KOLUMNA: NEKI TO VOLE VRUĆE – “BADNJI DAN, BOŽIĆ NEKADA I SADA” KOLUMNA: NEKI TO VOLE VRUĆE – “BADNJI DAN, BOŽIĆ NEKADA I SADA”
Badnji dan i Božić su mi omiljeni praznici, zbog svega onoga što simbolizuju. Pravoslavni hrišćanski praznici koji se proslavljaju u krugu najbiližih i najmilijih,... KOLUMNA: NEKI TO VOLE VRUĆE – “BADNJI DAN, BOŽIĆ NEKADA I SADA”

Badnji dan i Božić su mi omiljeni praznici, zbog svega onoga što simbolizuju. Pravoslavni hrišćanski praznici koji se proslavljaju u krugu najbiližih i najmilijih, u porodičnoj atmosferi.
Kao mala uvek sam se posebno osećala u toku ovih praznika. Preko dana mami sam pomagala u kuhinji oko pripreme badnjeg ručka i večere. Cela kuća je mirisala i svuda je bilo neke neopisive topline 🙂 Slušali bi muziku i pevali.
Uveče je tata unosio badnjak i vrata bi se tada zaključavala, i ostala bi zaključana do jutra, do dolaska položajnika. Unošenje badnjaka pratilo je nekoliko običaja. U trenutku kada se unosi mama, brat i ja nazivali bi ”Dobro veče domaćine”, ”Srećno Badnje veče” i bacali bi žito po tati 🙂 Onda bi tata izgovorio par želja dok je badnjakom šarao po vatri. Obožavam, i dan danas, to pucketanje badnjaka dok se igra vatrom. Orasi se bacaju u četiri različita ugla. Čestitamo jedni drugima Badnje veče i sedamo za trpezu koja je bila bogata. I tu bi smo se gostili i pevali do duboko u noć čekajući Božić.
* * * * *

Danas je sve isto, samo što sam sada u drugoj kući, pod drugim prezimenom i ove praznike dočekujem sa suprugom i ćerkicom. Običaji su ostali isti 🙂
Suprug unosi badnjak, nas dve ga dočekujemo. Bacam žito na njega i nazivam mu dobro veče i srećan praznik. Zaključavamo vrata našeg carstva koja će se otključati sutradan na Božić kada položajnik pokuca na njih. Unosi se badnjak u prostoriju, bacamo orahe, naša princeza vrišti od sreće i smeje se 🙂 Sedamo za trpezu ispod koje je slama i naša gozba počinje. Tradicionalna Badnja, posna trpeza. Pasulj, krompir salata, riba, dosta voća, pita od jabuka i dunja sa orasima. Sve to na kraju zalijemo kafom, a u ponoć kada dočekamo Božić nazdravimo vinom 🙂
Kao mala ja sam bila položajnik kod moje bake. I to su mi najdraže i najlepše uspomene. Moja princeza je položajnik kod svojih baka. Celoga dana se gostimo. Ove godine svi idemo kod mojih roditelja. Moja curica kao položajnik, a mi kao gosti. A ima nas punooo 🙂
Želim vam srećne praznike, Badnji dan i Božić. Provedite ih u miru, zdravlju i veselju. Živeli !

Autor kolumne: Lidija Gajić

No comments so far.

Be first to leave comment below.

Your email address will not be published. Required fields are marked *