KOLUMNA: „NAGLAŠAVANJE NEDOSTATAKA KOD TINEJDŽERA“

U ovoj dobi deca prave svoje prve korake ka ’ozbiljnom’ načinu života.., ili bar oni to tako vide. Ovo naglašavam jer je upravo ovo doba ono u kojem se mladi suočavaju sa svim svojim nesavršenostima. Neki od njih najveći fokus imaju na hormonskim prirodnim reakcijama gde dečacima mutira glas, naglo se menjaju crte lica, dok devojčice dobijaju obline koje formiraju jednu kompletniju konstituciju. Sve je ovo novo za njih i drugačije on onoga na šta su navikli. Ovakve promene jednima gode, dok u drugima izazivaju nelagodu i nezadovoljstvo. Jedno je sigurno- ni jedni ni drugi ne ostaju ravnodušni u ovom periodu. Samq priroda je takva da ovaj period poznajemo kao buntovne godine i to je sasvim u redu.

Taman kada su pomislili da su sigurni u društvu, na fudbalskom ili badminton terenu, eto promene, nepoznatog i samim tim nelagodnog osećaja. Ove promene propraćene temperamentnim naravom zahvaljujući hormonima, i kod devojčica i kod dečaka dovode do potrebe da stave maske iza kojih će skrivati svoje nesigurno, neiskusno i uplašeno biće. Tako neretko možemo u blizini škole videti kako se dečaci okupljaju i razmenjuju burna i  bogato opisana iskustva nastala u situacijama koje, zapravo, dolikuju osobi koja je 5-10 godina starija.

Zašto je to tako?

Oni se tada osećaju kao da su ni na nebu ni na zemlji, već negde između. Približnije ću ovo objasniti ako kažem da pas koji laje ne ujeda. Ovo samo potvrđuje strah i nesigurnost kod mladih, kao i potrebu za uklapanjem u sredinu.

Potreba za uklapanjem

Ovo je i glavno pitanje koje se pokreće u situacijama i postupcima buntovnih tinejdžera . Dečaci će zauzimati stav telom takav da njime nameću svoju dominantnost i samopouzdanje. Devojčice će garderobom i šminkom pokušavati da sakriju svoje promene na telu, koje u njihovim očima podvlače jednako nesavršenostima.

Istina je takva da ono sa čime si u miru i skladu, zapravo, nemaš potrebu naglašavati.

Sve ovo je u redu jer je samo još jedan nezaobilazan korak do osvešćivanja kroz lekcije i istinito sazrevanje.

Ono što je potrebno da roditelji preduzmu po ovom pitanju jeste da otvore sva čula pred detetom. Treba da isprate te promene kako dete nee bi otišlo u neku krajnost i na taj način skrenulo sa puta.

Popularnost

Popularnost je nešto što svako mlado biće u ovoj dobi priželjkuje. Na roditeljima je da osprate kojim se to  sredstvima služi njihov tinejdžer ne bi lo zadobio toliko željenu popularnost. Izbalansirati te želje i modele željenog  ponašanja jedno je od mogućih rešenja kao bi se krz ovaj period koračalo.

Autor: Marijana Gavrilović, dipl. vaspitač

2 COMMENTS

  1. Odlican osvrt na vecitu temu generacijski, bravo za izbor i analizu. Odlican post Majo, samo tako nastavi, svoj deci je potrebna pomoc, od tvojih malaca,do tinejdjera u koje ce brzo izrasti. Potrebo je mnogo vise tekstova na slicne teme,roditelji ce biti zahvalni,a tinejdjeri zadovoljni na pomoci.
    Ja sam ponosni roditelj,hvala ti

    • Drago nam je da Vam se dopadaju teme koje obrađujemo. Trudimo se da budemo što bolji i da svima budemo od koristi.

OSTAVI ODGOVOR

Upišite svoj komentar!
Please enter your name here

Najnovije objave

Podeli članak:

spot_imgspot_img

Najnovije objave

Možda će ti se dopasti
Sličan sadržaj

Kako da se vaš restoran izdvoji od konkurencije?

Kako da se vaš restoran izdvoji od konkurencije? U...

Aromatični sočni marokanski kolač

Aromatični sočni marokanski kolač. Od griza, obilato preliven slatkim...

Napredak kroz dobrobit: Kako podržati mentalno zdravlje na radnom mestu?

Napredak kroz dobrobit: Kako podržati mentalno zdravlje na radnom...

Koja oprema vam je potrebna za pružanje usluga pedikira?

Koja oprema vam je potrebna za pružanje usluga pedikira?...