Stvaranje sigurnog dečjeg sveta u dvorištu: Kako osigurati deci bezbedno okruženje

Postoji li nešto lepše od dečje graje i osmeha? Verovatno ste i sami bili u prilici da posmatrate decu u parku uživajući u njihovim igrarijama. A ukoliko imate dvorište, onda i sami znate da ne postoji dete koje će igru napolju zameniti sedenjem u kući. Boravak na svežem vazduhu je višestruko koristan za nesmetan rast i razvoj svakog deteta. Posebno ukoliko imate dvorište, vaša deca su u prednosti, jer neće morati da čekaju da vi završite sa obavezama kako biste ih izveli u park.

Ali ne zaboravite da postoje opasnosti koje vrebaju i u sopstvenom dvorištu, tako da je preporučljivo da sasvim malu decu ne ostavljate nikada bez nadzora. Ukoliko je reč o nešto starijoj deci, važno je da obezbedite dvorište vodeći računa o najsitnijim detaljima kako biste potencijalni rizik sveli na minimum.

deca

Ogradite dvorište i zaključajte kapiju

Izlišno je govoriti o tome koliko je neophodno da dvorište bude ograđeno. Ne samo da lepše izgleda i da uokviruje vaš posed, već jedino tako može biti bezbedno mesto za dečju igru. Deca su nepredvidiva i radoznala u želji da istraže sve što ih okružuje, a posebno ono na šta im stavite zabranu. Obavezno obratite pažnju na visinu i širinu ograde, kako biste bili potpuno sigurni da dete ne može da je preskoči ili da se provuče.

Kapiju uvek držite zatvorenom a po potrebi i zaključanom, jer ćete jedino tako biti sigurni da dete neće iskoristiti trenutak vaše nepažnje i izaći iz dvorišta. Deca su po prirodi znatiželjna i zanimaće ih šta se nalazi sa druge strane ograde, zato o ovome posebno morate voditi računa.

deca

Osigurajte ulaz u pomoćne objekte

Pomoćne prostorije u kojima držite alat su potencijalna opsnost za decu. Kotlarnica i garaža takođe. Obavezno osigurajte ulaz u pomenute objekte kako dete bez vašeg nadzora ne bi imalo pristup. Vodite računa da vam garažna vrata, kao i vrata gore već pomenutih pomoćnih objekata obavezno budu zaključana. Ovo su mesta u kojima najčešće dolazi do nemilih situacija, jer su u pitanju prostorije u kojima se drži alat, pesticidi i razne druge hemikalije. Zato, poseban oprez!

deca

Oštri predmeti i trnje su potencijalna opasnost

Obavezno sav alat vratite na svoje mesto odmah nakon korišćenja. Trenutak vaše nepažnje može dovesti dete u opasnost. Pažljivo birajte biljke koje ćete zasaditi u dvorištu, jer su deca nesmotrena u igri. Izbegavajte trnovite biljke, a ukoliko ih već imate ne bi bilo loše da ih podvežete kako se ne bi razgranale. Trčeći, u igri deca mogu pasti i ostim toga što postoji opasnost od povreda, trnje zabodeno u kožu nije prijatno ni odraslima a kamoli deci.

deca

Zaštitite dete od sunca obavezno

Pogrešno je mišljenje da kreme za sunčanje treba koristiti samo na plaži ili u blizini vode. Vrelo letnje sunce peče bilo da ste pored vode ili na travi, tako da i o ovome dodatno morate voditi računa. Najbolje bi bilo da dete ne izlazi napolje u periodu kada su jaki UV zraci, jer ćete tako biti najsigurniji. Postarajte se da mu obezbedite adekvatnu zaštitu za  ostatak dana koji provede napolju. Adekvatno obucite dete, namažite ga kremom za sunčanje i obavezno mu zaštitite glavu. Forsirajte ga da unosi što više tečnosti kako ne bi došlo do dehidratacije. Obezbedite mu mesto u hladovini ili pod suncobranom kako bi nesmetano nastavilo sa igrom.

deca

Rekvizite za igru smestite na travnatu površinu

Tobogan i ostale penjalice smestite na travnatu površinu i obavezno vodite računa da oprema za igru bude u skladu sa uzrastom deteta. Ljuljašku takođe montirajte iznad travnate površine i ne visoko, jer čak i ukoliko dođe do pada, dete će se manje povrediti na travi nego na betonu. Dok se dete ne osamostali i ne ohrabri prilikom korišćenja ovih rekvizita, najbolje bi bilo da budete neprestano uz njega.

deca

Neka dete uvek bude u vašem vidokrugu

Čak i kada preduzmete sve neophodne mere predostrožnosti, uvek postoji mogućnost da se desi nešto neočekivano. Naravno, ovo ne znači da treba da odgajate dete u grču ili strahu, jer ćete u tom slučaju propustiti uživanje u njegovom odrastanju. Ne ostavljajte malo dete da spava u kolicima bez vašeg nadzora. Uvek postoji opasnost od ujeda insekta, a svakako ako se to desi u vašem prisustvu pravovremeno ćete reagovati.

U svakom slučaju važno je da im obezbedite bezbrižnu igru u dvorištu i nesmetan boravak na svežem vazduhu. A kada oni uživaju, uživaćete i vi u njihovom odrastanju.

Autor: Ljiljana Bugarin

OSTAVI ODGOVOR

Upišite svoj komentar!
Please enter your name here

Najnovije objave

Podeli članak:

spot_imgspot_img

Najnovije objave

Možda će ti se dopasti
Sličan sadržaj

5 najboljih vežbi za povećanje gluteusa

5 najboljih vežbi za povećanje gluteusa. Vežbe za povećanje...

Pogačice od ovsenih pahuljica i palente

Pogačice od ovsenih pahuljica i palente. Brzo, lako i...

1 rečenica i 6 reči: Šta bi bilo kad bi bilo

1 rečenica i 6 reči: Šta bi bilo kad...

Ulicom se širio miris jorgovana

Ulicom se širio miris jorgovana. Srela sam je danas....