Feng shui – Istina o njegovom uticaju

Verovatno smo svi u nekom trenutku pomislili o feng-shui uređivanju. Nepotrebno je govoriti o tome da je u pitanju izuzetno popularna praksa. Međutim, mnogi od nas još uvek nisu sigurni o čemu je tačno reč i kako ovo verovanje može uticati na nas.

Ako spadate u tu grupu ne brinite, imamo objašnjenje i znamo kako iskoristiti sve pogodnosti Feng shui-ja. Pročitajte!

Šta je Feng shui?

Feng shui je zapravo kineska geomantija. Ova drevna filozofija bazira se na principima harmonije i privlačenja balansa u naš život. Kod feng shui-a praktikuje sklad pravaca, bitna je usklađenost boja, svaka životinja (figurica itd.) ima određeno značenje, i sve to utiče na naš svakodnevni život i energiju ili či. Ovo je posebno intrigantno za sve one koje zanima kanalisanje energije i njen uticaj.

Istočnjačka kultura je oduvek izuzetno posvećena proučavanju životne energije (či), ne samo u uređenju doma, već i na polju medicine. Tako je, primera radi, došlo do razvoja tehnike akupunkture, metode kojom se u telu balansira protok energije postavljanjem iglica na određene i odgovarajuće akupunkturne tačke. Uspostavljanjem ravnoteže u organizmu, preveniraju se i leče mnoga bolna stanja, glavobolje, stres, alergije, digestivni problemi i drugo. Na sličan način kao što akupunktura donosi zdravlje i blagostanje telu utičući na energiju, tako i Feng shui pomaže da se osećamo dobro u svom životnom prostoru.

Nastanak Feng-shui-a

Feng shui je nastao u drevnoj Kini i zasnivao se delimično na astrologiji. Ovo objašnjava zašto i danas mnogi astrolozi uređuju svoj prostor na njemu, i veruju u zakone privlačenja. Relativno srodne oblasti, a opet veoma različite. U to vreme je postojalo verovanje da uspeh neke kuće, to da li će vam deca biti uspešna i poštovana, da li će vaši preci imati mir na onom svetu zavisi od pozicioniranja stvari i privlačenja energije. Milenijum kasnije dobili smo modernu verziju Feng – shui-ja. Danas se koristi uglavnom u arhitekturi, dizajnu i za uređenje životnog prostora.

Uticaj Feng Shui-a na naše raspoloženje

Svi imamo trenutke u životu kada nam nešto ne ide od ruke. No čak i kada se čini da se život ruši, ne znači da ne možemo pokušati da preokrenemo sve. Jedan od načina da privučete pozitivu u život je upravo Feng shui.

Prvi koraci su bacanje polomljenih šoljica, pokrivanje ogledala, zatvaranje WC šolje, i naravno, proveravanje bague (bagua je Feng shui energetska mapa prostora). Mnogi ljudi nisu svesni štetnog uticaja negativne energije u domu. Ipak, brojni zdravstveni problemi mogu proisteći iz ovakvog okruženja. Opadanje kose, stres, gubitak kilograma, loše raspoloženje samo su neki od njih. Feng shui može pomoći da se negativna energija preokrene, imaće uticaja na smirenje, sprečavanje gubitka kose i ublažiće stres.

Kažu da je želja za preokretom bitna isto onoliko koliko i sama promena. Ako i vi smatrate da vam je život u haosu i želite bar malo da preokrenete situaciju u svoju korist, oslobodite se stresa, sprečite depresivne misli možete probati da uredite dom i baštu po principima Feng shuija. Još neki koraci su usklađivanje garderobe, usklađivanje boja, čišćenje kuće. Ukoliko se posvetite sebi, uvedete lične rituale i jednostavno se posvetite svojoj energiji, na dobrom ste putu da poboljšate kvalitet života.

Kako da primenite Feng shui u životnom prostoru

Ako ste planirali da se posvetite uređenju kuće, najpre uradite energetsku mapu prostora. Bagua je jedna od malo poznatih termina iz ove oblasti. Postoje dva tumačenja bague: zapadnjački metod i klasičan metod. Oba se baziraju na čitanju energije kod ulaza u dom, kancelariju itd. Kod klasične se radi čitanje energije u vidu “kompasa” koji se bazira na osam područja, dok je kod zapadnjačke metode bazirano na devet područja. Razlika je u tome što kod ove metode smer kompasa nema značaj, već se uzima u obzir poravnanje donjeg toka energije sa zidom kod ulaznih vrata.

Raspored nameštaja

Ispomerajte stvari, i to 27 puta. Ovo je bitno jer se Feng-Shui bazira na broju 27. U principu, dovoljno je da to uradite i 9 puta, jer ovaj broj navodno donosi sreću. Ako je vaš krevet okrenut prema prozoru pomerite ga. Ova filozofija brani spavanje ispod prozora. Naše telo (a i duša) mora da se odmori, to ne može da se desi ako se pored nalazi prozor ili čak i vrata. Dakle, ovo je veliko ne.

