Zdrav stil života: Važnost prevencije kada je u pitanju briga o zdravlju

Zdrav stil života: Važnost prevencije kada je u pitanju briga o zdravlju

Ukoliko razmislite o broju pregleda koje ste obavili kada za to nije bilo potrebe, shvatićete da je taj broj veoma nizak. Ako uopšte i postoji. Razlog koji se krije iza toga jeste što vrlo mali broj ljudi ima običaj da vrši preventivne preglede ukoliko nema nekih simptoma.

Eventualno usled želje da provere svoje opšte zdravstveno stanje. Svaki lekar će vam reći da je prevencija najbolji lek za sve bolesti. Početak izlečenja je upravo redovna kontrola. Na našim prostorima se sve više počelo voditi računa o zdravlju. Polako se shvata važnost redovnih pregleda koji mogu da očuvaju naše zdravlje.

Par minuta za pritisak

Visok ili nizak pritisak je čest problem kod ljudi. Ovo više nije vezano samo za starije populacije. Razlog je ubrzan tempa života, viška kilograma ili porodične istorije sa nestabilnim pritiskom. Sve ovo može da pogodi sve generacije. Neophodno je utvrditi koji je uzrok i kako se pritisak može staviti pod kontrolu. Merenje pritiska traje nekoliko minuta. S obzirom na dostupnost aparata koji su laki za upotrebu i prilično precizni, nema razloga da ne povedete računa o svom zdravlju. Ukoliko imate nestabilan pritisak, obratite se lekaru. Na taj način utvrdićete terapiju koja će ga staviti pod kontrolu i sprečiti nastanak ozbiljnijih problema.

Ginekolog/urolog

Ginekolozi preporučuju da se PAPA test radi jednom godišnje. Naravno, ukoliko u porodici nije bilo slučajeva sa promenama ovog tipa. Ovo je jedan od najznačajnijih testova kada je ženska populacija u pitanju. Preventivni ginekološki pregledi su bitni zbog upoznavanja sa sopsvenim zdravstvenim stanjem.  Tada se mogu utvrditi i potencijalne nedoumice kada je u pitanju informisanje o svim pitanjima koja interesuju osobu u bilo kom periodu života. Sa druge strane, muškarci se ređe odlučuju na pregled kod urologa. Kao izgovor za to koriste neprijatnost koju osete prilikom ovog pregleda. Briga o zdravlju kod muškaraca je uglavnom vezana za posete urologu kako bi se informisali o trenutnom stanju. Tada mogu saznati šta ih očekuje u budućnosti ukoliko dođe do nekih ozbiljnih bolesti.

Prevencija bolesti pluća

Dijagnostika ima veliki učinak kada su u pitanju bolesti vezane za pluća. I pre perioda korone je bilo bitno voditi računa o disajnim putevima i snazi pluća. Sve to sa ciljem kako biste bili sigurni da nemate problema prilikom disanja. Brza i bezbolna metoda kojom se može utvrditi da li postoje neke promene jeste precizan rendgen pluća kojim se može sa sigurnošću rešiti dilema da li postoji neka dijagnoza ili ne. Takođe, ovo je i najsigurniji način da se isprate sve promene. Sam snimak će najbolje pokazati trenutno stanje i koliko je ono ozbiljno.

Stomatološki pregledi

Svaki stomatolog će vam reći da se najveći broj pacijenata javlja tek kada osete bol ili neprijatnost prilikom jela. To u većini slučajeva znači da se dešava neki upalni proces. Pored toga, postoji i ona grupa pacijenata koja odlaže rešavanje upalnog procesa i ostavlja popravku zuba dok ne nastupi neizdrživa bol. Upravo je zato bitno posetiti zubara jednom ili dva puta godišnje. Sve to zavisnosi od kvaliteta vaših zuba i načina na koji vodite higijenu. Čak i obično uklanjanje kamenca može da doprinese boljem stanju i umanjenju problema.

Laboratorijski nalazi

Kompletna krvna slika u današnje vreme bude gotova svega za nekoliko sati. Ona može da otkrije brojne probleme. Pored toga, analize kao što su hormoni štitne žlezde, trigliceridi i vitamin D mogu da reše misteriju brojnih simptoma koje osećate. Sve ovo se rešava jednim jednostavnim vađenjem krvi. Rezultati mogu da vas odvedu u pravom smeru kada je uspostavljanje dijagnoze u pitanju.

Preventivni pregledi su bitni kako bi se vodilo računa o zdravlju. Naravno i kako biste znali kako možete da poboljšate kvalitet života. Mentalno i fizičko zdravlje je odlika načina života. Veoma je bitna posvećenost u rešavanju problema i otkrivanju potencijalnih bolesti ili stanja u kojima se telo nalazi.

Zdrav stil života: Važnost prevencije kada je u pitanju briga o zdravlju

Autor: Ljiljana Bugarin

 

OSTAVI ODGOVOR

Upišite svoj komentar!
Please enter your name here

Najnovije objave

Podeli članak:

spot_imgspot_img

Najnovije objave

Možda će ti se dopasti
Sličan sadržaj

Dobijate ono o čemu razmišljate

Dobijate ono o čemu razmišljate. Misli i načini razmišljanja...

Potomci ratnika Srbije prisustvovali prazničnoj liturgiji na Kalemegdanu

Potomci ratnika Srbije prisustvovali prazničnoj liturgiji na Kalemegdanu. I...

Huawei proslavio ukidanje carina na svoje nosive uređaje – satovi i slušalice od sada drastično povoljniji

Huawei proslavio ukidanje carina na svoje nosive uređaje –...

Odrastanje osobe sa invaliditetom u maloj sredini

Odrastanje osobe sa invaliditetom u maloj sredini. Život u...