Načini da zavolite sebe i poradite na svojoj seksualnosti

Načini da zavolite sebe i poradite na svojoj seksualnosti

Ljubav prema sebi predstavlja osećanje koje bi svakoga od nas trebalo da vodi kroz život i predstavlja osnovu za pozitivan odnos prema okolini i okolnostima sa kojima se susrećemo. S druge strane, iako je pitanje seksualnosti još uvek delimično u domenu tabua, savremeno društvo mu sve više pruža zasluženu pažnju. I dovodi u vezu sa pitanjem mentalnog i fizičkog zdravlja. Prihvatanje i definisanje svoje seksualnosti,  samim time i rad na unapređivanju njenog izražavanja, dobija status značajnog faktora dobrog kvaliteta života. I doprinosi osećaju ostvarenosti svake osobe. Zbog toga se rad na svojoj seksualnosti povezuje sa ljubavlju prema sebi. Jer voleti sebe znači prihvatati sve segmente svoje ličnosti. Ulagati trud u razumevanje sopstvenih potreba. Želja i najboljih načina za njihovo ostvarivanje u skladu sa ostalim činiocima stila života koji vodimo.

Voleti svoje telo

U modernom svetu,  odnosno nerealnim očekivanjima koje društvene mreže i ostali popularni mediji pred nas postavljaju, mnogi od nas se nalaze pred teškim zadatkom da zaista prihvate svoje telo. A zatim ga i iskreno zavole. Na prvom mestu je potrebno raditi na osvešćivanju povodom svega što može imati negativan uticaj na naš odnos prema sopstvenom fizičkom izgledu. A zatim raditi na eliminaciji ovih faktora negativnosti, ne bismo li mogli da vidimo i prihvatimo sebe kakvi zaista jesmo.

Voleti svoje telo znači voleti i ono što smatramo njegovim manama. Prepoznajući u njima jedinstvenost. Dok sa druge strane i rad na korigovanju eventualnih nedostataka predstavlja vid ljubavi prema sebi. Ukoliko pak primetite da eventualni fizički nedostaci uporno utiču na vaš odnos prema sebi i svetu oko sebe. Verujte u svoju sposobnost da ih pobedite i radite na njima. Tek kada se oslobodite kočnica koje se formiraju zbog neprihvatanja svih svojih fizičkih odlika u potpunosti, moći ćete zaista slobodno da iskažete ljubav prema sebi.

Istražiti svoje telo

Seksualnost je kompleksan segment svake zrele ličnosti i kao takva ona zahteva eksperimetisanje. I istraživanje ne bi li se stiglo do najboljih vidova njenog ispoljavanja. Budite smeli da istražujete svoje telo i kroz poigravanja stignete do odgovora na pitanje šta zaista želite u ovom domenu. U eksperimentisanja možete stupiti sa partnerom ili samostalno uz pomoć rekvizita kao što su vibratori za žene ili silikonski prsteni za muškarce i tome slično. Sve u zavisnosti od onoga što vas intrigira u pogledu seksa i vašeg seksualnog opredeljenja. Ostvarite vezu sa svojim telom i saznajte šta vam ono poručuje povodom različitih vidova postizanja seksualnog užitka. I istinske ostvarenosti na ovom planu.

Istražiti svoj um

Kako ljubav sama po sebi podrazumeva jedan balans između svog opipljivog, fizičkog i neopipljivog, duhovnog ispoljavanja, ne bismo li zaista voleli sebe u potpunosti potrebno je da prigrlimo sve segmente svoje ličnosti. S druge strane, budući da je seksualnost sama po sebi usko u vezi sa našim duhovnim, odnosno mentalnim procesima, ne bismo li radili na njoj, moramo voleti sebe kao osobu, razumeti svoje reakcije, postupke, životne težnje i sklonosti. Upustite se u razmišljanje o svojoj ličnosti i identifikujte one njene segmente koji su takoreći nedovoljno voljeni, odnosno koje vam je teško da prihvatite.

Načini da zavolite sebe i poradite na svojoj seksualnosti

Upravo oni delovi naše ličnosti zbog kojih sami sebe osuđujemo šalju važnu poruku u vezi sa izvesnim prazninama u našem životu koje podsvesno želimo da ispunimo, te da bismo ih zavoleli potrebno je da shvatimo u kojim se situacijama oni ispoljavaju i zbog čega. Mane koje prepoznajemo u svom mentalnom sklopu, manirima, obrascima ponašanja, odnosno ukupnoj ličnosti, nas zatim mogu dovesti do toga da poradimo ili na njihovom svesnom i postupnom korigovanju ili nas navesti da više cenimo sebe i svoje potrebe, te ispunjavajući određene životne praznine, učinimo da one izgube status naše slabosti i postanu zapravo oblik naše snage.

Voleti sebe u celosti

Preispitujući poziciju ljubavi u našim životima, te i da li smo osetili bezuslovnu ljubav prema nekome, mahom stavljamo po strani činjenicu da svako od nas bez izuzetka u svom životu poseduje jednu figuru koju bi prosto po prirodi stvari trebalo bezuslovno da voli, a to smo mi sami. Ljubav prema sebi ne bi trebalo dovoditi u vezu sa pitanjem ega ili je obeležavati kao sebičnu, već bi trebalo da je posmatramo kao polaznu tačku za formiranje osećanja ljubavi prema svetu i ljudima koji nas okružuju. Usmerenost čoveka ka sebi ne znači nužno zanemarivanje drugih i nepostojanje empatije za njihova osećanja, već bi ona trebalo da postoji kao osnova za zdrav odnos prema životu kao takvom. Priznavanje svojih vrlina, razumevanje svojih mana i prihvatanje svoje seksualnosti su koraci koji združeni predstavljaju ključ za kvalitetan život.

Energiju koju ulažemo u težnju da se prema onima koji nas okružuju i situacijama u kojima se nalazimo postavimo na najbolji mogući način bi trebalo jednim delom da preusmerimo i na sebe i da na svojoj koži osetimo ljubav koju u sebi nosimo. Budite dobri prema sebi i posvetite se samoostvarivanju u svim ključnim segmentima života, te ćete ubrzo primetiti da vrednost koju ste sami u sebi prepoznali prepoznaje i vaša okolina.

Načini da zavolite sebe i poradite na svojoj seksualnosti

Autor: Ljiljana Bugarin

 

OSTAVI ODGOVOR

Upišite svoj komentar!
Please enter your name here

Najnovije objave

Podeli članak:

spot_imgspot_img

Najnovije objave

Možda će ti se dopasti
Sličan sadržaj

Najčešći problemi sa stopalima leti: Kako ih sprečiti i rešiti

Najčešći problemi sa stopalima leti: Kako ih sprečiti i...

Čovek bez obaveza – Miroslav Ćurčić

Čovek bez obaveza - Miroslav Ćurčić. Miroslav Ćurčić nas...

Dobijate ono o čemu razmišljate

Dobijate ono o čemu razmišljate. Misli i načini razmišljanja...

Potomci ratnika Srbije prisustvovali prazničnoj liturgiji na Kalemegdanu

Potomci ratnika Srbije prisustvovali prazničnoj liturgiji na Kalemegdanu. I...