Čitajmo domaće

Domaća književnost ima da ponudi mnoštvo zanimljivih i jedinstvenih naslova. Od klasika do savremene književnosti, uvek možete pronaći neku knjigu uz koju ćete uživati. U poslednje vreme naišla sam na dosta preporuka domaćih autora i njihovih dela. A primetila sam i da su knjige domaćih autora na vrhu top lista izdavačkih kuća, što znači da su one odabir velikog broja čitalaca.

Moje preporuke domaćih autora mogle bi da idu unedogled, ali pošto uvek volim da uvažim i odabire i preporuke drugih ljudi, ovog puta sam rešila da vam predstavim koja dela domaće literature su odabir devojaka sa bukstagrama.

Jelena – @booksjelena

Jedna od knjiga domaćih autora koju bih posebno izdvojila jesu Brda” autorke Sanje Savić Milosavljević. Šta ovu knjigu čini posebnom? Čine je trinaest priča. Svaka od njih je drugačija i nosi neku poruku. Ono što je zanimljivo u tim pričama jesu sami likovi. Čitajući knjigu stičete utisak da ih možete sresti u stvarnom životu. Priče vas mogu rastužiti, naljutiti ili nasmejati kao što je to bilo u mom slučaju. Moj favorit jeste poslednja priča „Dva čvora” gde sam se smejala, a u isto vreme žalila glavnog junaka Žiku. Od mene preporuka za ovu divnu zbirku priča.

Aleksandra – zov_knjige

Majić je moje otkriće godine i novi omiljeni autor, a knjiga Deca zla pravi biser domaće književnosti. Ovaj uzbudljiv triler prati mistična atmosfera, a dotiče se i mnogih važnih društvenih pitanja, čije odgovore možete pronaći ako je pročitate. Pripovedačko umeće sudije Majića i leksička širina dolazi do izražaja na svakoj stranici. Odluka da uplovite u ovu avanturu sa junakom Nikolom Bobićem i učestvujete u sklapanju genijalne slagalice, biće najbolja odluka koju možete doneti.

Danijela – @dacinapolica

Ako želite nešto opušteno, ležerno i relaksirajuće onda je Valjarević pravi izbor za vas. On piše pitko i čitaoca lako uvlači u priču da nećete ni osetiti da ste već na poslednjoj stranici, a onda ćete poželiti da ih ima bar još toliko. Zavolela sam njegove minimalističke opise zato što su prefinjeni i odmereni. Valjarević je duhovit  na nonšalantno-zavodljiv način tako da nećete moći da mu odolite. Od mene imate veliku preporuku za roman Komo.

Jelena – muza_ruske_avangarde

Iskreno verujem da nam knjige, kao i ljudi dolaze u život u pravo vreme, da nas nauče nečemu i otvore neke nove vidike. Marijina knjiga je došla kao melem na otvorenu ranu, delo sa kojim sam se na prvim stranama povezala, osetila da nisam sama. Pomalo haotična, iskrena i potpuno ogoljena priča o životu, osećanjima, emocijama, toksičnim odnosima, napuštanju, odrastanju, sazrevanju…pisana vrlo pitko, pristupačno. Pored „Smrtnih ishoda atletskih povreda”, „Ispod majice” je jedna od knjiga koje svaka žena treba da pročita, ako ne zbog lične povezanosti, onda bar da razume i podrži žene oko sebe.

Kristina – odlomak_knjige

Ako biste me pitali koja knjiga je čista ljubav, bez razmišljanja bih rekla da je to „Tvrđava”. Ako biste me pitali čiji stil pisanja istovremeno steže i miluje dušu, rekla bih vam da je Meša Selimović nenadmašan. Mislim da ne postoji osoba koja je pročitala ovaj roman, a da nije bila duboko dirnuta, ja sam samo jedna iz horde ljubitelja ovog vanvremenskog dela. Prvi sledeći put kada se zapitate koju biste knjigu čitali, čak i da se ne pitate – „Tvrđava” je uvek pravi izbor.

Jovana – zaljubljena_u_knjiige

Da li jedna žena može da bude na čelu države kao što je Srbija? Da li ona može da drži sve pod kontrolom? I šta se desi kada se u sve to umeša novac, moć i tajna organizacija? Odgovore na ova pitanja potražite u knjizi Veroslava Rančića „Jednom u gradu ko zna kom”.

Nadam se da ćete među ovim naslovima pronaći nešto za sebe, a neke preporuke sačuvaću i za naredne tekstove. U svakom slučaju, uvek ih možete potražiti na profilima mojih divnih sagovornica i na mom instagram profilu @thegirlwhoplayedwithbooks.

Autor: Milica Barać

OSTAVI ODGOVOR

Upišite svoj komentar!
Please enter your name here

Najnovije objave

Podeli članak:

spot_imgspot_img

Najnovije objave

Možda će ti se dopasti
Sličan sadržaj

Studio lepote Wizard u novom ruhu!

Studio lepote Wizard u novom ruhu! Renovirani prostor studija...

Proslavite Dan planete Zemlje u Lisca kupaćim kostimima

Proslavite Dan planete Zemlje u Lisca kupaćim kostimima. Dan...

Nekoliko popularnih stilova za uređenje kupatila – pronađite savršen za vas

Nekoliko popularnih stilova za uređenje kupatila - pronađite savršen...

“Predrasude i stereotipi o nasilju nad ženama” – Branka Bešević Gajić

“Predrasude i stereotipi o nasilju nad ženama” - Branka...