Važnost stvaranja sopstvenog prostora i privatnosti u tinejdžerskom dobu

Važnost stvaranja sopstvenog prostora i privatnosti u tinejdžerskom dobu. Česta praksa u porodičnim domovima jeste da deca dele zajednički prostor. Kada dospeju u određene godine, neophodan im je sopstveni kutak. Tinejdžersko doba je specifičan deo odrastanja. Ono odrazumeva mnoštvo promena, kako za decu, tako i roditelje. Dete ima pojačanu potrebu za nezavisnošću i slobodom. Roditelji su tu da pruže podršku, obezbeđujući mu prostor koji će biti inspirativan. I omogućiti mu da razvija sve svoje potencijale. Možda će vam u početku biti teško da se naviknete na činjenicu da vaše deta odrasta i da mu je potrebna privatnost. To je neizbežan deo roditeljstva i vaša uloga u ovoj fazi je ključna, i predstavlja osnovni oslonac vašem tinejdžeru. Veoma je bitno znati važnost stvaranja ličnog prostora i kako može pomoći da se dete razvije i izraste u samostalnu i odgovornu jedinku.

tinejdzer-privatnost

Radne navike i briga o prostoru

Dete se od najlmađih dana uči radnim navikama kroz različite zadatke. To su slaganje svojih igračaka, pakovanje ranca za vrtić ili školu ili pospremanje stola nakon obroka. U kasnijim godinama odgovornosti rastu. Tako sa dobijanjem sopstvenog prostora dolaze i drugačije obaveze. Dok vaš tinejdžer ne stvori rutinu i sam ne preuzme inicijativu, razgovarajte sa njim da je važno da svakodnevno održava higijenu prostora u kome boravi. Sređivanje ormara sa garderobom, organizovanje i čišćenje radnog stola su obaveze koje treba da ispuni svako ko teži ka samostalnom načinu životu.

tinejdzer -ima -privatnost

Komfor za sve

Odrastanje deteta često podrazumeva menjanje organizacije prostora u domu ili čak kupovinu novog. Svim roditeljima je u ciju da svaki član porodice ima dovoljno komfora i oseća se prijatno u svom domu. Ukoliko u vašem stanu nema dovoljno mesta za dečiji kutak, razmislite o prostorima koje popularna novogradnja podrazumeva. Široka ponuda i prodaja stanova koju Beograd nudi, može u potpunosti zadovoljiti ovakve potrebe. Sve više mladih bračnih parova se odlučuje na kupovinu nekretnine u novogradnji, jer otvara mogućnost za uređenje prostora po sopstvenom ukusu. Veoma često postoji prilika i za korekciju prostora dok je zgrada jošu uvek u fazi izgradnje. Ulaganje u veći životni prostor je dobit za celu porodicu. Na taj način će vaše dete imati sve neophodne uslove za srećno odrastanje.

tinejdzer-sopstveni-prostor

Adekvatni uslovi za učenje

Osim komfora i sigurnosti koje sopstveni kutak pruža, deci je važan i kao prostor za učenje. Teško je fokusirati se kada sobu delite sa mlađim bratom ili sestrom. Isto tako i ako pokušavate da učite dok se u pozadini čuje tv. Vaš tinejdžer će provoditi mnogo sati rešavajući domaće zadatke. Zbog toga organizujte prostor tako da najbolje odgovara njegovim potrebama. Radni sto i udobna stolica su najvažniji elementi kada je u pitanju udobnost. Najverovatnije će im biti potreban i kvalitetan računar. Nekada će se učenje odvijati i u večernjim satima. Stoga ne bi bilo loše da obezbedite adekvatno osvetljenje i kupite stonu lampu.

privatnost-tinejdzer

Razvijanje kreativnosti

Pre nego što otpočnete sa fazom uređenja dečije sobe, uključite vašeg tinejdžera u ceo proces. Ipak će to biti njegov prostor. Neophodno je da donosi odluke kada je reč o kupovini nameštaja, krečenju zidova i odabiru ostalih praktičnih elemenata. Ovo je veoma značajno kako se ne bi osećali isključeno. Poštovanjem njihovih želja i predloga, raste i njihovo samopouzdanje. Predložite im da razmisle o dekoraciji. Pomozite im da takve sopstvene ideje sprovedu u delo. Ovakve aktivnosti podstiču njihovu kreativnost i pružaju im osećaj slobode.

stvaranje-privatnosti-u-tinejdzerskom-dobu

Sticanje nezavisnosti

Tinejdžerski period podrazumeva učenje samostalnosti. Roditelju su tu da pruže podršku i detetu pomognu da sigurno uplovi u svet odraslih. Posedovanje sopstvenog prostora sa jedne strane označava i određenu vrstu nezavisnosti. To omogućava detetu da praktikuje aktivnosti koje podstiču samostalnost. Dete je odgovorno za higijenu prostora u kome boravi, kao i njegovu organizaciju. Pored učenja, pomozite mu da na najkorisniji način organizuje i svoje slobodno vreme. Jedan od načina je da pored igre i relaksacije pronađu zanimljiv hobi.

Važnost stvaranja sopstvenog prostora i privatnosti u tinejdžerskom dobu

Odrastanje deteta i adolescencija izazovan su period. Taj period je prožet mnoštvom promena i različitih emocija. Izražena podrška roditelja učiniće ga što bezbolnijim. Obezbeđivanje privatnosti vašem tinejdžeru značajan je i neophodan potez. Na taj način može ostvariti sve svoje potencijale i postati samostalniji.

 

OSTAVI ODGOVOR

Upišite svoj komentar!
Please enter your name here

Najnovije objave

Podeli članak:

spot_imgspot_img

Najnovije objave

Možda će ti se dopasti
Sličan sadržaj

Kako da se vaš restoran izdvoji od konkurencije?

Kako da se vaš restoran izdvoji od konkurencije? U...

Aromatični sočni marokanski kolač

Aromatični sočni marokanski kolač. Od griza, obilato preliven slatkim...

Napredak kroz dobrobit: Kako podržati mentalno zdravlje na radnom mestu?

Napredak kroz dobrobit: Kako podržati mentalno zdravlje na radnom...

Koja oprema vam je potrebna za pružanje usluga pedikira?

Koja oprema vam je potrebna za pružanje usluga pedikira?...