Kako da sami ofarbate nameštaj?

Kako da sami ofarbate nameštaj?

Prilikom renoviranja doma često zaboravimo na naš stari nameštaj, već ga zamenimo za savremene salonske modele. Pa ipak, renoviranje ne mora da bude isključivo u vezi sa krečenjem. Zamenom podova. I kupovinom novih kreveta, stolova, stolica i ostalog.

Razmislite o tome da bi možda redekoracija vašeg starog drvenog ili nameštaja od nekog drugog materijala mogla da bude značajno bolja i isplativija opcija. Nego kupovina novih modela.

Ovde proces spada i farbanje nameštaja. Koje će starim elementima u enterijeru dati jedan novi sjaj i kompletno lepši doživljav prostora objektivnom posmatraču.

U nastavku teksta možete pročitati nešto više o tome kako samostalno obaviti farbanje nameštaja.

Šta prethodi bojenju nameštaja – šmirglanje aku brusilicom

Bojenje nameštaja od drveta, iverice ili drugih materijala zapravo je finalni čin samog ulepšavanja starih kućnih elemenata.

Pre samog farbanja, potrebno je dobro pripremiti podlogu. S obzirom da se boja neće kvalitetno primiti ukoliko se ispod njene površine nalazi drugi sloj stare boje. Proces šmirglanja predstavlja skidanja tih starih slojeva i uklanjanja svih nepotrebnih elemenata i neravnina sa originalne površine, kako bi se napravilo pogodno tlo za nove i sveže nanose farbe.

Šmirglanje možete obaviti potpuno ručno uz šmirglu u slučaju da se radi o tankim slojevima boje. Brusilice sa druge strane pružaju efikasno rešenje kada se radi o debljim slojevima i većoj površini. Kvalitetna aku brusilica se može poručiti online i tako uštedeti vreme za kupovinu.

Priprema elemenata za farbanje i odabir boje

Pre nego što se upustite u redekoraciju nameštaja i uređenje enterijera, dobro razmislite o svojim koracima i unapred napravite plan koga ćete se pridržavati.

U tom pogledu, veoma je bitno odabrati prave boje koje će se savršeno uklopiti u ostatak enterijera vašeg doma i dati mu moderan dizajn. Ponekad, bez inspirativnosti nije jednostavno pronaći ideje za uređenje enterijera, pa vam savetujemo da ne žurite i donosite jednu po jednu odluku.

Odabir boja veoma je značajan iz ugla psihologije, s obzirom da je prema naučim istraživanjima dokazan njihov uticaj na raspoloženje čoveka.

Kada ste odabrali boje, sledeći korak nakon šmirglanja jeste priprema radne površine za farbanje.

Ukoliko želite da obavite temeljnu pripremu radne površine za bojenje, nakon šmirglanja je detaljno očistite. Obavezno koristite vlažnu krpu, a nikako običan papir čiji se ostaci mogu naći kao smetnja tokom farbanja.

Možete rastaviti elemente nameštaja na njegov delove kako biste lako i jednostavno doprli do svih tačaka na povrišini tokom šmirglanja i čišćenja. Pre rastavljanja, obeležite svaki deo, kako bi ga jednostavno vratili u originalan položaj nakon farbanja.

Ukoliko želite da obavite još neke dodatne radove pre bojenja, najbolje bi bilo da to uradite pre nanošenja prvog sloja i čišćenja.

Sada kada je radna površina potpuno spremna, možete krenuti sa pripremom podloge.

Priprema podloge za farbanje

Podloga za farbanje buni mnoge ljude i nije dovoljno razjašnjena njena uloga.

Dakle, podloga u ovom slučaju ne predstavlja deo površine materijala za farbanje, već onaj prvi zaštitni sloj koji će omogućiti primanje boje na površinu najefikasnije moguće.

Pored uloge za prihvatanjem boje, imaju zaštitnu i ulogu za dodatno poravnanje površine za farbanje. Podloga, odnosno prajmer kako se još naziva treba da bude vrhunskog kvaliteta i prilagođena materijalu površine.

Ono što je takođe važno jeste da boja podloge bude ista kao boja farbe, kako ova prva ne izbila na površinu. Najčešće se biraju siva ili tamnosiva zbog svoje neutralnosti.

U farbari se prethodno obavezno raspitajte koja podloga odgovara kojoj površini. Prajmer se nanosi sunđerastim valjkom i četkom za teže dostupa mesta i manje površine.

Nakon nanosa je potrebno sačekati onoliko koliko je preporučeno na uputstvu, ali vas ništa neće koštati da nastavak radova ostavite za naredni dan.

Kako da sami ofarbate nameštaj?

Farbanje nameštaja

Nakon što ste obavili sve pripremne radove i sačekali da se podloga osuši, vreme je za farbanje.

Sam proces nanošenja farbe za razliku od šmirglanja nije preterano fizički naporan i ne razlikuje se puno od nanošenja podloge. Laganim pokretima ruke premazujte svežu farbu po površini nameštaja sunđerastim valjkom i taj proces ponovite 2 do 3 puta.

Između svakog premazivanja sačekajte 6 do 8 sati kako bi farba lepo upila. Kada se nakon poslednjeg premazivanja farba osuši, ponovo se obavlja šmirglanje, ali ovog puta znatno finije i nežnije, s obzirom da je potrebno ukloniti eventualne neravnine i grbe nastale kao posledica farbanja.

Radnu površinu farbanja, odnosno elemenata nameštaja možete dodatno zaštiti premazivanjem laka, a za to koji vam je potreban možete pitati u farbari i dobićete profesionalnu preporuku.

Sastavite elemente i uklopite ih u enterijer doma

Nakon što su se osušili svi delovi nameštaja, ponovo je potrebno spojiti ih i sastaviti u originalan oblik. Nakon toga odaberite njihov novi položaj u stanu ukoliko se radi o mobilnim elementima.

Sigurni smo kako ćete postići pravi efekat redizajna i da će enterijer vašeg doma ponovo zasijati.

Danas u svetu vladaju trendovi redizajniranja starog nameštaja i njegovog prilagođavanja novim tokovima u svetu dekorisanja i dizajna.

Farbanje nameštaja kao što ste videli čitanjem teksta u teoriji ne izgleda preterano zahtevno, ali se ipak dobro pripremite i naoštrite živcima kako bi postigli što bolji krajni rezultat. Nadamo se da smo vam pružili korisne informacije, te da ćete uz naše savete ostvariti svoj cilj. Srećno!

Kako da sami ofarbate nameštaj?

 

OSTAVI ODGOVOR

Upišite svoj komentar!
Please enter your name here

Najnovije objave

Podeli članak:

spot_imgspot_img

Najnovije objave

Možda će ti se dopasti
Sličan sadržaj

Studio lepote Wizard u novom ruhu!

Studio lepote Wizard u novom ruhu! Renovirani prostor studija...

Proslavite Dan planete Zemlje u Lisca kupaćim kostimima

Proslavite Dan planete Zemlje u Lisca kupaćim kostimima. Dan...

Nekoliko popularnih stilova za uređenje kupatila – pronađite savršen za vas

Nekoliko popularnih stilova za uređenje kupatila - pronađite savršen...

“Predrasude i stereotipi o nasilju nad ženama” – Branka Bešević Gajić

“Predrasude i stereotipi o nasilju nad ženama” - Branka...