BOJE I TREND U 2019. GODINI

Kada govorimo o trendovima u uređenju prostora neizostavno krećemo od aktuelne boje. Ili boja. Razmatramo nijanse, pravimo kombinacije. Šta sa čim ide i kako uklopiti.

Kao i u modi, u dizajnu enterijera, vodeći brendovi su objavili boje koje će obeležiti 2019. godinu. One koje ćemo viđati na nameštaju, zidovima, detaljima. Po časopisima, na sajmovima i fotografijama.

VODEĆA BOJA GODINE

Pantone Color Institute proglašava boju godine godinama unazad. Sve oblasti dizajna prožete su njom, a ono po čemu se boja bira jeste sama simbolika. Jer boja godine prema Pantonu određuje se praćenjem društvenih trendova i stanja na globalnom nivou.

Za boju 2019. godine proglašena je koralno crveno-narandžasta. Tačnije living coral 16-1546 pantonovog sistema. Boja koja simbolizuje potrebu za optimističnijem pogledom na svet. Vesela je i radosna.

Pa će se narandžasto-roze-zlatni tonovi viđati svuda. Od garderobe do nameštaja.  Pretpostavljam češće na detaljima. Pa ako vam se dopada, razmislite o nekoj vazi ili jastučićima u ovim nijansama.

PASTELNE BOJE

Možda je određena boja po pantonu, ali to ne znači da je ona jedina koja će biti moderna. Posebno kod nas. Jer pastelno je novo neutralno.

Nežni, svetli i topli tonovi. Slatko i vedro. Pastelne boje opuštaju, smiruju i popravljaju raspoloženje. Dovoljno je da nabavite vaze ili stolnjak i već se dašak vedrine oseća u prostoru. Posebno su IN kuhinje u pastelnim tonovima.

Jedan od pastelnih trendova su sofisticirana siva Metropolitan AF-690 koja spaja lepotu i balans u jednom ili misty blue odnosno plava sa sivim podtonovima koja je bezvremnski elegantna, a ima smirujući efekat. I idealno se kombinuje sa belom i krem.

Takođe tu je i nijansa pastelne zelene. Najavljena kao modni trend, ali može se naći i u enterijeru.

TAMNI I DUBOKI TONOVI

Beli zidovi su jednostavni i bez greške i ostaće klasika. Ako vam je belo isuviše belo kad su zidovi u pitanju, izaberite neku od pastelnih nijansi. Eventualno skoro belu nijansu. To je bela sa tragovima sive u sebi, ali dovoljno da zidovi postanu topliji od samo bele.

Suprotno svetlim pastelnim tonovi kao trend najavljene su i neke tamne boje poput zelene ili plave. Ove boje daju dozu bogatog izgleda u enterijeru. Posebno kada u njemu ima dosta prirodnog svetla.

Idealno se kombinuju sa belom i zlatnim detaljima, a duboka zelena i roze su neodoljiv spoj.

Mogu da se nađu na svim zidovima, ali onda nameštaj treba da je svetliji i jasnih ivica kao kontrast ili da se istaknu delovi zida.

ZEMLJANI TONOVI

Za one koji vole prirodom inspirisane enterijere idealna je terakot boja tačnije nijansa cavern clay SW 7701 (290-C6). Podseća na zalazak sunca, Veliki kanjon Kolorada i pustinju. Idealna je u kombinaciji sa neutralnim bojama, sa toplom sivom i tamno braon bojom.

Tu je i nijansa roze sa primesama bronze. Ova boja pudera je za duže od jedne sezone. Odlična je u paru sa bronzom i metalik detaljima i sivim nameštajem. Posebno zanimljiva sa i na plišanom nameštaju koji je ove godine u trendu.

Ako ste ove godine u planu imali da krečite ili menjate detalje po kući, sada znate koje boje su  moderne. Pa da možete da u tonu i prateći trendove sredite svoje oaze. Ili bar da budete spremni na nijanse koje će dominirati.

Autor: Ana Glišić

2 COMMENTS

OSTAVI ODGOVOR

Upišite svoj komentar!
Please enter your name here

Najnovije objave

Podeli članak:

spot_imgspot_img

Najnovije objave

Možda će ti se dopasti
Sličan sadržaj

Nadahnuti promenom: Aktivizam kao odgovor na društvene nejednakosti

Nadahnuti promenom: Aktivizam kao odgovor na društvene nejednakosti. Danas...

Transformišite svoj stil! Ključni saveti za urbani letnji izgled

Transformišite svoj stil! Ključni saveti za urbani letnji izgled....

Slatko od jagoda sa čia semenkama i rozetlom

Slatko od jagoda sa čia semenkama i rozetlom. Da...

Popularnost bezmetalnih krunica: Kako jednostavno postići holivudski osmeh

Popularnost bezmetalnih krunica: Kako jednostavno postići holivudski osmeh. Uspešna...