Na koji način kućni ljubimci utiču na naše bolje raspoloženje

Na koji način kućni ljubimci utiču na naše bolje raspoloženje

Bar neko da mi se obraduje kada uđem u kuću! Iako će mnogi ovako, ipak čini se u šaljivom tonu, objasniti zašto su nabavili psa ili mačku, nema sumnje da će nas kućni ljubimci učiniti boljima.

Čak i da tu tvrdnju pripišemo samo psiholozima, primetićemo i sami da su nam kucov, mačka ili papagaj promenili navike.

Za uzvrat, u narednih desetak godina ukoliko prihvatite mladunče psa ili mačke – preciziraju dobro upućeni – dobijate društvo životinje koja će vas bezuslovno prihvatiti kakvi jeste.

Onda pominju privrženost, nežnost, igranje, komične situacije koje će vas nasmejati i kada ste najumorniji. Bez obzira da li je novi ljubimac samo doveden u kuću sa ulice a onda umiljat i odomaćen ostao “za stalno” ili je kupljen sa papirima o kvalitetnom poreklu, njihovo dobro raspoloženje je vrlo zarazno.

U društvu krznenih ili pernatih lepotana nikada ne možete reći da ste sami. U redovima koji slede podsetićemo vas na još neke dobre strane prisustva kuce, mace, zeke, hrčka, kanarinca i papagaja u kući.  Mada ima i onih koji nabavljaju i egzotične ribice, guštere i gmizavce tvrdeći da su i oni takođe neodoljiva i divna stvorenja, toliko da poboljšavaju raspoloženje kao mačka koja vam sedi u krilu i mazi se.

Zdrav i zadovoljan pas rado ide u šetnju

Bez ikakve sumnje kućni ljubimac postaje član porodice o kome morate da vodite računa, koji mora da bude nahranjen, zdravstveno zbrinut, koji dobija neki svoj kutak u stanu ili dvorištu. Veterinar je neko ko će vas uputiti u sve naophodno za dobro zdravlje šteneta, ukoliko je neki mali lajavac osvojio vaše simpatije, naprimer.

To znači počev od vakcina, zaštite i ćišćenja od parazita do ishrane, koja bi trebalo da bude raznovrsna i prilagođena potrebama psa. Ukoliko je još moguće da preko interneta saznate nešto više o njenom sastavu i pronađete najpovoljniju cenu dobro će vam doći i dostava hrane za pse na kućnu adresu.

Kada pas utoli glad i napije se vode, eventualno smaže svoju poslasticu za zdravije zube, recimo, podrazumeva se i šetnja. Kada izađete na vazduh sa njim osećaćete se bolje, pogotovo ako nemate vremena da se redovno rekreirate. A i bićete u formi jer ćete svakodnevno prevaljivati nekoliko kilometara. I po kiši, i po suncu. Po mrazu i snegu – svakako kraće da ne bude prehlada i bolesti.

Kućni ljubimci će vas nasmejati

Kada pešačite, čak i potrčite, ostavljate za sobom napetost i stres. Stavljate u drugi plan neki problem koji ste imali na poslu, smirujete se i posvećujete stvorenju koje zaslužuje vašu pažnju i ljubav. Rečnikom hemije i terminima  fiziologije pojašnjeno tako smanjujete nivo kortizola u organizmu što prija srcu i smanjuje krvni pritisak.

Nema sumnje da su životinje u stanju da nas nasmeju bez obzira koliko nam je teško u nekom trenutku, koliko smo umorni ili se bavimo nečim vrlo ozbiljnim. Ne verujete? Pogledajte samo jedan od ko zna koliko komičnih snimaka kucova, mačaka, zečeva, hrčaka ili papagaja na internetu – smejaćete se toliko da će vam poći suze na oči i zaboleti stomak.

Zabava s njima traje od jutra do večeri

Uostalom kako drugačije da reagujete kada pas u momentu dok pada gol na utakmici koju gleda njegova vlasnica skoči iz fotelje i tresne na pod kao da je i on veliki navijač. Da ne govorimo o dobermanu koji je neustrašiv i opasan dok ne iskoči mačka pa on pobegne kao da se na njega ustremio slon.

