PRIMENA MODNE KAPSULE: Kako doći do ormara iz snova?

U prošlom tekstu pisala sam o modnoj kapsuli – nastanku ovog trenda  i beneficijama koje donosi ovakav način oblačenja.

Za one koji nisu pročitali ovaj tekst, mogu to učiniti na sledećem linku:

MODNI MINIMALIZAM: Šta je “modna kapsula” i zašto je žene sve više primenjuju?

U današnjem tekstu vam predstavljam prvih 6 koraka koji će vas odvesti do vašeg ormara iz snova!

1.Veliko čišćenje

Prvom koraku ćete morati posvetiti malo više vremena. Poželjno je da ovaj korak odradite odjednom, bez prekidanja. Izvadite svu odeću i obuću iz ormara i razvrstajte ih u dve gomile: “Ovo volim” i “Ostatak”. Izuzetno je važno da budete potpuno iskreni prema sebi i da razvrstate odeću isključivo prema kriterijumu šta volite da nosite od odeće koju imate. Prva gomila zapravo čini “kičmu” vašeg stila odevanja koji ćete u budućnosti negovati.

Druge gomile se rešite – prodajte, poklonite, reciklirajte, šta god vi mislite da treba da uradite. NIKAKO nemojte uzimati stvari koje ste prvobitno odvojili u ovu gomilu i vraćati ih u prvu, pod izgovorima poput sentimentalne vrednosti. To je odeća koju ne nosite, samim tim vam nije potrebna!

2.Organizacija preostale odeće

Odeću koju ste odabrali morate pažljivo organizovati. Jako je važno da složite sve stvari uredno, kako bi vam ormari bili pregledni, a svaki odevni komad bio spreman za nošenje. Ne želite da vam se dogodi da zamislite kombinaciju, a bluza koja vam je potrebna je baš tad na pranju!

Dok slažete odeću, obratite pažnju na boje koje dominiraju u vašem odevanju, kakve krojeve i materijale volite. Svaki komad odeće postaje poseban i morate znati zašto ste baš njega odabrali da priuštite sebi. Možda je to zbog načina na koji Vam ističe figuru tela? Razmislite dobro –  je ovo korak u kojem definišete u kom smeru razvijate svoj stil.

3.Isprobavanje odeće

Kada ste sortirali svu odeću, vreme je za kreativni deo posla – isprobavanje i kombinovanje. Uzmite jedan komad odeće i stilizujte ga u tri različite kombinacije. Svaku kombinaciju koju ste napravili uslikajte. Napravite poseban folder u telefonu gde ćete imati pregled svih kombinacija. Prednost vašeg “garderobera u telefonu” je u tome što uvek imate spremnu kombinaciju čak i kada vam ponestane inspiracije. Ovaj korak može potrajati, ali na ovaj način zapravo uviđate koliko odeće vam se odlično kombinuje i kako sa malim brojem odevnih komada dobijate veliki broj kombinacija.

4.Uočavanje osnovnih komada odeće

U svakoj garderobi postoje komadi odeće koje najčešće nosite, koje kombinujete uz sve i ne možete bez njih da zamislite vaš garderober. Razmislite koji su to odevni predemeti.  Za mene, to su farmerke od teksasa, bež i crne majice, rolke i džemperi – svakodnevno ih nosim u kežual varijantama, ali i kada događaj zahteva elegantnije oblačenje.

Zatim pogledajte koji odevni komadi i aksesoari daju pečat vašoj kombinaciji. Za mene, to su bež kožna tašna, ručni sat, srebrni nakit i štikle.

Za kraj, imate komade koji prebacuju odeću iz sezone u sezonu. To su jakne, kaputi, kardigani, čizme, sandale. Imate li neki predmet koji bi letnju haljinu transformisao u jesenju? Cilj je da što više odeće nosimo tokom svake sezone, prilagođavajući je vremenskim prilikama.

Napravite spisak stvari koje bi doprinele vašem funkcionalnom garderoberu.

5.Napraviti listu iz snova

Zamislite vaš ormar iz snova. Šta bi sve unutra pronašli? Zapišite konkretne predmete. To treba da budu stvari koje ste oduvek želeli sebi da pruštite. Zatim uporedite listu iz četvrtog koraka sa vašom listom iz snova. Imate li poklapanja? Pa, sada tačno znate šta treba da kupite, nećete pogrešiti! Kada počnete da kupujete planski, a ne impulsivno, iznenadićete se kakve stvari sebi možete da priuštite!

6.Vreme je za kupovinu

Sada tačno znate šta želite da kupite i to po ceni za koju smatrate da određeni komad odeće vredi. Ako još uvek niste pronašli ono što tražite, radije se bavite kvalitetom, a ne količinom. Obavezno kupujte predmete koje zaista volite, koji su svestrani i bezvremenski. Tako ćete ih koristiti mnogo godina.

Sada smo na pola puta do ormara iz snova. Imate dosta posla  da obavite oko vašeg garderobera. Ostavljam vam dovoljno vremena da se time pozabavite, a zatim u sledećem tekstu prelazimo na sledećih 6 koraka.

(Fotografije preuzete sa Pinteresta)

Autor: Milica Vulić

 

 

 

 

 

OSTAVI ODGOVOR

Upišite svoj komentar!
Please enter your name here

Najnovije objave

Podeli članak:

spot_imgspot_img

Najnovije objave

Možda će ti se dopasti
Sličan sadržaj

Nadahnuti promenom: Aktivizam kao odgovor na društvene nejednakosti

Nadahnuti promenom: Aktivizam kao odgovor na društvene nejednakosti. Danas...

Transformišite svoj stil! Ključni saveti za urbani letnji izgled

Transformišite svoj stil! Ključni saveti za urbani letnji izgled....

Slatko od jagoda sa čia semenkama i rozetlom

Slatko od jagoda sa čia semenkama i rozetlom. Da...

Popularnost bezmetalnih krunica: Kako jednostavno postići holivudski osmeh

Popularnost bezmetalnih krunica: Kako jednostavno postići holivudski osmeh. Uspešna...