, držali ruku na kugli, kupili smo par suvenira sa tim kremen kamenom, da nam daje uspeh u našim avanturama.

Autor: Kristina Jovičić

OSTAVI ODGOVOR

Upišite svoj komentar!
Please enter your name here

Najnovije objave

Podeli članak:

spot_imgspot_img

Najnovije objave

Možda će ti se dopasti
Sličan sadržaj

Dobijate ono o čemu razmišljate

Dobijate ono o čemu razmišljate. Misli i načini razmišljanja...

Potomci ratnika Srbije prisustvovali prazničnoj liturgiji na Kalemegdanu

Potomci ratnika Srbije prisustvovali prazničnoj liturgiji na Kalemegdanu. I...

Huawei proslavio ukidanje carina na svoje nosive uređaje – satovi i slušalice od sada drastično povoljniji

Huawei proslavio ukidanje carina na svoje nosive uređaje –...

Odrastanje osobe sa invaliditetom u maloj sredini

Odrastanje osobe sa invaliditetom u maloj sredini. Život u...