A i kako da ne ustanete zadovoljni iz kreveta ako vas kod kreveta čeka četvoronožac spreman za zabavu donoseći vam dečju čarapu, uveren da nikad ništa nalik na takvu “igračku”niste videli. Doduše neće vam prijati ako neke delove nameštaja ili noge od stola proglasi svojim vlasništvom, ali druželjubivost kucova  i mačeta će se verovatno dopasti i vašim prijateljima. Pogotovo kada svoje igračkice donese i poređa pred gosta.

Deca biraju životinju koju ne moraju da vode napolje

Kućni ljubimci nam prave društvo i oživljavaju svaki prostor i okolinu. S njima razgovaramo, iako oni ni reč ne izgovore, oni nas razumeju, leče nam dušu bar tako nam se čini, s obzirom da smo im mi najbliži, dakle za njih smo ono što bi moglo da se nazove – porodica. Zato i bdiju nad nama i čine nas strpljivim, ili strpljivijim nego što smo bili. Čekamo ih dok šetamo da onjuše svako njima zanimljivo mesto, čekamo da isprazne činiju sa granulama ili nekom “vlažnom hranom”.

Sa mačkom ili zekom nema šetanja, zato deca radije biraju ove životinje za kućne ljubimce. Dugouška možda vole i zbog crtanih filmova, ali bez obzira na izbor životinje dobro je da uz kućnog ljubimca sami učimo a onda ii decu – da praštamo. Ako i naprave neki belaj, obore saksiju sa cvećem, gurnu čašu soka, nije nastupio kraj sveta. Trebalo bi razumeti i kada oni imaju “žutu minutu” pa mnjauču, laju, krešte zbog čega će se komšije možda mrštiti.

Druženje ljubitelja životinja korisno svima

Ipak, ima i onih koji u svojoj netrpeljivosti i mržnji prema životinjama preteruju, povređuju ih i nastoje da im učine nešto nažao pa se potrudite da svog ljubimca sačuvate i zbrinete valjano. U tome mogu da vam budu dragoceni saveti drugih vlasnika kućnih ljubimaca s kojima ćete se susresti u parku, u udruženju ljubitelja pojedinih rasa ili kod veterinara. S njima možete postati i prijatelj pa eto još jedne prednosti koju donosi posedovanje kuce ili mace ili neke ezgotične sorte gmizavaca.

Mada ima dosta primera da pod istim krovom žive i pas i mačka i slažu se “kao rod rođeni” jer su tako naučeni mada bi trebalo da, kako se to kaže, žive na ratnoj nozi. U takvom okruženju, sa jednim ili više kućnih ljubimaca, odrastaju i neka deca, jer porodice koje imaju životinju ne odriču je se i kada stigne beba. Takvi mališani postaju plemeniti ljudi, sa dobrim imunitetom, pojašnjavaju lekari i psiholozi.

I šta dodati ovoj priči i nadamo se korisnim savetima? Ništa posebno, ukoliko ste nameravali da nabavite kućnog ljubimca ili vam komšije nude jednog od pet mešanaca koji još nema vlasnika sve pomenuto moći ćete lako da proverite. Dobićete pravog prijatelja za šetnju, druženje, opuštanje i veliku obavezu koja će vam promeniti život na bolje.

 

 

OSTAVI ODGOVOR

Upišite svoj komentar!
Please enter your name here

Najnovije objave

Podeli članak:

spot_imgspot_img

Najnovije objave

Možda će ti se dopasti
Sličan sadržaj

Studio lepote Wizard u novom ruhu!

Studio lepote Wizard u novom ruhu! Renovirani prostor studija...

Proslavite Dan planete Zemlje u Lisca kupaćim kostimima

Proslavite Dan planete Zemlje u Lisca kupaćim kostimima. Dan...

Nekoliko popularnih stilova za uređenje kupatila – pronađite savršen za vas

Nekoliko popularnih stilova za uređenje kupatila - pronađite savršen...

“Predrasude i stereotipi o nasilju nad ženama” – Branka Bešević Gajić

“Predrasude i stereotipi o nasilju nad ženama” - Branka...