PRIČA O KONTROLI

Zamislite jednu toplu čokoladnu krofnu. Zamislite je punjenu Eurokremom (ili Nutelom, ako više volite). Zamislite njen miris, kako je grizete i kako uživate u njenom poznatom, dobrom ukusu.
Sada nemojte više da mislite na tu krofnu. Nemojte uopšte da mislite na nju. Nemojte da vam bude ni na kraj pameti.
Teško?

 

Naše unutrašnje doživljaje poput misli, opažaja, osećanja i fizioloških reakcija ne možemo kontrolisati. Ne možemo učiniti da samo nestanu, kao što ne možemo tek tako izbrisati stvorenu sliku ove krofne u našem mozgu.
Često pokušavamo da izbegnemo naše neprijatne misli ili bolna osećanja, a završimo sa tim da se osećamo iscrpljeno, a ništa nismo postigli. Zato je bolja taktika da sve te naše doživljaje jednostavno pustimo da prođu kroz naš um i telo.
Posmatrajte misli kako dolaze i prolaze. Obratite pažnju na ono što prolazi kroz vaša čula. Obratite pažnju na emociju koju osećate. Ali ništa od toga ne procenjujte. Ne zadržavajte se ni na jednom od tih doživljaja, samo budite posmatrač. Budite svesni ovog trenutka i šta se dešava u njemu.

 


To je, paradoksalno, bolji način da izborite sa svim onim neželjenim unutrašnjim doživljajima koji vas plaše, rastužuju, ljute. Jer ovi doživljaji prirodno dolaze u naš um i isto tako prirodno odlaze iz njega, a mi smo ti koji ih zadržavamo u pokušajima da im se suprotstavimo.
…I, uživajte u krofni. 

Tekst preuzet sa sajta:

https://dnevnadozamentalnogzdravlja.wordpress.com/

 

 

1 Komentar

  1. Pokusala taktiku krofna sa duhovima koji me opsedaju i nisam uzivala, sve se vratilo kao bumerang i boli ko sam djavo da mi rovari po grudima, jos gore i bolnije nego sto pamtim.
    Jedno pitanje, moze?
    Kako oterati secanja i duhove koji nas opsedaju? Znate uma i lepih secanja j lepih duhova…samo osecaji bole .Kako se zastititi od oseaja kiji nas progone

OSTAVI ODGOVOR

Upišite svoj komentar!
Please enter your name here

Najnovije objave

Podeli članak:

spot_imgspot_img

Najnovije objave

Možda će ti se dopasti
Sličan sadržaj

Da li je i on bolestan?

Da li je i on bolestan? Polako se približavamo...

Kako ubijaju dobre devojke – YA roman za sve ljubitelje dobrih misterija

Kako ubijaju dobre devojke - YA roman za sve...

Insulinska rezistencija u trudnoći

Insulinska rezistencija u trudnoći. Insulinska rezistencija je metaboličko stanje...

5 knjiga koje će pomoći svakoj preduzetnici

5 knjiga koje će pomoći svakoj preduzetnici. A slobodno...