Što se tiče kreveta i spavanja, problemi sa sa spavanjem se lako mogu zaobiće ukoliko odvojite prostor u kom spavate od prostora u kom preko dana provodite vreme. Upotreba prostora i trošenje energije je jako bitno ovde. Preporuka je, na primer, da laptop nikako ne držite u spavaćoj sobi ili na krevetu. To remeti mentalni mir i energiju.

Boje u enterijeru

Dizajneri enterijera znaju da usklade boje. Kada se tome doda i činjenica da svaka boja ima svoje značenje, onda je lako urediti dom prema sopstvenim potrebama i ciljevima koje želimo ostvariti. Crvena boja znači strast i požrtvovanost, zelena je smirenost, plava mudrost, žuta vedrina, bela nežnost i nevinost, narandžasta i roze su energija, boje drveta simbolizuju zdravlje, energičnost. Boje peska i bež bi trebalo da služe kao centralni delovi, stavljaju se u smeru SI, JZ i asociraju na agilnost, predanost, ali i stabilnost.

Važni detalji

Obratite posebno pažnju na ulaz. On je veoma bitan za ulaz i cirkulaciju Či-ja. Dnevnu sobu sredite u toplim tonovima. Ukratko, dnevna soba treba da asocira na dom. Ako ste ikada bili u nekom domu koji jednostavno asocira na toplinu i želite da se ušuškate pored vatre najverovatnije je uređen po Feng-shuju.

Uređenje trpezarije trebalo bi da uključuje cveće. Zelenilo i biljke unose pozitivnu energiju i daju nam osećaj mira. S obzirom na to da trpezarija i kuća treba da zbliže porodicu ovo je svakako praksa koju vredi sprovesti u delo.

Mali rituali

Mali rituali su takođe važni u uređenju prostora po Feng shuiju. Uglavnom se svode na paljenje određenih biljaka, poput žalfije, na primer. Cilj ovih rituala je da se smanji negativna energija, oteraju loši uticaji, a zdravlje poboljša. Ovi se podstiče isceljenje doma i duše. Ima nečeg spiritualnog u korišćenju ovakvih metoda, pa nije retkost što se paljenje mirišljavih štapića i sveća koristi prilikom meditacije. Osim žalfije možete koristiti kedar, ruzmarin, tamjan, lavandu ili bilo koji miris koji vam se dopada.

Feng shui i privlačenje novca

Prema Feng shuiju, način na koji možete privući novac u svoj život je sledeći. Nabavite vazu, ali ne bilo koju, već vazu bogatstva. U pitanju su belo plave vaze, koje su navodno magnet za novac. Jedan od načina jeste i postavljanje akvarijuma u prostoriji. Voda ima posebno mesto u Feng-shuiju. Akvarijum u enterijeru pomaže u uspostavljanju harmonične atmosfere (a novčići samo pune novčanik). Trebalo bi da pozitivno utiču na či.

Ukoliko želite više novca u životu, onda obavezno pobacajte polomljene stvari. Po Feng-shuju polomljene stvari ne treba čuvati. One imaju iscrpljujuć efekat, izvlače energiju i privlače siromaštvo. Kineski novčići privlače ostale novčiće. Služe da privuku sreću i novac, kao neka vrsta amajlije. Možete ih uramiti ili ostaviti u činiji, ali moraju biti na vidljivom mestu. Ukoliko uredite radni prostor, privući ćete poslovne mogućnosti i pozitivnu energiju. U enterijer uključite i biljke, jer i one privlače novac.

U današnje doba, kada smo svi okruženi stresom i negativnom energijom, vredi razmisliti o preokretanju sreće i ponovnom uspostavljanju balansa. Mali Feng shui rituali, preuređenje doma i preoblikovanje života u svakom smislu mogu biti dobar početak.

 

 

 

 

OSTAVI ODGOVOR

Upišite svoj komentar!
Please enter your name here

Najnovije objave

Podeli članak:

spot_imgspot_img

Najnovije objave

Možda će ti se dopasti
Sličan sadržaj

Lip Pill: Revolucionarni plumper za usne u obliku pilule

Lip Pill: Revolucionarni plumper za usne u obliku pilule....

Sve što vas je zanimalo u vezi oldtajmera

Sve što vas je zanimalo u vezi oldtajmera. “Getting...

Beskrajna lepota: Moć plemenitosti u oblikovanju istinskog sjaja

Beskrajna lepota: Moć plemenitosti u oblikovanju istinskog sjaja. Inspiraciju...

Piće koje daje snagu i leči – orahovača

Piće koje daje snagu i leči - orahovača. Liker...