PRIMENA MODNE KAPSULE: Kako doći do ormara iz snova? – drugi deo

Već ste upoznati sa konceptom modne kapsule i prešli ste prvih 6 koraka na putu ka tome da kreirate vaš garderober iz snova.  Nije bilo lako napraviti selekciju i odreći se mnogih odevnih komada, ali na duge staze ta selekcija će doprineti izgradnji vašeg stila, a ujedno uštedeti  novac!

Zamolila bih one dame koje su propustile prethodni tekst o primeni modne kaspule da ga pročitaju na sledećem linku:

PRIMENA MODNE KAPSULE: Kako doći do ormara iz snova?

Sledi još 6 koraka kojima će tema o modnoj kaspuli biti kompletirana.

7.Odvojiti sumu novca namenjenu kupovini odeće i obuće

Stalno brinete o tome da se svi komadi u vašem ormaru savršeno uklapaju, ali znate da ne možete odjednom sebi da priuštite svaku kombinaciju koja vam se svidi. Zato, morate postaviti određena pravila.

Odredite budžet za kupovinu odeće i obuće svakog meseca. Da biste to učinile, izračunajte koliko novca ste otprilike potrošile prethodne godine u šopingu. Dobijeni iznos podelite na 12 delova i dobijate vaš mesečni budžet za ovu godinu. To je maksimum novca koji “smete” da potrošite na garderobu.

Zatim treba da odredite koliko odevnih komada “smete” da kupite u jednom mesecu. Idealno bi bilo da to bude jedan komad, ali ako vam se ovaj izazov čini preteškim, možete početi sa, recimo, tri odevna predmeta. Napomena: U ovo nemojte računati garderobu poput čarapa, donjeg rublja, pidžama, sportske odeće i sličnih stvari koje su vam neophodne za svaki dan. Ovde je reč isključivo o garderobi koju nosite kada ste na poslu, ili prisustvujete javnim događajima. Uvek možete preskočiti kupovinu u jednom mesecu, a sledećeg potrošiti duplo.

8.Obilazak butika

Da biste mogli da napravite najbolji mogući izbor za svoju garderobu, morate znati šta je ponuđeno u butiku. U petom koraku zamolila sam vas da uporedite listu snova sa listom predmeta koji vam nedostaju u garderobi. Dakle, trebalo bi da  imate prilično dobru predstavu o onome što tražite. Pošto ne želite samo da odaberete bilo koji predmet, morate dobro razmisliti pre nego što nešto kupite. Najisplativija stavka je ona koja se mnogo puta upotrebljava. Dakle, cilj je pronaći najbolji komad.  Umesto da se vratite kući sa punim rukama firmiranih kesa, obiđite sve radnje koje želite i napravite telefonom nekoliko fotografija komada koji su vam se dopali. Uporedite ih sa onima koje imate pre nego što donesete sigurnu odluku o kupovini.  Onaj komad koji se uklapa u najivše kombinacija je onaj koji tražite! Ovo vam može postati hobi koji je svakako bolji od impulsivne kupovine i koji vam štedi novac, a ujedno vas zabavlja!

9.Mala zabava isprobavanja

Pre nego što svoj novi komad ostavite u  ormar, morate da napravite malu zabavu isprobavanja. Uklopite ga u najmanje 3 kombinacije (i naravno fotografišite i sortirajte u svoj folder sa kombinacijama na telefonu). Radeći ovo odmah ćete steći osećaj koliko je vaša nova kupovina svestrana i koji će se predmeti u vašoj garderobi podudarati. Ako je kupovina bila dobra, verovatno ćete otkriti da ste 3 kombinacije sastavili sa lakoćom. Međutim, ako se mučite, na Pinterestu možete pronaći inspiraciju koristeći stavku  ‘outfit’. ⁣Ako se i dalje osećate kao da ne znate kako da prilagodite novu kupovinu ili da nemate prave stvari u svom ormaru da biste ga oblikovali, treba ponovo da razmislite da li se komad uklapa u vaš stil.

10.Ulažite novac u klasične stvari

Zamislite da možete iznajmiti svoju garderobu iz snova i koristiti je onoliko često koliko želite. A kad vam dosadi, samo je vratite i dobijete vaš novac nazad.  Na neki način, to je i moguće –  sve dok predmeti u koje ulažete imaju dobru vrednost iz druge ruke. ⁣

Bezvremenski kvalitet uvek će biti atraktivan. Dakle, ako se klonite jeftinih tkanina i trendova, verovatnoća da ćete moći da prodate omiljeni predmet po razumnoj ceni je prilično dobra.

 11.Sezonska vešalica

Sezonska vešalica će vam pomoći da izdvojite odeću koju trenutno želite više da koristite.

To je vešalica za odeću ili zaseban prostor u vašoj garderobi gde vešate nekoliko predmeta koje u trenutnoj sezoni smatrate omiljenim.  Ideja je da možete da napravite nekoliko pogodnih kombinacija samo od onoga što stoji na vešalici. Još ako ste vešti u tome da  u obzir uzmete tonove i stilove, sve će se podudarati.

12.Najbitniji korak – budite istrajni

Ovo je promena koja zahteva dosta vremena i truda da se ne odustane od koncpeta, već da se istraje u ovakvom načinu razmišljanja i promeni ne samo stila oblačenja, već životnog stila.

Ne gomilajte odeću, kupuje samo ono što je isplativo, klonite se prolaznih trendova, fokusirajte se na kvalitetne i bezvremenske komade, pametno uložite novac i uskoro ćete videti da je manje – više!

Autor: Milica Vulić

 

OSTAVI ODGOVOR

Upišite svoj komentar!
Please enter your name here

Najnovije objave

Podeli članak:

spot_imgspot_img

Najnovije objave

Možda će ti se dopasti
Sličan sadržaj

Kupaći & leto sa Liscom

Kupaći & leto sa Liscom. Lisca i ove godine...

Pripremite pileća krilca kao u najboljim KFC restoranima

Pripremite pileća krilca kao u najboljim KFC restoranima. Od...

Poverenje kao ključna karika između međuljudskih odnosa i komunikacije

Poverenje kao ključna karika između međuljudskih odnosa i komunikacije....

Queen Sensation na drugom izdanju Wine & Music Festivala

Queen Sensation na drugom izdanju Wine & Music Festivala....