Suada Duraković svojom knjigom poručila je STOP NASILJU NAD ŽENAMA

Suada Duraković svojom knjigom poručila je STOP NASILJU NAD ŽENAMA. U subotu, 29.07.2023.godine, u prostorijama kafića AMD Union održana je promocija knjige Suade Duraković „Sve možeš ako vjeruješ da možeš“. Na promociji je bilo dosta žena koje su sa oduševljenjem dočekale Suadu i poslušale njenu priču.

Suada Duraković svojom knjigom poručila je STOP NASILJU NAD ŽENAMA

Naime, ova knjiga je specifična po tome što je autorka ujedno i glavni lik u knjizi koja obrađuje temu porodičnog nasilja. Svako slovo koje je utkala u listove svoje knjige Suada je proživela, doživela i preživela. Za ovakvu knjigu potrebno je mnogo snage i hrabrosti.

Ona je preko dve decenije bila žrtva čoveka za koga je verovala da je njena ljubav za ceo život. Trpela je i nadala se boljem životu, a sve u nadi da će se promeniti. Međutim promene nije bilo.

Suada Duraković svojom knjigom poručila je STOP NASILJU NAD ŽENAMA
Suada Duraković svojom knjigom poručila je STOP NASILJU NAD ŽENAMA

Suada Duraković svojom knjigom poručila je STOP NASILJU NAD ŽENAMA

Čitajući delove knjige izmamila je suze mnogim ženama. Osvrćući se na nasilje, takođe je apelovala na sve ljude koji vide da je neko žrtva bilo kakvog nasilja, da reaguju na način na koji mogu. Suada kaže „Poziv policiji pri prijavljivanju nasilnika može biti i anoniman“, tako da nemamo opravdanja ako okrenemo glavu na stranu, jer to nije naša stvar. I te kako jeste, i te kako nas se tiče, jer tim ženama su podrška i lepa reč preko potrebne.

„Suadu sam imala čast da upoznam davno, tako što je pisala za ovaj portal, a zatim i kroz individualni rad kada je pokrenula svoj blog. Moram reći da sam ja veliki „krivac“ kada je njena knjiga u pitanju. Ja sam je naterala da pokrene blog pod nazivom HRABRA ŽENA, a zatim i da krene sa pisanjem knjige. Malo je reći da sam ponosna na sve ono što je uradila“– ističe organizatorka promocije i moderator iste Lidija Gajić.

Suada Duraković svojom knjigom poručila je STOP NASILJU NAD ŽENAMA

Samu promociju između ostalih uveličale su i đene iz Centra za socijalni rad, koje rade baš sa ženama žrtvama porodičnog nasilja. Gospođa Vesna ističe „da se preko 1.500 žena godišnje javi Centru baš zbog nasilja u porodici. Malo njih ostanu dosledne sebi, uglavnom se žene vrate nasilniku jer nemaju kuda. To su najčešće žene sa sela“.

Članice i aktivistkinje ženskog udrženja „Peščanik“ takođe su podržale ovu promociju. Njihove članice koje rade na SOS telefonima prenele su svoja iskustva u radu sa ženama koje su pretpele velike strahote. One kažu „da po nekad pozovu i samo ćute i da im je to dovoljno“.

porodicno-nasilje
Suada Duraković i Lidija Gajić

Svako ko pročita ovu knjigu imaće utisak da stoji pored Suade i poželeće da joj pruži ruku onda kada to niko nije.

Suada Duraković svojom knjigom poručila je STOP NASILJU NAD ŽENAMA

Ova knjiga je korisna i bilo bi lepo da je pročita svaka devojka od 18 godina pa naviše, kako bi preventivno reagovala na manipulaciju i na nasilje, jer kako autorka kaže „nasilnik prvo izvrši manipulaciju nad svojom žrtvom, tako što je odvoji od porodice, prijatelja, kolega i ubedi je na taj način da ona bez njega ne može, i da je bez njega niko i ništa. I to je jedan od najčešćih razloga zašto žrtva ostaje sa nasilnikom, jer ima samo njega“.

knjiga
„Sve možeš ako vjeruješ da možeš“ – Suada Duraković

Iako je tema izuzetno teška Suada je vrlo rado odgovorila na sva pitanja koje su dame imale da joj postave. Na veliko iznenađenje pitanja je bilo puno, a još više pohvala i reči podrške za ovako hrabar gest, jer nije lako izaći pred ljude i dati im najintimniji i najbolniji deo svog života. Zato je Suada lavica koja je hrabro iskoračila iz kandži nasilja i nastavila dalje jača i bolja za sebe i za svoju decu.

Knjigu možete poručiti putem instagrama na profilu Shine magazina u DM.

OSTAVI ODGOVOR

Upišite svoj komentar!
Please enter your name here

Najnovije objave

Podeli članak:

spot_imgspot_img

Najnovije objave

Možda će ti se dopasti
Sličan sadržaj

Studio lepote Wizard u novom ruhu!

Studio lepote Wizard u novom ruhu! Renovirani prostor studija...

Proslavite Dan planete Zemlje u Lisca kupaćim kostimima

Proslavite Dan planete Zemlje u Lisca kupaćim kostimima. Dan...

Nekoliko popularnih stilova za uređenje kupatila – pronađite savršen za vas

Nekoliko popularnih stilova za uređenje kupatila - pronađite savršen...

“Predrasude i stereotipi o nasilju nad ženama” – Branka Bešević Gajić

“Predrasude i stereotipi o nasilju nad ženama” - Branka...