MODNI MINIMALIZAM: Šta je “modna kapsula” i zašto je žene sve više primenjuju?

Večita mantra savremenih žena jeste “nemam šta da obučem”, a ormari puni garderobe, ili “nemam šta da obujem”, a u cipelarniku 20 pari, cipela, čizama i štikli. Da li možete da zamislite ormar u kojem će se svi komadi odeće slagati jedan sa drugim, gde nećete gubiti vreme na biranje odevne kombinacije i nećete imati potrebu za impulsivnom kupovinom? San svake žene je da sa malo novca postigne izgled dame sa ukusom, a da istovremeno odeća na njoj izgleda skupo. Zahvaljujući  konceptu modne kapsule, možete postati kraljica stila u samo nekoliko koraka.

Koncept modne kapsule

Modna kapsula je trend nastao sedamdesetih godina prošlog veka, a začetnicom trenda se smatra Suzi Fo (Susie Faux), vlasnica londonskog  butika ‘Vordroub’ (Wardrobe).  Ideja je postala popularna zahvaljujući  američkoj dizajnerki Doni Karan (Donna Karan), koja je 1985. godine predstavila svoju capsule kolekciju ‘7 easy pieces’ (7 lakih komada).  Njenu reviju otvaraju devojke modeli obučene u crne bodije i majice. One počinju da uklapaju odevne kombinacije koristeći preostale predmete.

Najveći problem u šopingu jeste što se odeća kupuje pojedinačno (retko ko kupuje celu kombinaciju odjednom). Na taj način gomilamo stvari koje nemamo sa čim da uparimo, zbog čega kupujemo nove stvari da uparimo sa prethodnim i upadamo u začarani krug impulsivne kupovine, a ostajemo nezadovoljni našim stilom.  Međutim, modna kapsula prekida ovaj začarani krug.

Modna kapsula podrazumeva kolekciju klasičnih odevnih komada koji su uvek u trendu i lako se kombinuju,  dopunjuju se efektnim komadima, a odgovaraju tipu građe, stilu i sezoni.  Cilj ovakvog načina oblačenja jeste da sa malo odeće stvorimo mnogo kombinacija i formiramo utisak da imamo mnogo odeće. U isto vreme, jasno određujemo svoj stil i nadograđujemo ga bez opasnosti da ćemo podleći modnim trendovima. Na ovaj način, sebi štedimo novac jer impulsivnu kupovinu zamenjuje planska kupovina, a odeću nosimo iz sezone u sezonu, sve dok se u njoj osećamo dobro.

Na društvenim mrežama možete pronaći mnogo modnih profila koji se bave modnom kaspulom i koji nude savete i ideje za stvaranje vašeg savršenog ormara i stila.

Jedna od instagram infulenserki, Tessa Montgomery, na svom instagram profilu neguje stil modne kapsule već 2 godine i sa svojim pratiocima deli ideje i inspiriše ljude širom sveta. Na sledećem linku možete pogledati kako izgleda modna kapsula u praksi:

https://www.instagram.com/tessmontgomery/?hl=sr

U narednom tekstu ćemo objasniti kako u 12 koraka stvoriti vašu modnu kaspulu i ormar iz snova.

Autor: Milica Vulić

OSTAVI ODGOVOR

Upišite svoj komentar!
Please enter your name here

Najnovije objave

Podeli članak:

spot_imgspot_img

Najnovije objave

Možda će ti se dopasti
Sličan sadržaj

Kako da se vaš restoran izdvoji od konkurencije?

Kako da se vaš restoran izdvoji od konkurencije? U...

Aromatični sočni marokanski kolač

Aromatični sočni marokanski kolač. Od griza, obilato preliven slatkim...

Napredak kroz dobrobit: Kako podržati mentalno zdravlje na radnom mestu?

Napredak kroz dobrobit: Kako podržati mentalno zdravlje na radnom...

Koja oprema vam je potrebna za pružanje usluga pedikira?

Koja oprema vam je potrebna za pružanje usluga pedikira?...