Edukacije za roditeljstvo kao najbolja priprema za bebin dolazak

Prvi bebin dolazak u kuću iz porodilišta mnogim budućim roditeljima predstavlja poseban trenutak u njihovim životima. To je momenat za koji se oni dugo unapred pripremaju, kako bi obezbedili sve ono što je neophodno njihovom detetu.

Kako bi se na adekvatan način pripremili za svog najmlađeg člana porodice i izbegli nepotreban stres oko priprema, pre svega je podrebna odlična informisanost i edukacija roditelja kako bi znali šta je sve ono što ih čeka.

Evo na šta sve budući roditelji treba da obrate pažnju kada je u pitanju priprema za bebin dolazak kući. 

#1 Opremite bebin kutak u spavaćoj sobi na pravi način

Prvo što morate da imate na umu jeste da će vašoj bebi biti neophodan kutak gde će biti smešten komplet ogradica za krevetac u kome će ona da provodi najviše vremena tokom svojih prvih dana života. Bebe u prvih nekoliko dana u proseku spavaju i do 12 sati, zbog čega je neophodno da nabavite udoban krevetac.

Za bebin razvoj ne postoji ništa bitnije od njenog kvalitetnog sna i zato je od velike važnosti da vašoj bebi obezbedite pravu oazu za nesmetan odmor. Pored idealnog kreveca, bebi će biti neophodna i kadica za kupanje bebe, kao i povijalica, gde ćete na najbolji način da vodite računa o bebinoj higijeni i čistoći.

#2 Operite svu bebinu posteljinu i garderobu 

Bebe su osetljiva bića koja još uvek nisu razvila svoj imunitet koji bi ih zaštitio od raznih bolesti. Kako bi ste vašu bebu dodano zaštitili od raznih bakterija i bolesti, morate temeljno oprati svu bebinu posteljinu i garderobu kako bi vaša beba bila čista i zdrava.

Pre nego što dovedete bebu iz porodilišta, bitno je da buduće mame i tate pripreme unapred sve od bebine garderobe i posteljine, kako bi ih dobro oprali sa adekvatnim omekšivačima, zatim ih ispeglali i odložili u ormar sve dok beba ne bude došla u svoj novi dom.

Važno je da se povede računa i o čistoći bebinih cucli, igračaka, naročito onih koji se nalaze unutar kreveca, kao i čistoći vaše garderobe i posteljine, i higijeni vaših ruku s obzirom da ćete vi biti ti koji ćete bebu često nositi.

Pored toga, važno je nabaviti neophodne stvari za higijenu vaše bebe kao što su: pelene, šamponi, sapuni, bebi puderi i slično.

#3 Redovno čistite prostor u kome će beba boraviti 

Kao što je čistoća bebinih stvari, posteljine i igračaka neophodna, tako je neophodno da prostor u kome boravi bude higijenski čist. Neposredno pred termin porađaja, organizujte se sa nekim da vam pomogne da kompletno usisate i temeljno očistite, ceo stan, a posebno kutak u kome će beba boraviti. 

Ukoliko beba udahne čestice prašine, to može da dosta negativno utiče na njeno zdravlje, što je nešto što sigurno želite da izbegnete po svaku cenu. Neka vam čišćenje prostora u kome će beba da spava bude deo svakodnevne rutine kojom ćete održavati prostor čistim i urednim za vaše dete.

#4 Obezbedite sve predmete koje će vam biti neophodni

Pored bebinog kreveca, povijalice, kadice, mnoštvo garderobe, pelena i cucli, postoje i druge neopodne stvari koje će vam biti neophodni prilikom odgajanja vaše bebe. Nabavite kolica koja će vam biti od velike pomoći u prvih godinu i po dana detetovog života, zatim veći broj platnenih i tetra pelena, kao i pakovanje jednokratnih pelena.

Ne zaboravite da u kući uvek imate povidon jod, koji će vam biti zlata vredan u određenim situacijama, zatim bebi štapiće za uši, četke za bebe, flašice, gaza i makaze, vlažne maramice, pumpica za mleko, bebi alarm, jastuk za dojenje, itd.

Najbolje bi bilo da pre svake kupovine napišete detaljan spisak na papiru kako bi ste unapred izračunali sve moguće troškove i kako ne biste izostavili neku bitnu stavku koja će vam biti potrebna.

#5 Informišite se o svim bebinim potrebama 

Vaša beba će zahtevati pažnju 24 sata dnevno, svih 7 dana u nedelji, što je većini novopečenih roditelja veoma iscrpljujuće. Neophodno je da se prethodno dobro informišete o svim bebinim potrebama, pogotovo u njenim prvim mesecima života, kako bi ste znali na šta sve morate da budete spremni.

Koliko beba jede, koliko spava, zbog čega sve beba može da plače, zašto odbija da uzima majčino mleko, koliko puta dnevno mora da se hrani, i slično. Sve su ovo pitanja na koja morate imati spremne odgovore ali i odličnu organizaciju sa ukućanima koji će vam pomoći oko odgoja bebe.

Uživajte u svakom trenutku sa vašim najmlađim članom porodice

Dolazak bebe u dom je jedan od najlepših trenutaka, a prvi dani sa njom su nešto što ćete pamtiti za ceo život. Roditeljska ljubav i briga su nešto što će vašoj bebi biti najneophodnije tokom njenog razvoja.

Uživajte u svakom trenutku sa vašom bebom i pružite joj svu moguću nežnost, jer su ti trenuci jedinstveni i neponovljivi!

 

OSTAVI ODGOVOR

Upišite svoj komentar!
Please enter your name here

Najnovije objave

Podeli članak:

spot_imgspot_img

Najnovije objave

Možda će ti se dopasti
Sličan sadržaj

Nadahnuti promenom: Aktivizam kao odgovor na društvene nejednakosti

Nadahnuti promenom: Aktivizam kao odgovor na društvene nejednakosti. Danas...

Transformišite svoj stil! Ključni saveti za urbani letnji izgled

Transformišite svoj stil! Ključni saveti za urbani letnji izgled....

Slatko od jagoda sa čia semenkama i rozetlom

Slatko od jagoda sa čia semenkama i rozetlom. Da...

Popularnost bezmetalnih krunica: Kako jednostavno postići holivudski osmeh

Popularnost bezmetalnih krunica: Kako jednostavno postići holivudski osmeh. Uspešna...