Razlozi zašto gubiš fokus

Ponovo vratiti fokus nije stvar volje. Radi se o odbacivanju modernih životnih navika koje ometaju tvoju inspiraciju

Jedna od najpopularnijih fraza među autorima, ali i čitaocima jeste svakako: „Ne mogu da ostanem fokusiran.“ Svako je inspirisan da radi najbolje što može, ali kada je u pitanju rad na ostvarenju ciljeva, uvek postoji neka distrakcija.

Uobičajeni pristupi temi fokusa ne daju uvek dobre rezultate. Možda je i tvoja situacija slična, koristiš podsetnike, držiš se rasporeda i planova ali ne uspevaš da se koncentrišeš. Možda su tvoji lični i profesionalni snovi skriveni duboko u tebi kada jednostavno nemaš fokus. I možda si baš na ivici da pustiš sve te dobre ideje da prođu kroz pukotine kreativne blokade.

E pa nemoj to da uradiš. Tvoji snovi deo su tvog identiteta. Ako ih pustiš da skliznu i ti ćeš se sa njima izgubiti. Fokus ima fizičke, emocionalne i mentalne aspekte. Moraš dobro da razumeš svaki od njih kako bi rešio ovo pitanje. Otkrićeš da je fokus retko, možda čak i nikada, stvar nedostatka volje i motivisanosti. Postoje koraci koje možeš da preduzmeš već danas kako bi poboljšao svoju moć koncentracije i sposobnost da ostaneš u zadatku.

Fizički aspekt

Iako čini samo 2% od ukupne težine tela, mozak troši 20% ukupne energije tela. To je značajan zahtev za energijom. Ukoliko se ne osećaš energizovano, tvoj pohlepni mozak prvi je organ koji će to da primeti. Osećaćeš se nestrpljivo, tromo i biće ti dosadno umesto preciznog fokusa koji ti je potreban da bi prošao kroz listu obaveza.

Mentalni aspekt

Kada rešiš pitanje energije, mentalni aspekt fokusa sledeći je na redu. Bez obzira da li to nazivaš disciplinom, držanjem za cilj ili živahnost, fokus je mišić koji ojačava kada se često upotrebljava. Često ćeš to raditi refleksno, nećeš osećati kao da radiš neki posao.

Prvi korak za povećanje mentalne fokusiranosti jeste eliminsanje distrakcija. Možda će neke od njih da se čine kao nesavladive poput porodice npr. Ali većina drugih mogu da se drže pod kontrolom. I što više distrakcija kontrolišeš, imaćeš veći fokus.

Najčešće distrakcije:

Neke od navedenih odmah seci u korenu ili ih bar ograniči.

  • Društvene mreže
  • Bezbrižno surfovanje netom
  • Mailovi i poruke
  • Televizija
  • Odnosi sa drugim (dragim) ljudima

Ako imaš bilo koju od ovih navika, bićeš šokiran kada shvatiš koliko ćeš više biti fokusiran kada ograničiš ili odbaciš neku od navedenih situacija. Ipak, eliminisanje distrakcija lakše je reći nego uraditi. I potrebno je samo da budeš odgovoran prema sebi da bi to mogao.

Emocionalni aspekt

Konačni aspekt fokusa nešto je o čemu se malo govori u poslovnom svetu: emocije. Ovu delikatnu temu teško je definisati, ali i kontrolisati. I zbog izazova koji predstavljaju emocije, većina ljudi jednosatvno ignoriše svoje emocionalne blokade. Međutim, svi ih imamo.

Dakle, ako želiš da se usredsrediš na male korake koji vode uspehu trebalo bi da obrišeš bilo kakvu emotivnu neprijatnost koja ti smeta. Najbolji način da se to uradi jeste da priznaš sebi šta je to što ti smeta, kao što je npr. strah koji te drži još uvek pod svojim okriljem.

Ponekad će ti stvari izgledati tako velike i loše da ćeš samo odustati od pravog poteza. Ali, imperativ je da uradiš nešto za sebe. Nakon toga, držanje fokusa može biti jednostavno poput telefonskog poziva.

Na pravom si mestu da ostaneš fokusiran samo na prave stvari. Pošalji ono što pišeš i uveri se kako je jednostavno imati fokus.

Autor: Ivana Živanić

 

 

OSTAVI ODGOVOR

Upišite svoj komentar!
Please enter your name here

Najnovije objave

Podeli članak:

spot_imgspot_img

Najnovije objave

Možda će ti se dopasti
Sličan sadržaj

Kupaći & leto sa Liscom

Kupaći & leto sa Liscom. Lisca i ove godine...

Pripremite pileća krilca kao u najboljim KFC restoranima

Pripremite pileća krilca kao u najboljim KFC restoranima. Od...

Poverenje kao ključna karika između međuljudskih odnosa i komunikacije

Poverenje kao ključna karika između međuljudskih odnosa i komunikacije....

Queen Sensation na drugom izdanju Wine & Music Festivala

Queen Sensation na drugom izdanju Wine & Music Festivala....