Česti kvarovi mobilnih telefona – šta se kvari na pametnim uređajima

Pametni mobilni telefoni su u kratkom roku osvojili svet! Život savremenog čoveka umnogome se promenio dolaskom pametnih telefona, a možemo reći da su nam ovi kompaktni uređaji zamenili mnoga druga pomagala poput kalendara, kalkulatora, fotoaparata, notesa…

Uzimajući u obzir značajnu ulogu koju telefoni igraju u životu ljudi i njihovu svakodnevnu upotrebu u najraznovrsnije svrhe, kvarovi se neretko dešavaju, kako našom krivicom, tako i zbog samih specifikacija uređaja.

U narednim redovima upoznaćemo vas sa najčešćim kvarovima mobilnih telefona i dati vam savete kako da ih izbegnete, ali i šta da radite kada se oni dogode.

#1 Lomljene stakla i ekrana telefona – kako rešiti problem

Jedan pad ili udarac telefona je dovoljan za potpuno lomljenje stakla ili kompletnog ekrana telefona. Ipak je druga situacija znatno češća i u tom slučaju vam je neophodna zamena displeja u servisu telefona.

Nekada su se telefoni proizvodili tako da je touchscreen bio odvojen od LCD ekrana, te je prilikom pada i lomljenja stakla, displej normalno funkcionisao i bilo je moguće promeniti samo staklo. Danas, ipak situacija nije takva, te je sa nekoliko izuzetaka, u većini slučajeva potrebna kompletna zamena ekrana.

S obzirom na to da je telefon naša produžena ruka i u svakom trenutku se nalazi u neposrednoj brzini, neretko se dešava da ga oštetimo na različite načine, te dolazi do naprsnuća ili potpunog lomljenja ekrana.

Naš savet je da se u ovoj situaciji obratite profesionalnom servisu za mobilne telefone koji će vam pružiti najbolji odnos cene i kvaliteta, u što kraćem roku rešiti problem, odnosno otkloniti kvar i vratiti vašeg ljubimca kao novog!

pametni-telefon

#2 Slabljenje kapaciteta baterije – jedan od najčešćih problema prosečnog korisnika 

Sigurni smo da ste upoznati sa tim da tehnologija vrtoglavo napreduje, te da se svake godine izbacuju novi, unapređeni modeli mobilnih telefona koji gotovo da “pokose” prošlogodišnje modele po specifikacijama.

Razlike u karakteristikama se između ostalog ogledaju u kapacitetu baterije, pa danas možete pronaći savremene uređaje sa baterijom čak do 5000 mAh.

Takođe, do pre nekoliko godina, bila je praksa proizvodnje neintegrisanih baterija, dok danas većina telefona ima integrisanu bateriju, prilikom čijeg kvara je neophodna pomoć servisera za zamenu, s obzirom na to da je čitav proces veoma delikatan.

Koji god mobilnog telefona da imate, odnosno nezavisno od pomenutog kapaciteta i tipa baterije, njena jačina vremenom slabi.

U okviru same garancije možete proveriti da li je ista garancija baterije i samog uređaja, jer se upravo veliki broj proizvođača “ograđuje” te nudi kraću garanciju za baterije telefona. Naime, svaka baterija ima određeni životni vek koji se izražava u ciklusima pražnjenja i punjenja, a iznosi imeđu 400 i 500 ciklusa, u zavisnosti od modela.

Vaše upravljanje telefonom imaće uticaja na vek trajanja baterije, a primetićete da uređaj slabi tako što će se znatno brže prazniti ili sporo puniti. Može se desiti da baterija telefona funkcioniše sasvim normalno čak i posle dve godine korišćenja telefona. Serviseri čak i u ovom slučaju, posle dve godine korišćenja,  preporučuju zamenu baterije.

#3 Bagovi telefona – zbog čega se javljaju kvarovi na softveru? 

Posle izvesnog vremena korišćenja mobilnih telefona, bagovi su čest problem na koji se korisnici žale. Takozvano bagovanje predstavlja kvar softvera koji podrazumeva otežano funkcionisanje ili potpun gubitak funkcije na operativnom programu koji je zadužen za pokretanje telefona.

Ukoliko koristite mobilne telefone sa Android operativnim sistemom, uređaj će vas redovno obaveštavati o dostupnim ažuriranjima koja će biti od pomoći. Jednostavnim ažuiranjem softvera kod kuće možete otkloniti greške i doprineti poboljšanju određenih funkcija, a samim tim i korisničkom iskustvu.

Sa druge strane, neretko ažuriranje nije dovoljno, te je potrebna softverska popravka koju treba da prepustite profesionalnom i pouzdanom timu servisera. Pre nego što prepustite popravku softvera serviserima, raspitajte se da li je taj postupak isplativ ili je ipak bolje rešenje kupiti novi uređaj.

Kako da predupredite kvarove mobilnog telefona?

Kako biste imali što manje potreba da odlazite u servis i popravljate mobilni telefon, neophodno je razmišljati o nekoliko stavki, pre svega prilikom kupovine novog uređaja.

Kako bi vaše korisničko iskustvo bilo zadovoljavajuće i kako bi vas telefon služio dugo, obratite pažnju na specifikacije poput RAM memorije i kapaciteta baterije. Za zaljubljenike u fotografiju, veliku ulogu igra i kvalitet kamere, gde bi izuzev o megapikselima trebalo da mislite o fokusu, noćnom i portret režimu i slično.

Savetujemo vam da pre odabira modela telefona pogledate recenzije korisnika koje možete pronaći na mnogobrojnim sajtovima, ali i na Youtube-u.

Takođe, pomenućemo da veliku ulogu igra i ophođenje prema telefonu, odnosno savesno korišćenje uređaja. U tom smislu, preporuka je da odmah nakon kupovine telefona odaberete kvalitetnu i pažljivo dizajniranu masku, kao i zaštitno staklo telefona. Ova oprema za mobilne telefone biće vam sjajna zaštita od padova i drugih fizičkih oštećenja uređaja.

Nadamo se da vam je naš tekst bio interesantan, ali da je pre svega pružio korisne informacije koje će vam pomoći da dug vremenski period imate pozitivno korisničko iskustvo i očuvan mobilni telefon.

 

OSTAVI ODGOVOR

Upišite svoj komentar!
Please enter your name here

Najnovije objave

Podeli članak:

spot_imgspot_img

Najnovije objave

Možda će ti se dopasti
Sličan sadržaj

Kako da se vaš restoran izdvoji od konkurencije?

Kako da se vaš restoran izdvoji od konkurencije? U...

Aromatični sočni marokanski kolač

Aromatični sočni marokanski kolač. Od griza, obilato preliven slatkim...

Napredak kroz dobrobit: Kako podržati mentalno zdravlje na radnom mestu?

Napredak kroz dobrobit: Kako podržati mentalno zdravlje na radnom...

Koja oprema vam je potrebna za pružanje usluga pedikira?

Koja oprema vam je potrebna za pružanje usluga pedikira?...