Samostalno izdavaštvo

Internet je doneo razne novitete za konzumiranje medija. Pored toga, doneo je i nove mogućnosti za ljude da samostalno dele svoje tekstove, radove i umetnička dela. Naravno, platforme putem kojih se to radi nisu iste kao tradicionalne. Mnogi osporavaju činjenicu da se knjige mogu smatrati medijima, drugi pak misle da su oni jedan od prvih medija koji je nastao. Danas pratimo portale, televiziju, radio ili novine kako bismo saznali nove infromacije. Međutim, književnost u svojoj osnovi poseduje nešto više, znanje.

Amazon kao odlična platforma za vas!

Samostalno izdavaštvo je postalo vrlo popularno nastankom Amazona, onlajn platforme za kupovinu knjiga. To mu je bila makar bila prva namena. Kasnije, stvaranjem Amazon Kindle uređaja nastala je dodatna mogu’nost, čitanje e-knjiga. Neka istraživanja kažu da je kupovina elektronskih verzija knjiga mnogo popularnija od kupovine fizičkih knjiga. To veoma ima smisla. Jer, svima nama je mnogo lakše da uključimo svoj telefon, tablet ili računar i čitamo knjigu na uređaju koji genralno koristimo svakodnevno.

Amazon je omogućio svakome da upload-uje svoj tekst na njihov sajt i odredi cenu svog dela i prodaje ga svima koji su zainteresovani da čitaju. Amazon uzima mali procenat svake prodate knjige i autoru odlazi ostatak. U tradicionalnom izdavaštvu, svaki priliv bi se podelio na tri dela: prodavcu, izdavačkoj kući i autoru.

Amazon.com od svih autora traži nekoliko stvari: profil (kao i svaki drugi) s osnovnim informacijama, slikom autora i nešto o njemu; tekst koji Amazon može da prebaci u elektronsku formu knjige, ili epub fajl; koricu koja će biti na elektronskoj formi knjige i opis radnje u knjizi(kao što postoji i na poleđini tradicionalnih knjiga). Amazon je samo jedan od provajdera samostalnog izdavaštva. Mnoge kompanije i sajtovi za onlajn kupovinu pružaju mogućnost samostalnim izdavačima da prodaju svoja dela na njihovim platformama.

izdavastvo

Šta je sa ljudima koje vole da drže knjigu u ruci?

Postoji rešenje i za to! Amazon ima odličnu opciju za svakog autora da izabere da li želi da prodaje i fizičku formu svojih dela. To znači da bi Amazon uzimao isti procenat koji je uzimao za elektronsku formu knjige, a dodatni trošak jeste samo štampanje.

Mnogi pisci i autori koji samostalno izdaju knjige kažu da je ovakvo izdavaštvo vrlo isplativo jer se gotovo dobija čist profit, imate maksimalnu slobodu da pišete o bilo čemu i nemate obavezu da predate radove na vreme koje vam neko drugi odredi.

Dodatni troškovi mogu biti u lekturi samog rada, angažovanje grafičkog dizajnera za koricu knjige i formatiranje fajlova da deluju pregledno u elektronskoj formi ili za štampanje. Međutim, sve ove stvari mogu i samostalno da se urade korišćenjem interneta i učenjem preko raznih turtorijala. To znači da može da se uštedi još više i zaradi još više.

Marketing je vrlo bitan, autori koji izdaju svoje knjige preko izavača imaju određenu sigurnost, njihove društvene mreže koje će promovisati dela, organizovane književne večeri za potpisivanje knjiga i mnoge druge pogodnosti. Samostalni izdavači to nemaju. To znači da oni moraju biti vrlo aktivni na svojim društvenim mrežama, imati svoj web sajt, neophodno je da naprave newsletter kojim će s vremena na vreme da obeštavati verne čitaoce o novitetima. To je naporan i dug proces.

Možemo zaključiti

Mnogi autori su postali popularni tako što su prvo samostalno izdavali svoja dela. Neki od njih su E.L. Džejms s njenom svetski poznatom knjigom “50 nijansi sive”, Amanda Hoking, Vejn Dajer, Majkl Sulivan i mnogi drugi. Ukoliko želite da saznate nešto više o samostalnom izdavaštvu, i kako ono može da bude jako uspešno, Sara Kenon detaljno opisuje u svom serijalu videa kako je postigla sve uspehe i postala bestseler.

Autor: Jelena Vučković

 

OSTAVI ODGOVOR

Upišite svoj komentar!
Please enter your name here

Najnovije objave

Podeli članak:

spot_imgspot_img

Najnovije objave

Možda će ti se dopasti
Sličan sadržaj

Studio lepote Wizard u novom ruhu!

Studio lepote Wizard u novom ruhu! Renovirani prostor studija...

Proslavite Dan planete Zemlje u Lisca kupaćim kostimima

Proslavite Dan planete Zemlje u Lisca kupaćim kostimima. Dan...

Nekoliko popularnih stilova za uređenje kupatila – pronađite savršen za vas

Nekoliko popularnih stilova za uređenje kupatila - pronađite savršen...

“Predrasude i stereotipi o nasilju nad ženama” – Branka Bešević Gajić

“Predrasude i stereotipi o nasilju nad ženama” - Branka...