Nikako ne smemo svoje odluke obavljati rutinski

Nikako ne smemo svoje odluke obavljati rutinski

Odluke se donose u svim oblastima upravljanja. Odluke donosimo svaodnevno od onih banalnih sitnica do toga kako ćemo uložiti novac i raspodeliti vreme za naše drage osobe.

Zato moramo dobro razmisliti kako i na koji način upravljamo odlukama u našem životu. Kako mi u privatnom životu, tako menadžeri na različitim nivoima hijerarhijske strukture imaju i različita ovlašćenja i odgovornosti. Zato planere u ruke i procenite svaku odluku!

Problemom poslovnog odlučivanja u preduzeću se bavi menadžment. Oni koji se nalaze u vrhu menadžmenta kompanija i odlučuju o njihovom kompletnom poslovanju učestvuju u donošenju odluka u svim tipovima organizacija privatnog, ali i javnog sektora. Najkompleksniji zadatak svakog menadžera je upravljanje složenim sistemima, a to u velikoj meri zavisi od konkretnih koraka koje preduzimaju. Tako da, ovaj tekst važi za preduzetnike koji se bore sa donošenjem odlukama. Svi mi na dnevnom nivou donesemo preko 100 odluka  a da nismo ni svesni istih. Ovo je aktivnost koja je usmerena na sadašnjost i budućnost.

Važno je da analiziramo prošli period kako bi znali kako upravljati odlukama u budućnosti. Dobra analiza daje odgovore na mnogobrojne probleme. Birimo rešenje između alternativa između kojih moramo birati pre nego što donesemo konačnu odluku. Bitno je sistematično pristupiti problemu zatim proceniti okolnosti. Nikako nemojte brzati pri donošenju odluka.

Glavni cilj svake kompanije jeste ostvarivanje što većeg poslovnog rezultata, odnosno profit koji je na kraju godine veći od prošle godine. Pri upravljanju poslovnim rezultatom, moramo voditi računa o svim koracima i moramo obezbediti neophodne informacije. Dakle, dobro procenjivanje, analiza, prikupljanje infrmacija. Važo je planiranje i organizacija aktivnosti jer ćemo na taj način štedeti resurse a dobiti dobre rezultate. Naravno ne možemo  a da ne spomenemo finansije. Važnu ulogu ima upravljačko računovodstvo. Važno je da konstantno merimo rezultate i da imamo kontrolu nad svim odlukama.

Nikako ne smemo svoje odluke obavljati rutinski

Organizujte se sastanak sa vašim nadređenima ili zaposlenima, u zavisnosti u kojoj ste poziciji, i pokušajte da iznesete konstruktivne ideje kako određene stvari mogu da se poboljšaju i učine bolji. Korisne ideje dalje obrađujte radi donošenja što bolje odluke. Mnogo je bolje kada grupa ljudi razmeni iskustva i ideje jer se na taj način razvija kolegijalnost, svi su okopljeni oko istog cilja a to e poboljšanje finansijskog cilja na kraju godine. Sve je prihvatljivo samo budite otvoreni i dobro planirajte, a odluku, sve i da donesete pogrešnu naučićete na greškama, a te lekcije su neprocenjive.

Autor: Jelena Vučković

 

OSTAVI ODGOVOR

Upišite svoj komentar!
Please enter your name here

Najnovije objave

Podeli članak:

spot_imgspot_img

Najnovije objave

Možda će ti se dopasti
Sličan sadržaj

Nadahnuti promenom: Aktivizam kao odgovor na društvene nejednakosti

Nadahnuti promenom: Aktivizam kao odgovor na društvene nejednakosti. Danas...

Transformišite svoj stil! Ključni saveti za urbani letnji izgled

Transformišite svoj stil! Ključni saveti za urbani letnji izgled....

Slatko od jagoda sa čia semenkama i rozetlom

Slatko od jagoda sa čia semenkama i rozetlom. Da...

Popularnost bezmetalnih krunica: Kako jednostavno postići holivudski osmeh

Popularnost bezmetalnih krunica: Kako jednostavno postići holivudski osmeh. Uspešna...