Postavite jasne granice u svom poslu

Postavite jasne granice u svom poslu

Vi ste perfekcionista? Onda, je lako izgubiti sebe u poslu. Porazmislite o tome gde su nestale vaše granice. Sigurno su vam poznate ove situacije: javljate se na telefon dok ste u vožnji, odgovarate na mejlove dok uspavljujete dete, trudite se da postignete mnogo uz malo vremena. To je to. Nastavite da čitate tekst!

Često se dešava da previše uzimamo na sebe, natrpavamo sopstveni raspored, ne razmišljajući o tome koje stavke su prioriteti. Konstantno imate potrebu da se dokazujete pred kolegama, šefovima ili na kraju krajeva sebi, jureći rezultate.

Kada krenete da radite na novom poslu, normalno je da hoćete da ostavite sjajan utisak na direktora. Možda ćete dobrovoljno ostati duže na radnom mestu ili uzeti dodatne obaveze – samo da biste se dokazali. Važno je naglasiti da nepostojanje granica na poslu ne postoji samo kod radnika koji žele da se dokažu već i kod samih nadređenih koji pak osećaju ogromnu odgovornost prema zaposlenima i celokupnom poslu kojim rukovode.

Ono što je najvažnije, amoramo da naglasimo jeste: Ukoliko neko ne poštuje radno vreme onda to nije osoba za vas! Ovo ne važi samo u oblasti posla već i na drugim životnim poljima.

Na primer ako se odnosi na prijateljski odnos nekada nemamo snage da se vidimo sa društvom i sasvim je okej ukoliko želimo da viđanje odložimo. Ukoliko je klijent u pitanju, važno je postaviti granicu iskreno napisati mail izvinjenja i odložiti zadatke, zatim, se kasnije potrudite da nadoknadite vse propušteno. I na kraju, ako se neko ljuti na vas znači da je to njihova nekultura, a ne vaša neprofesionalnost.

Prva lekcija koju morate naučiti jeste da budete organizovani, shvatite da samo vi možete upravljati sopstvenim vremenom. Neka se u vašem dnevnom planu nađe baš sve – od odvođenja deteta u vrtić i doručka, preko mejlova, sastanaka i završavanja obaveza, pa sve do delegiranja zaduženja, završavanja sa poslom i aktivnosti kojima ćete ispuniti slobodno vreme.  Ali, znajte da morate odvojiti slobodno vreme samo za sebe da ne bi bili pod stresom I hronično umorni.

Jedno NE je veliko DA sebi

Bitno da mislite malo na sebe, stavite sebe na prvo mesto, uvek! Niko neće moći da vas nauči kako da postavite granice do vas samih. Jednom kada shvatite da je do vas, bićete ponosni na sebe. Zauzimanje za sebe ključno je za vaš uspeh na poslu ali na svim drugim životnim poljima. Vaše samopouzdanje ima da cveta!

Postavite jasne granice u svom poslu

Autor: Jelena Vučković

OSTAVI ODGOVOR

Upišite svoj komentar!
Please enter your name here

Najnovije objave

Podeli članak:

spot_imgspot_img

Najnovije objave

Možda će ti se dopasti
Sličan sadržaj

Kako da se vaš restoran izdvoji od konkurencije?

Kako da se vaš restoran izdvoji od konkurencije? U...

Aromatični sočni marokanski kolač

Aromatični sočni marokanski kolač. Od griza, obilato preliven slatkim...

Napredak kroz dobrobit: Kako podržati mentalno zdravlje na radnom mestu?

Napredak kroz dobrobit: Kako podržati mentalno zdravlje na radnom...

Koja oprema vam je potrebna za pružanje usluga pedikira?

Koja oprema vam je potrebna za pružanje usluga pedikira?...