Kako mi je pomogla meditacija

Kako mi je pomogla meditacija? Kad čujemo riječ meditacija često pomislimo na jednog starca sijede brade koji sijedi u lotos položaju negdje u prirodi zatvorenih očiju i meditira.Takvo sam bar ja mišljenje imala dok se nisam našla u situaciji iz koje nisam vidjela izlaz i trebalo mi je nešto novo da probam.

Psihički i fizički sam bila na kraju snage i tražila sam način kako da bar malo povratim energiju. Tako sam počela istraživati o meditaciji. Moram priznati dok sam čitala sva ta pozitivna  iskustva da sam bila prvo skeptična. Ali pošto nisam imala šta izgubiti odlučila sam da probam. Prvi pokušaji su bili teški i prestajala bih nakon par minuta. Obuzimao me je neki čudan strah. Tijelo je reagiralo, nije htijelo da se opusti, jedan po jedan dio se bunio. Nekad je to bila noga koja se iz čista mira micala, pa onda ruka i prsti na nozi. Pored toga um mi je odvlačio pažnju na sve moguće probleme. Ali nisam odustajala. Svaki dan sam pokušavala iz nova. Nisam radila nikakav kurs, niti sam birala neki poseban način, pustila sam osijećaju da me vodi. Zbog bolova u kičmi i zglobovima nisam bila u stanju da zauzmem tipični položaj za meditaciju nego sam to radila od ležeći.

Jedno veče, u ponovnom pokušaju da pobijedim svoj um i ovladam situacijom, sam dobila toliki napad plača da se jednostavno nisam mogla zaustaviti. Suze su same tekle, bez nekog određenog razloga. Kad su napokon prestale osijećala sam se puno lakše. Kao da su te suze saprale sav teret koji sam nosila na duši, a potiskivala ga od sebe i od drugih. Poslije toga uspijevala sam sve brže da dođem u stanje bez misli. Tu sam osijećala samo mir i tu nije bilo mijesta za bolove i probleme. Ako bi misli ipak došle nisam obraćala pažnju na njih, samo bih se ponovo skoncentrisala na svoje disanje. Nakon par mijeseci sam uspijevala kad se nađem u nekoj teškoj situaciji da se smirim samo su pomoć disanja. Sa svakim udahom sam zamišljala da udišem pozitivnu energiju i snagu, a svakim uzdahom otpuštam sve negativno iz svog života. To mi je pomagalo da u miru razmislim o svim problemima i prestala sam se nervirati zbog stvari koje nemogu promjeniti. Nisam više burno reagirala na sitnice i počela sam cijeniti svoj mir. Nije mi više bilo bitno šta će drugi misliti i pričati o meni. Lakše sam podnosila bolove koje sam imala zbog svoje bolesti i sve više sam uživala u malim stvarima. Postala sam puno smirenija a samim tim i sretnija jer mir predstavlja za mene sada sreću. Mislim da je meditacija dar od boga i da bi je trebalo uvesti kao obavezan predmet u školu.

Kad bi od malena učili kako da stresne situacije prevaziđemo na najbolji mogući način bilo bi puno manje bolesti na ovom svijetu. Meditacija je dostupna svima bez nekog ulaganja a mislim  da je potreba svima više nego ikad. Počev od domaćice koja se trudi da pored dijece na vrijeme završi sve kućne poslove, do profesorice koju tinejdžeri dovode na ivicu nervnog sloma. Pa čak i za tatu koji je imao težak dan na poslu i po dolazku kući  teško podnosi bezazlenu svađu dijece prije odlazka u krevet. Ne morate previše vremena uložiti u to ako ga nemate, ali znajte da se isplati. Barem par minuta u danu zastati, skoncentrisati se na svoje disanje i posvetiti se samo sebi. Početi slušati svoju tišinu jer ona daje najbolje odgovore…

Autor: S.M.

OSTAVI ODGOVOR

Upišite svoj komentar!
Please enter your name here

Najnovije objave

Podeli članak:

spot_imgspot_img

Najnovije objave

Možda će ti se dopasti
Sličan sadržaj

Kako da se vaš restoran izdvoji od konkurencije?

Kako da se vaš restoran izdvoji od konkurencije? U...

Aromatični sočni marokanski kolač

Aromatični sočni marokanski kolač. Od griza, obilato preliven slatkim...

Napredak kroz dobrobit: Kako podržati mentalno zdravlje na radnom mestu?

Napredak kroz dobrobit: Kako podržati mentalno zdravlje na radnom...

Koja oprema vam je potrebna za pružanje usluga pedikira?

Koja oprema vam je potrebna za pružanje usluga pedikira?...