Organizacija vremena ne mora da bude teška: 3 saveta koji pomažu da napreduješ

Svi imamo 24 sata na raspolaganju, to je 1440 minuta, 86400 sekundi u danu. Za svakog pojedinca vreme je najvažniji resurs i zato ga treba upravljati na najbolji način, pomaže nam da stvorimo dobru naviku organizovanja i strukturiranja svakodnevnih aktivnosti.

„Nemojte reći da nemate dovoljno vremena. Imate tačno isti broj sati koliko su imali Helen Keler, Paster, Mikelanđelo, Majka Tereza, Leonardo da Vinči, Tomas Džeferson i Albert Ajnštajn.” – H. Džekson Braun.

Organizacija vremena

Poznati američki inženjer mehanike Frederik Vinslou Tejlor još 1911. godine je težio poboljšanju industrijske efikasnosti. Istraživao je, a kasnije i objavio “Principe naučnog menadžmenta”, u kojima je isticao da je potrebno poboljšati organizaciju poslova radnika u fabrikama sve zarad poboljšanja performansi. Tejlor je smatrao da je potrebno pružiti odgovarajuću obuku, resurse i eliminisati nepotrebne pokrete. Ovaj događaj predstavlja korene modernog upravljanja vremenom.

Postavite sebi tri pitanja od suštinske važnosti: Šta želim da radim? Kada želim to da radim? Koliko dobro želim to da uradim? Analiza vaših odgovora predstavlja odraz najviših vrednosti i uverenja. Pametno raspolažite ograničenim resursima, radite pametnije, a ne više, tako da više stvari obavite za manje vremena. Kao posledica dobre organizacije proizilazi sreća, kreativnost, produktivnost i zaboravljeni hobi koji je nekada grejao dušu.

3 saveta da postaneš odličan organizator vremena

Onog trenutka kada kažemo NE stvarima koje nisu u opsegu našeg posla, kada smanjimo vreme provedeno na internetu skrolujući po tuđim životima, kada prestanemo da trošimo vreme na opterećenje kako konstantno nemamo vremena, kada kažemo NE izgovorima da ništa ne stižemo, kada stanemo i porazmislimo o bitnim životnim vrednostima, postavljanju prioriteta, kada prestanemo da se upoređujemo sa drugim ljudima, shvatamo da je bolje završeno nego savršeno.

Svakodnevnim planiranjem i pisanjem obaveza u planer pokazuje koliko smo vešti menadžeri. Nikada nećemo doći do perfekcije, nije ni opravdano očekivati je ali treba poštovati moć sadašnjeg trenutka i shvatiti da smo savršeno nesavršena bića, svi mi imamo isti broj minuta, imamo moć da donosimo odluke na dnevnom, nedeljnom, mesečnom, godišnjem nivou. Praćenjem rezultata korigujemo nedostatke, a usavršavamo veštinu planiranja. Čak i obaveze i poslovi koje obavljamo u toku dana treba da nam predstavljaju užitak, da nam donose osećaj ispunjenosti i priznanja, a na kraju i zadovoljstvo zbog finansijske nadoknade. Ako želiš da imaš bolje partnerske, porodične, prijateljske veze, posao, hobi, fizičku aktivnost, stvari moraš imati dobru organizaciju.

“Nikada nećeš promeniti svoj život dok ne promeniš nešto od onoga što radiš svaki dan.” Džon Maksvel

Saveti koji mogu pomoći da bolje organizujete vreme:

  1. Pripremi TO DO listu veče preNajbolji mogući način da imao štiklirane sve obaveze sa spiska jeste da ih popišemo veče pre. Dobro razmislite šta je sve potrebno uraditi: šta skuvati, pomeriti, dogovorti sastanke, odvesti decu u vrtić, počistiti kuću, obaviti kupovinu. Deluje lako, ali ne zaboravite neplanirane ometače, tu treba biti staložen i fokusirajte se na cilj.
  2. Stvaranje dobrih navikaKada govorimo o navikama, bitno je da ih primenjujemo na svakodnevnom nivou. Koji su to mali koraci? Napišite veliki cilj i onda ga podelite na male korake. Potrudite se da budete istrajni, uporni i verujte procesu. Usvajanjem ovog saveta ostvarićete odlične rezultate!
  3. Određivanje prioritetaKada se otarasimo najvažnih zadataka, oni sitniji neće predstavljati problem zato što smo na dobrom putu ka ispunjenju dnevnih obaveza, jednostavnije ih podnosimo. Znate osećaj kada se bliži vreme odmora? Kada obavite sve i onda ostane vreme samo za odmor. Sloboda! Zato je važno odrediti prioritete kako bi znali šta je najvažnije a šta manje. Pored važnosti, bitna je i hitnost. Koliko je neku obavezu hitno obaviti? Procenite koliko brzo možete obaviti stavke sa TO DO liste.

Planiranje je organizaciona veština od koje se najbrže odustane

Planiranje ume da bude zamorno, često odustajemo od ideje da odredimo prioritete, odlažemo sastanke, radimo ono što ne volimo zarad nekog ili nečeg, govorimo DA a mislimo NE. Sve to ume da iscrpi našu energiju, proleti vreme i ne osetimo kada je otišlo toliko sati. Nemojte trošiti vreme, ulažite u trenutke sa voljenim osobama, stvorite hobi u kome možete sami uživati posle napornog dana. Iskoristite svaki trenutak svog života, budite zahvalni na vremenu koje možemo sami organizovati, izegavajte izgovore “nisam imao dovoljno vremena”! Pišite nam u komentarima vaše savete za organizaciju vremena.

Autor: Jelena Vučković

 

 

OSTAVI ODGOVOR

Upišite svoj komentar!
Please enter your name here

Najnovije objave

Podeli članak:

spot_imgspot_img

Najnovije objave

Možda će ti se dopasti
Sličan sadržaj

“Predrasude i stereotipi o nasilju nad ženama” – Branka Bešević Gajić

“Predrasude i stereotipi o nasilju nad ženama” - Branka...

Tri stanja kroz koja najbolje upoznajemo sebe

Tri stanja kroz koja najbolje upoznajemo sebe. Postoje u...

Preporuke distopijskih romana

Preporuke distopijskih romana. Danas vam predstavljam nekoliko preporuka distopijskih...

Aromatični Uskršnji mafini sa cimetom, lešnikom i šargarepom

Aromatični Uskršnji mafini sa cimetom, lešnikom i šargarepom. Kako...