Kako organizovati selidbu bez stresa?

Da li planirate da se selite? 

Znamo da je preseljenje velika životna promena, ali ne treba da vas boli glava prilikom pomisli na ovaj proces. Kako biste izbegli nagomilavanje stresa. Nervozu tokom selibe. I opterećivanje o najsitnijim detaljima, važno je da se na vreme pripremite za ono što vas čeka.

Nastavite sa čitanjem našeg teksta i informišite se o svim koracima selidbe. Pročitajte kako da je organizujete tako da stres svedete na minimum. Pronađite korisne savete i odgovore na pitanja koja vas muče.

Planirajte na vreme i izbegnite stresne situacije

Bilo da je pred vama organizacija selidbe do Zemuna, neke druge opštine u Beogradu ili drugom, manjem gradu u Srbiji, kreiranje detaljnog plana je ključni faktor za uspeh i efikasnost preseljenja.

Zasigurno je da će selidba u veći grad biti dosta izazovnija. Ako se u obzir uzme saobraćaj, manjak mesta za parking i svakodnevne gužve. Ali to ne treba da vas obeshrabri – ukoliko napravite adekvatan plan.

Najveći problemi tokom selidbe nastaju usled kasne pripreme i neadekvatnog plana. U tom smislu, plan selidbe trebalo bi da osmislite barem mesec dana ranije. Tada je pravo vreme da odlučite da li su vam potrebne profesionalne usluge agencije za selidbe.

Prilikom odabira agencije, raspitajte se o uslugama koje nude. Možete se odlučiti da profesionalcima prepustite celokupan proces selidbe. Od pakovanja, preko sklapanja, utovara, pa sve do raspakivanja i istovara. Isto tako, možete odabrati da od agencije kupite kutije za pakovanje. I platite uslugu prevoza sa jedne na drugu tačku.

Prilikom planiranja selidbe, najpre se posvetite redosledu i načinu pakovanja. Podelite poslove u domaćinstvu. A ako treba angažujte prijatelje i porodicu. Detaljno osmislite sve korake. Zapišite ih. Te ako dođe do problema tokom pakovanja, samo se vratite na svoje beleške i biće vam lakše da dođete do rešenja.

Pakovanje – praktičnost i efikasnost su prioriteti

S obzirom na to da retko ko ima luksuz da izdvoji nekoliko dana koje će u potpunosti posvetiti pakovanju, od ključnog je značaja da budete efikasni, pratite plan i vremenske okvire.

Izuzev već pomenutih kutija, za pakovanje će vam biti neophodna sledeća oprema: nekoliko makaza, papirići u boji, nekoliko velikih selotejp traka, markeri, novine za popunjavanje prostora između stvari, folija za uvijanje lomljivih predmeta i slično.

Sam početak procesa posvetite pakovanju stvari koje najmanje upotrebljavate poput posteljine koju ne koristite trenutno, servisa i posuđa koji vam nisu u svakodnevnoj upotrebi, novogodišnje dekoracije i drugih dekorativnih predmeta, krpa, stolnjaka, peškira i slično.

Pakovanje treba da bude organizovano tako da raspakivanje bude jednostavno.

Šta to zapravo znači? 

Izuzev natpisa kojima ćete opisati šta se u određenoj kutiji nalazi, možete ih označiti papirićima u boji, tako da svaka boja predstavlja određenu sobu. Kada ih donesete u novi stan, smestite ih u željene prostorije i raspakivanje će biti dosta efikasnije.

devojka-i-momak-kutije-za-selidbu

Pakovanje električnih uređaja

Došli ste do pakovanja električnih uređaja i kablova, šta sada raditi? 

Ako niste ekspert za povezivanje kablova, ovaj segment pakovanja može biti veoma izazovan za vas. Zato je važno da pre vađenja i pakovanja kablova, odnosno uređaja, fotografišete renutnu situaciju kako biste kada dođete u novi stan, na isti način povezali kablove.

Prilikom pakovanja elektronike obratite pažnju na mršenje kablova. Možete ih odvojiti po kesicama, označiti ih po pripadnosti i sve zajedno smestiti u jednu kutiju, kako ne bi došlo da zabune prilikom otpakivanja.

Pakovanje lomljivih predmeta 

Kao što verovatno znate, lomljive predmete treba da pakujete pažljivo.

Postoji nekoliko načina da osigurate njihovu bezbednost tokom transporta. Možete kupiti posebne folije za umotavanje lomljivih predmeta koje su osmišljene da zaštite nameštaj i predmete kao što su ogledala.

Prilikom pakovanja servisa za ručavanje budite veoma pažljivi. Kada u kutiju smeštate tanjire, čaše i šolje, vodite računa da prazan prostor popunite zgužvanim novinama, a predmete koji su pogodni za to, uvijete u iste. Kutiju dobro zalepite i naznačite da su unutar nje lomljivi predmeti, što bi trebalo da naglasite agenciji koja prevozi vaše pokućstvo.

Šta raditi sa suvišnim stvarima?

Sigurni smo da ćete prilikom pakovanja naići na mnoge stvari koje ne želite da zadržite i bespotrebno prenosite u novi životni prostor. Suvišne stvari mogu biti odeća, obuća, nameštaj, ali i dekorativne sitnice koje vam se ne uklapaju u novi enterijer.

Umesto bacanja svih ovih predmeta, pronađite bolje rešenje. Odevne predmete i nameštaj možete donirati u humanitarne svrhe, ali i pokloniti prijateljima ili porodici. Na ovaj način, stvari će dobiti novi život, vi ćete se osećati sjajno, a osoba kojoj ste namenili poklon biće veoma srećna!

Za kraj ćemo dodati još jednu važnu stavku – ostanite pribrani!

Kada ste napravili detaljan plan selidbe, krenuli sa pakovanjem i prebacivanjem stvari u novi stan, ne treba izdvajati vreme za paniku koja vas samo može usporiti i oduzeti vam energiju.

Prigrlite ovu promenu kao pozitivnu, a dobro raspoloženje i pozitivna energija pomoći će vam da selidbu izvedete baš kao što ste planirali – na efikasan i jednostavan način. Otvorite kutije, pustite muziku i uživajte u pakovanju sa dragim ljudima. Kada sve bude gotovo, čeka vas pregršt lepih stvari, a prva na listi je proslava useljenja.

Srećno!

OSTAVI ODGOVOR

Upišite svoj komentar!
Please enter your name here

Najnovije objave

Podeli članak:

spot_imgspot_img

Najnovije objave

Možda će ti se dopasti
Sličan sadržaj

Kupaći & leto sa Liscom

Kupaći & leto sa Liscom. Lisca i ove godine...

Pripremite pileća krilca kao u najboljim KFC restoranima

Pripremite pileća krilca kao u najboljim KFC restoranima. Od...

Poverenje kao ključna karika između međuljudskih odnosa i komunikacije

Poverenje kao ključna karika između međuljudskih odnosa i komunikacije....

Queen Sensation na drugom izdanju Wine & Music Festivala

Queen Sensation na drugom izdanju Wine & Music Festivala....