Šta radite – Branka Bešević Gajić Šta radite – Branka Bešević Gajić
Branka Bešević Gajić, nagrađivani filmski reditelj, podelila je sa vama i sa nama svoje predloge za ovo leto. ČITAM? GLEDAM? SLUŠAM? Čitam? “Nijedan književnik... Šta radite – Branka Bešević Gajić

Branka Bešević Gajić, nagrađivani filmski reditelj, podelila je sa vama i sa nama svoje predloge za ovo leto. ČITAM? GLEDAM? SLUŠAM?

Čitam?

“Nijedan književnik nije tako psihološki duboko i hiruški precizno uspeo da pronikne u ljudsku dušu i pretoči sve njene tajne na papir kao što je to pošlo za rukom  Fjodoru Mihajloviču Dostojevskom. „Zapisi iz podzemlja“. Roman koji je objavio u prvoj trećini svog raskošnog književnog opusa, na filozofski, ali u isto vreme veoma intiman, ogoljeni način prikazuje duševne lomove glavnog junaka. Čoveka iz podzemlja koji se nemilosrdno poigrava emocijama i životima ljudi oko sebe. Prikazujući sve ponore ljudske duše, brutalnost i okrutnost koja se graniči sa zverstvom, Dostojevski upozorava koliko je ljudski um sposoban da potre hrišćanske vrline i preobrazi se u bezgraničnu surovost kojoj ni potpuni samoprezir nije dovoljna kazna i opomena. Dostojevski je od filozofije mogao malo da nauči, ali je zato filozofija od njega naučila mnogo. Umeo je da uteši i da potvrdi Hristove reči o iskrenom pokajanju, koje nam je svima, vanvremenski, i te kako potrebno”.

branka-besevic-gajic

Slušam?

“S obzirom da moj sin pohađa nižu muzičku školu na gudačkom odseku-instrument violončelo u klasi profesora Bojana Tirmenštajna, svakodnevno slušam njegove vežbe pa čak i tokom letnjeg raspusta mnogo se radi što je veoma dobro. Klasična muzika je lekovita i volela sam je oduvek. Priznajem da i dan danas volim kada sam u prilici da čujem onaj dobri stari rokenrol. Dok ove novokomponovane stvari ne bih komentarisala. Ne volim kič i šund, čast izuzecima, ali su izuzetno retki. Kada sam u prilici da biram moj izbor muzike definitivno zavisi od raspoloženja, ali i od povoda, ali i u jednom i u drugom slučaju to je klasika ili rokenrol”.

Gledam?

“Futuristički triler „Drugačija“ Nila Bergera (Neil Norman Burger). Prikazuje društvo  koje je prema osobinama ličnosti podeljeno na frakcije kako bi svakodnevnica funkcionisala u savršenom redu. Ekranizacija dela njujorške književnice Veronike Rot opisuje one koji se nikada nisu uklapali u većinu. Ljude koje ni po čemu nisu želeli da se ističu, ali im je predodređena  potpuno drugačija sudbina. Odlična glumačka ekipa i priča koja ostavlja bez daha doprineli su da „Drugačija“ postigne vrtoglavi uspeh”.

Branka Bešević Gajić, nagrađivani filmski reditelj

 

 

 

 

No comments so far.

Be first to leave comment below.

Your email address will not be published. Required fields are marked *