DA LI JE IZBOR ŽENA POROĐAJ BEZ UBLAŽAVANJA BOLA ILI USKRAĆENO PRAVO NA BEZBOLAN POROĐAJ?

Ove godine 70.000 žena kroz porođaj je prošlo bez ikakvog ublažavanja bolova. Postavlja se pitanje, da li je to bio njihov izbor ili im je pravo na bezbolan porođaj uskraćeno, samim tim jer im ništa nije ponuđeno protiv bolova?

Digitalni izveštaj NHS pokazuje da je u periodu od 2008. – 2009. godine upotreba anestetika ili analgetika opala sa 67% na 61% u periodu 2018. – 2019. godine.

Stručnjaci nemaju racionalno objašnjenje zašto se sve manje žena odlučuje za bezbolan porođaj. Ono što takođe nisu u stanju da potvrde je činjenica da ne znaju da li se žene same odlučuju na to ili im se bezbolan porođaj ni ne ponudi.

Mnogo žena se javilo sa svojim ispovestima u vezi ove teme. Pa tako i Martha Hampson kaže da je želela najjači ublaživač bolova tokom porođaja, ali rečeno joj je da ostane kod kuće do poslednjeg trenutka, kada je nakon toga bilo kasno za bilo koji ublaživač bolova osim gasa.

Zabrinule su se i dobrotvorne organizacije jer se na žene vrši sve veći pritisak na prirodan porođaj bez ublažavanja bolova. To se vidi i kod poznatih ličnosti koje imaju veliki uticaj na ljude. Jedna od degradirajućih podela jeste ta da ako se žena nije porodila u bolovima manje je žena od onih koje su to učinile. Kao da se poručuje da takva žena nije prava majka. Mora se izbeći tzv. proslava porođaja bez bolova.

Nije bitno da li se žena porodila kod kuće ili u bolnici, sa bolovima ili bez njih. Bitno je da se poštuju izbori tih žena i da im bude omogućena nega i pomoć koju zaslužuju.

Izvor: https://graziadaily.co.uk/

Redakcija

OSTAVI ODGOVOR

Upišite svoj komentar!
Please enter your name here

Najnovije objave

Podeli članak:

spot_imgspot_img

Najnovije objave

Možda će ti se dopasti
Sličan sadržaj

Pesma Uroša Stefanovića na TOP listi svetske muzike!

Pesma Uroša Stefanovića na TOP listi svetske muzike! Uroš...

Svoja sam!

Svoja sam! Krckaju radijatori, znači sada je oko 6h...

Premijerno 27.02. – „Akvamen i izgubljeno kraljevstvo“

Premijerno 27.02. - „Akvamen i izgubljeno kraljevstvo“. Hit film...

Venčanice, moda, poezija: Rekla sam DA u salonu venčanica

Venčanice, moda, poezija: Rekla sam DA u salonu venčanica....