3 DODATNA NAČINA ZA ZELENILO U VAŠEM DOMU

Čuli ste već da biljke oplemenjuju prostor u kojem su. Zvuči kao često upotrebljavana fraza. To je zato što jeste istinita.

Kako god da ste uredili svoj dom– stil, boje, uklopljeni detalji po meri i želji, ali dodavanjem zelenila dobija se taj konačni izgled. Složićete se da nekako dođe kao ona jagodica na šlagu. Završni detalj.

Sa biljkama deluje življe, a većinu smiruju i opuštaju. Ipak, koliko god da ih volimo, nedostatak prostora, vremena, talenta za održavanje ili već nešto, često su razlog što kuću nismo pretvorili u zelenu oazu.

Zato je super što biljke više nisu rezervisane samo za saksije i pod, eventualno police. Sada se bukvalno mogu naći svuda. Cveće, drveće, lišće i trava kao motivi printa ili šare na zidu i nameštaju. Samim tim su i ideje za kreiranje sopstvene „džungle“ neograničene.

 

NEKA ZIDOVI POZELENE

Zadržali biste cveće u saksijama, ali nemate mesta za komode, police ili da ih držite po po podu. Iskoristite zid.

Napravite vertikalnu baštu od manjih saksija. Poređajte ih po zidnim policama. Ili smestite saksije u zanimljive korpice okačene na zid. Budite kreativni pa okačite saksije na dekorativne kuke ili čiviluke.

Upotrebite viseće saksije puštene sa plafona. Izbor visećih držača za saksije je raznovrstan. Pleteni, žičani, drveni…

A možete i da „izvadite“ cveće iz saksija i zalepite ga na zid tako što ćete postaviti tapete sa cvetnim motivom. Ili tapete sa detaljima poput lišća ili slikom šume. Istaknite jedan zid, a „bašta“ na njemu trajaće sve dok ne odlučite da je skinete.

Napravite cvetno-zelenu zidnu galeriju. Ispunite ramove cvećem, travom i lišćem. Odštampajte ili nađite gotove slike, grafiku, postere. Na ovaj način možete i boju da birate. Jeste lišće zeleno, ali ako vama treba roze, neka bude roze.

Možete i da se zabavite bojenjem šablona koji ostavljaju otiske u vidu paprati, lista difenbahije … Ili da ispresujete cvetiće i listiće pa ih stavite u ram. Uradi sam ideja na ovu temu je bezbroj.

 

NEKA NAMEŠTAJ PROCVETA

Sa zidova i iz saksija prenesite zelenilo na nameštaj. Ako kupujete nov kauč ili presvlačite stari, birajte materijal sa cvetnom šarom. Ili nabavite samo cvetnu foteljicu i tabure, ako ne biste baš cvetnu sofu.

Dodajte jastučiće, ćebence ili prekrivač sa printom biljaka, a odabirom zelene posteljine dočarajte sebi osećaj spavanja u bašti.

 

ISPUNITE POLICE I KOMODE ZELENIM SITNICAMA

Keramičke, drvene, staklene, metalne figure u obliku cvetova, drvceta ili činije u obliku lista biće super detalj na polici ili stolu.  A cvetni abažur na lampi pun pogodak.

Neka i radni sto uveseli cveće i lišće na notesima i sveskama. Ili cvetna figurica kao držač papira.

Cveće u saksijama ili sveže u vazi je uvek i svuda poželjno. Ako baš mora neka bude veštačko, ali odaberite da stvarno izgleda kao pravo. Može da posluži i suvo dekorativno cveće. Svakako ćete morati da ga održavate.

Prenošenjem zelenila u ramove, na zidove, nameštaj i dekorativne sitnice dobijate još mogućnosti da proširite „kućnu baštu“ i dodatno uživate u osećaju koji ona daje. Jer u prostoru treba da vam bude prijatno i opušteno, a biljke u svakom obliku tome sigurno doprinose.

 

Autor: Ana Glišić

 

 

 

 

 

 

OSTAVI ODGOVOR

Upišite svoj komentar!
Please enter your name here

Najnovije objave

Podeli članak:

spot_imgspot_img

Najnovije objave

Možda će ti se dopasti
Sličan sadržaj

Nadahnuti promenom: Aktivizam kao odgovor na društvene nejednakosti

Nadahnuti promenom: Aktivizam kao odgovor na društvene nejednakosti. Danas...

Transformišite svoj stil! Ključni saveti za urbani letnji izgled

Transformišite svoj stil! Ključni saveti za urbani letnji izgled....

Slatko od jagoda sa čia semenkama i rozetlom

Slatko od jagoda sa čia semenkama i rozetlom. Da...

Popularnost bezmetalnih krunica: Kako jednostavno postići holivudski osmeh

Popularnost bezmetalnih krunica: Kako jednostavno postići holivudski osmeh. Uspešna...