Saveti za uređenje dvorišta – kreirajte vašu oazu mira

Saveti za uređenje dvorišta – kreirajte vašu oazu mira.  Dok sunčani dani polako dolaze, mnogi od nas sanjaju o predivnom dvorišnom kutku gde mogu uživati u miru i prirodi.

Uređenje dvorišta može biti kreativan i inspirativan proces, koji će rezultirati stvaranjem oaze mira baš po vašoj meri!

Ovakav projekat će vam doneti radost i zadovoljstvo – kombinacija prelepih biljaka, dekorativnih elemenata i autentičnih ideja stvoriće prostor koji će vam pružiti spokoj i inspiraciju.

U ovom tekstu, podelićemo sa vama nekoliko originalnih i unikatnih ideja kako da pretvorite svoje dvorište u idiličan rajski vrt – stoga ga pročitajte do kraja!

saveti-za-uredjenje-dvorista
Saveti za uređenje dvorišta – kreirajte vašu oazu mira

#1 Pravilno održavanje travnjaka – zelena površina kao osnova svakog dvorišta

Travnjak predstavlja srce dvorišta, stoga je važno posvetiti mu dovoljno pažnje – a redovno košenje trave održaće travnjak urednim i zdravim.

Prilikom košenja, podesite kosilicu na pravu visinu kako ne biste previše  vlasi odstranili, a stručnjaci neretko ističu da su vam za potrebe skraćivanja najpovoljniji trimeri za travu.

Evo par saveta za održavanje i košenje travnjaka:

 • Ne treba skratiti travu previše kratko – ako se trava saseče previše kratko, to može dovesti do oštećenja korena i izlaganja travnjaka stresu. Preporučuje se da se zadrži visina od oko 5-8 centimetara, u zavisnosti od vrste trave.
 • Redovno košenje – ključno za održavanje zdravog travnjaka. U proleće i jesen, kada je trava aktivna, preporučuje se kositi travu jednom nedeljno. U toplijim letnjim mesecima, kada trava brže raste, može biti potrebno kositi travu češće, čak i svakih nekoliko dana.
 • Ne uklanjajte više od trećine visine trave – prilikom košenja, važno je da ne uklanjate više od trećine visine trave. Preterano skraćivanje trave može izazvati stres i slabljenje korena, što može dovesti do lošeg rasta i izloženosti korova.
 • Kosite suvu travu – idealno je kositi travu kada je suva. Mokra trava može biti teže podložna ravnomernom sečenju i može stvarati grudvice na travnjaku. Takođe, mokra trava može dovesti do zapušavanja kose u kosilici.
 • Pazite na oštrinu noževa – oštri noževi na kosilici obezbeđuju čist i precizan rez. Redovno proveravajte oštrinu noževa i po potrebi ih naoštrite.

Saveti za uređenje dvorišta – kreirajte vašu oazu mira

#2 Kombinujte odgovarajuće cveće i biljke – oplemenite vaš vrt

Prvi korak ka stvaranju oaze mira je odabir biljaka koje će oplemeniti prostor dvorišta.

Prilikom sadnje cveća u vrtu ili bašti, idealno je kombinovati biljke koje se međusobno dopunjuju i pružaju estetski privlačan i harmoničan izgled.

Evo nekoliko faktora koje treba uzeti u obzir prilikom kombinovanja biljaka, zajedno sa primerima biljaka:

 • Boje i teksture – kombinacija biljaka sa različitim bojama i teksturama može stvoriti vizuelni kontrast i interesantan izgled. Na primer, možete kombinovati živopisne ljubičaste irise sa belim i žutim ružama, ili biljke sa šarenim listovima poput kaladijuma sa jednobojnim cvećem kao što su petunije ili dalije.
 • Vreme cvetanja – birajte biljke koje cvetaju u različito vreme kako biste postigli kontinuirano cvetanje tokom sezone. Na taj način ćete uživati u raznobojnom cvetnom izgledu tokom dužeg perioda. Na primer, možete kombinovati rane prolećne cvetove poput narcisa i zumbula sa biljkama koje cvetaju tokom leta kao što su hortenzije i lavanda.
 • Visine biljaka – kombinacija biljaka različitih visina dodaje dimenziju i dubinu u vaš vrt. Možete kombinovati visoke biljke poput ruža i delphiniuma sa niskim trajnicama kao što su ljubičica i maćuhica, ili dodati vertikalni element kao što je penjačica poput jasmina uz potporu.
 • Otpornost i zahtevi za negu – prilikom kombinovanja biljaka, važno je uzeti u obzir njihove zahteve za negu i uskladiti ih sa uslovima u vašem vrtu. Kombinujte biljke koje imaju slične potrebe za svetlošću, vodom i zemljištem kako biste olakšali održavanje vrta. Na primer, biljke otporne na sušu poput lavande i seduma mogu se kombinovati sa suncolikim cvetovima poput rudbekije i kozme.
 • Praktičnost – razmislite o praktičnim aspektima prilikom kombinovanja biljaka. Na primer, možete kombinovati biljke koje odbijaju insekte sa onima koje privlače korisne insekte za oprašivanje. Biljke poput nevena i bosiljka odbijaju insekte, dok cveće poput lavande i astrantije privlači pčele i leptire.
saveti-za-uredjenje-dvorista
Saveti za uređenje dvorišta – kreirajte vašu oazu mira

#3 Kreativne garniture za sedenje – unesite malo originalnosti u dvorište – Saveti za uređenje dvorišta – kreirajte vašu oazu mira

Dekupaž tehnika može biti odličan način da unesete kreativnost i originalnost u vaše dvorište.

Napravite sopstvene dekupaž garniture za sedenje koristeći salvete sa zanimljivim dezenima i specijalni lak za dekupaž.

