Fokusirajte se na pozitivne stvari

Mudrost života se ogleda u tome da u svemu što radite ili onome što se dešava oko vas postoji u isto vreme nešto pozitivno i nešto negativno.

Ako u nečemu uživate to je lepo i dobro, ali ako u tome preterate to može postati loše za vas.

Vaš život je rezultat vaših izbora, vaših odluka. Svaka odluka ima svoje i pozitivne i negativne posledice.

Kada to znamo jasno je da će od toga na šta se fokusiramo – mnogo zavisiti.

Ljudi imaju ograničen kapacitet  i ne mogu u isto vreme da se fokusiraju na dva suprotna doživljaja. Na primer, ne možemo u isto vreme biti ljuti i oduševljeni nečim. Ta dva stanja se mogu smenjivati, ali se ne mogu dešavati u isto vreme. Zbog toga ostaje nam da izaberemo čemu ćemo dati prioritet.

Dakle, imamo slobodu izbora.

Optimisti su osobe koje mnogo češće izaberu pozitivan nego negativan pristup. Oni se jednostavno fokusiraju na dobre, pozitivne stvari i aspekte života i skloni su da pronalaze dobro i pozitivno.

Oni to čine gotovo bez ikakvog napora jer to je njihova mentalna navika

Šta sa onima koji tu naviku nemaju? Potrebno je kreirati je.

Naučnici tvrde da proces formiranja navike traje minimum 21 dan svakodnevnog ponavljanja nekog ponašanja. U početku ponavljanje se vrši sa namerom i sa ulaganjem svesnog napora. A kako proces teče i vreme odmiče tako će se količina svesnog napora smanjivati i ceo proces postepeno postaje automatski.

Dajte sebi zadatak da svakog dana koliko god puta možete svesno pronađete nešto pozitivno u bilo čemu što se dešava u vama ili oko vas.

Na primer, obratite pažnju na prijatne mirise, ukuse, boje, pejzaže, senzacije i sl.

Primetite ljude koje volite, setite se zbog čega ih volite. Pronađite u drugim ljudima koje manje cenite nešto pozitivno.

Potrudite se  da kod vas samih otkrijete ono što je pozitivno u vašem svakodnevnom ponašanju.

fokus

Ponavljajte to svaki dan minimum tri nedelje. Ponavljanje je ključ uspeha. Ponavljanje će stvoriti vašu novu pozitivnu naviku.

Moć pozitivnog razmišljanja vam može zvučati i kao kliše, ali postoje mnogobrojne studije koje su dokazale njene blagodeti. Definitivno će sprečiti razvoj depresije, poboljšati raspoloženje.

Kako da sebi pomognete da lakše “prevarite” svoj mozak i naterate ga da drugačije razmišlja?

Vrlo često se u životu srećemo sa problemima ili nailazimo na prepreke pred kojima zastajemo i pitamo sebe “Zašto ja ovo ne mogu rešiti?” Ili “ Zašto mi se ovo dešava?”. Ovakva, loše formulisana pitanja, dovode nas do odgovora koji uvek imaju negativan kontekst. Recimo: “Zato što si nesposoban”.  Ili “ Zato što ništa ne možeš uraditi kakao treba”.

Ukoliko pitanja budemo drugačije formulisali jednostavno ćemo naterati mozak da razmišlja pozitivnije i uticati na promenu toka misli. Umesto da proveravamo šta to ne valja, treba zapravo postaviti pitanje šta ja to treba da uradim drugačije kako bi rešio problem ili prevazišao prepreku.

Još jedan od načina koji je veoma efikasan iako možda zvuči neozbiljno, je da sebi postavimo pitanje šta bi uzor (koga svako ima) uradio u datoj situacji. Na taj način omogućavamo sebi da izađemo iz okvira naših misli  kojima smo ograničeni  i projektujemo se u poziciju nekog kome se divimo. Na taj način “prevarićemo “ sopstvena ograničenja.

Proces fokusiranja na pozitivne stvari i izbegavanje zarobljavanja u sopstvenim ograničenjima traje i jednom kada ga usvojimo zapravo ga trajno integrišemo.

Ukoliko želite tu smo da sa vama ispratimo ovaj  proces i pomognemo vam.

Autor: Snežana Todosijević

Motiv

Ig profil: motiv_centar_za_licni_razvoj

 

OSTAVI ODGOVOR

Upišite svoj komentar!
Please enter your name here

Najnovije objave

Podeli članak:

spot_imgspot_img

Najnovije objave

Možda će ti se dopasti
Sličan sadržaj

Dobijate ono o čemu razmišljate

Dobijate ono o čemu razmišljate. Misli i načini razmišljanja...

Potomci ratnika Srbije prisustvovali prazničnoj liturgiji na Kalemegdanu

Potomci ratnika Srbije prisustvovali prazničnoj liturgiji na Kalemegdanu. I...

Huawei proslavio ukidanje carina na svoje nosive uređaje – satovi i slušalice od sada drastično povoljniji

Huawei proslavio ukidanje carina na svoje nosive uređaje –...

Odrastanje osobe sa invaliditetom u maloj sredini

Odrastanje osobe sa invaliditetom u maloj sredini. Život u...