Tradicionalno vs moderno: Božić

Tradicionalno vs moderno: Božić. Polako nam se bliži najradosniji hrišćanski praznik Božić kojim se proslavlja rođenje Isusa Hrista. Slavi se 25. decembra po gregorijanskom, a 7. januara po julijanskom kalendaru.

Dan pre Božica obeležava se Badnji dan koji je ime dobio po badnjaku koji se seče rano ujutru, a loži u toku dana ili večeri.

Tradicionalno vs moderno: Božić

Simbolika ovih praznika je zaista jedinstvena i postoje običaji koji se striktno vezuju za dva praznika. Jedan bez drugog ne idu, te se neretko, kada se piše o Božiću, spomene Badnji dan i obrnuto.

Običaj karakterističan za Božić je lomljenje česnice u kojoj se nalazi novčić i druga obeležja koja se prave od badnjaka ili se u česnicu stavlja simbol koji je vezan za napredak te kuće. Dok domaćica mesi česnicu, ukoliko kuća ima dece, deca uče onaj predmet koji im najteže ide u školi, kako bi u novoj godini bili bolji iz tog predmeta.

Bogata trpeza u kojoj uživaju ukućani prati ovaj praznik. Običaj je da se na Božić započne nešto novo, obuče nešto novo, kako bi to što želimo raditi bilo berićetno.

Tradicionalno vs moderno: Božić

Neretko se povede polemika o obeležavanju Božica u današnje vreme. Većina tradicionalnih običaja se sačuvala do danas, a u nastavku teksta možete pročitati koji su to tradicionalni običaji za Božić koji su zaboravljen usled modernog doba.

tradicionalno-vs-moderno-bozic

12 kolačića – Tradicionalno vs moderno: Božić

Porodica je za Božić delila 12 kolača koji su bili simbol 12 apostola. Svaki kolač je bio namenjen za nešto, za decu, vinograde, stoku, njive. Prvo bi se kolači delili između ukućana, a ono što bi preostalo, iznosilo se u štalu ili dvorište.

tradicionalno-vs-moderno-bozic

Pečena guska ili ćurkaTradicionalno vs moderno: Božić

Nekada se za Božić pekla ćurka ili guska, dok se danas, uglavnom, peče prase i iznosi na trpezu.

tradicionalno-vs-moderno-bozic

Devojke i momci su mogli samo da se sastaju na Božić –Tradicionalno vs moderno: Božić

Nekada se striktno vodilo računa o tome da se momci i devojke ne sastaju i budu sami. Međutim, jedini dan u godini u kom sastajanje momaka i devojaka nije bilo zabranjeno je Božić. Momci su posećivali devojke, pevali im, a devojke su ih kitile peškirima ili ruzmarinom.

Moderno vreme je uzelo svoj danak, s toga se većina ovih običaja izgubila, ali se nije izgubila osnova običaja, poput česnice, položajnika i badnjaka.

Božić je praznik koji u kuću unosi radost i za Božić porodica mora biti na okupu. Taj dan se nigde ne ide od kuće i porodica u svom domu provodi zajedničke trenutke.

Autor: Darija Petrović

 

 

OSTAVI ODGOVOR

Upišite svoj komentar!
Please enter your name here

Najnovije objave

Podeli članak:

spot_imgspot_img

Najnovije objave

Možda će ti se dopasti
Sličan sadržaj

Nadahnuti promenom: Aktivizam kao odgovor na društvene nejednakosti

Nadahnuti promenom: Aktivizam kao odgovor na društvene nejednakosti. Danas...

Transformišite svoj stil! Ključni saveti za urbani letnji izgled

Transformišite svoj stil! Ključni saveti za urbani letnji izgled....

Slatko od jagoda sa čia semenkama i rozetlom

Slatko od jagoda sa čia semenkama i rozetlom. Da...

Popularnost bezmetalnih krunica: Kako jednostavno postići holivudski osmeh

Popularnost bezmetalnih krunica: Kako jednostavno postići holivudski osmeh. Uspešna...