Uz malo strpljenja i kreativnosti, možete transformisati obične drvene ili metalne stolice i stolove u unikatne komade nameštaja koji će privlačiti poglede i pružiti udobnost tokom boravka u dvorištu.

Kako iskoristiti dekupaž tehniku za renoviranje baštenskih stolica?

Ukoliko imate stare baštenske stolove i stolice, evo nekoliko koraka koji vam mogu pomoći da ih osvežite:

 1. Priprema površine – pre nego što započnete sa dekupažom, važno je da pripremite površinu stola i stolica. Pažljivo ih očistite od prašine, masnoće ili drugih nečistoća. Ako je potrebno, lagano ih obrusite brusnim papirom kako biste stvorili ravnu i glatku površinu za rad.
 2. Odabir salveta ili papira za dekupaž – pronađite salvete ili papir sa motivima i dezenima koji vam se dopadaju. Možete ih pronaći u prodavnicama hobija ili koristiti posebno dizajniran dekupaž papir. Važno je da salvete budu tanki i da se lako mogu lepiti na površinu.
 3. Priprema lepka za dekupaž – koristite specijalni lepak za dekupaž koji je namenjen za lepljenje salveta. Razredite ga vodom prema uputstvima proizvođača kako biste dobili pravu konzistenciju. Ovaj lepak će omogućiti da salvete lepo prijanjaju na površinu i da se ne stvaraju nabori.
 4. Lepljenje – nanesite tanak sloj lepka na površinu stola i stolica koristeći četkicu ili sunđer. Zatim pažljivo postavite salvete ili isečke papira na lepljenu površinu. Pritisnite ih nežno kako biste uklonili eventualne mehuriće vazduha ili nabora. Ako se salvete lako poderu, možete ih prethodno premazati lepkom i ostaviti da se malo osuše pre lepljenja.
 5. Zaštitni sloj – nakon što ste završili sa lepljenjem salveta, nanesite još jedan sloj lepka preko celokupne površine kako biste ih zapečatili. Ovo će osigurati da salvete ostanu na mestu i zaštititi ih od vlage i habanja. Možete naneti nekoliko slojeva lepka kako biste postigli jaču zaštitu.
 6. Završna obrada – kada se lepak potpuno osuši, možete dodati završne detalje ili ukrase. Na primer, možete koristiti akrilne boje da obojite ivice stola ili stolica, ili dodati detalje kao što su nalepnice ili ukrasne trake.
saveti-za-uredjenje-dvorista
Saveti za uređenje dvorišta – kreirajte vašu oazu mira

#4 Napravite kućicu za ptice – zabavan projekat za dvorište

Da biste napravili kućicu za ptice, trebaće vam nekoliko osnovnih materijala i alata. Evo koraka koje možete pratiti:

 1. Izaberite odgovarajući dizajn – postoji mnogo različitih dizajna kućica za ptice, pa prvo odaberite onaj koji vam se najviše sviđa. Možete pronaći besplatne planove za izgradnju kućica za ptice na internetu ili se inspirisati različitim stilovima.
 2. Nabavite materijale – za izgradnju kućice za ptice trebaće vam šperploča ili daske od drveta, ekološki lepak, šrafovi, kukice za kačenje, ručica i boje koje nisu štetne za ptice. Ove materijale možete nabaviti u lokalnoj prodavnici građevinskog materijala.
 3. Pripremite materijale – iskoristite plan ili šablon kako biste izmerili i isekli delove šperploče ili dasaka prema potrebnim dimenzijama. Bitno je da imate osnovni okvir kućice, bočne panele, krov i otvore za ulaz i izlaz ptica.
 4. Sastavite kućicu – pomoću ekološkog lepka i šrafova sastavite delove kućice. Obratite pažnju da sigurno i čvrsto povežete delove kako bi kućica bila stabilna i trajna.
 5. Dodajte detalje – nakon sastavljanja osnovne strukture, možete dodati dodatne detalje kao što su prozori, perčin i boje. Obojite kućicu nežnim bojama koje nisu štetne za ptice kako biste je učinili atraktivnijom i estetski prijatnijom.
 6. Postavite kućicu na odgovarajuće mesto – da biste privukli ptice, kućicu treba postaviti na sigurno i mirno mesto. Visina postavljanja zavisi od vrste ptica koje želite privući, ali generalno je preporučljivo da bude postavljena na stablo ili zid na visini između 1,5 i 5 metara.

Saveti za uređenje dvorišta – kreirajte vašu oazu mira

Takođe, ne zaboravite da se prilagodite svom ličnom stilu i preferencijama pri uređenju dvorišta, kako bi se osećali kao da ste zaista stvorili vašu sopstvenu oazu mira.

Nadamo se da vam je ovaj tekst bio koristan, koliko i zanimljiv, te da smo uspeli da vam podstaknemo maštu i inspirišemo vas da se i sami odvažite i napravite vašu savršenu baštu – za još praktičnih saveta, pratite naš sajt!

Uživajte u procesu uređenja dvorišta i stvaranju vaše unikatne oaze mira.

 

 

OSTAVI ODGOVOR

Upišite svoj komentar!
Please enter your name here

Najnovije objave

Podeli članak:

spot_imgspot_img

Najnovije objave

Možda će ti se dopasti
Sličan sadržaj

5 najboljih vežbi za povećanje gluteusa

5 najboljih vežbi za povećanje gluteusa. Vežbe za povećanje...

Pogačice od ovsenih pahuljica i palente

Pogačice od ovsenih pahuljica i palente. Brzo, lako i...

1 rečenica i 6 reči: Šta bi bilo kad bi bilo

1 rečenica i 6 reči: Šta bi bilo kad...

Ulicom se širio miris jorgovana

Ulicom se širio miris jorgovana. Srela sam je danas....