Čitamo: „Deca zla“ – Miodrag Majić

Koliko vremena treba da prođe da se greh zaboravi, a koliko da se oprosti? Verujete li da postoje gresi koji se ne praštaju i koji se nikad ne zaboravljaju?

Korupcija, razvrat, pljačke, ubistva i ucene deo su naše svakodnevice. Ipak, čak i pored toliko ružnih događaja, ne dešava se svakog dana da narodni poslanik bude ubijen. U centru dešavanja knjige nalazi se Nikola Bobić, advokat mladića optuženog za ubistvo Radovana Kovača, narodnog poslanika.

Nikola se u poslu pridržava jednog pravila, nikada ne prihvata slučajeve koji su i najmanje povezani sa politikom. Međutim, za svakog dođe dan kada prekrši svoje principe, pa ni advokat Bobić nije izuzetak. U javnosti kruže priče u kojima se ubistvo opisuje kao politički motivisano, ritualno i zverski izvedeno. Oni koji su umešani u slučaj pod lupom su javnosti i svi samo čekaju da im pronađu greške.

deca zla

Miodrag Majić nam na primeru jednog sudskog postupka pokazuje koliko je sistem u kojem živimo truo i lako potkupljiv, a koliko su ljudi koji u njemu opstaju prevrtljivi, sujetni i osvetoljubivi. Priča o deci zla je priča svakog od nas, priča o našoj prošlosti koja nije zaboravljena i koja samo čeka da zakuca na vrata onih koji su krivi, onih koji nikada nisu odgovarali za svoje grehe.

Otkad sam pročitala ovu knjigu razmišljam o tome da li živimo u društvu u kojem nema nevinih i svi su krivi dok se ne dokaže suprotno, koliko smo zaista spremni da saslušamo nekoga pre nego što ga osudimo i da li neke zločine, iako ne možemo da opravdamo, možemo da razumemo.

U ovoj knjizi nema nevinih savršenih likova koji apsolutno poštuju zakone i bore se samo ispravnim metodama. Ovo je knjiga o ljudima koji su realni, puni mana, strahova i nedostataka. Uklapajući elemente trilera i misterije, Majić nam dokazuje kako se svaki zločin razlikuje, kako nikada ne možemo da znamo celu istinu i kako je ishod koji očekujemo i kojem se nadamo retko kad onaj koji nam se i desi.

Autor: Milica Barać

OSTAVI ODGOVOR

Upišite svoj komentar!
Please enter your name here

Najnovije objave

Podeli članak:

spot_imgspot_img

Najnovije objave

Možda će ti se dopasti
Sličan sadržaj

Dobijate ono o čemu razmišljate

Dobijate ono o čemu razmišljate. Misli i načini razmišljanja...

Potomci ratnika Srbije prisustvovali prazničnoj liturgiji na Kalemegdanu

Potomci ratnika Srbije prisustvovali prazničnoj liturgiji na Kalemegdanu. I...

Huawei proslavio ukidanje carina na svoje nosive uređaje – satovi i slušalice od sada drastično povoljniji

Huawei proslavio ukidanje carina na svoje nosive uređaje –...

Odrastanje osobe sa invaliditetom u maloj sredini

Odrastanje osobe sa invaliditetom u maloj sredini. Život u...