Muška imena – kako odabrati ime za sina?

Davanje imena detetu može biti jedna od najzabavnijih avantura tokom iščekivanja njegovog dolaska, posebno kada roditelji imaju nekoliko imena-favorita. Razmišlja se o značenju imena, o tome kako zvuči, posebno u kombinaciji sa prezimenom, da li je pamtljivo, da li je dugo ili kratko, kao i da li će se dete po njemu izdvajati.

U sledećim redovima predočavamo vam najvažnije kriterijume za odabir muškog imena, u želji da vas podstaknemo da nađete najbolje rešenje i skrenemo vam pažnju možda na još neke aspekte o kojima treba misliti prilikom odabira imena za dečaka.

#1 Moderno ili arhaično srpsko ime – čemu dati prednost?

Ženska, kao i muška imena mogu zvučati kao odjek savremenog doba i biti potpuno nova, takoreći novoskovana i inspirisana vrlo često i uticajima drugih jezika, što je i logično kada se ima u vidu da se promene u jeziku stalno dešavaju, a samim tim zahvataju i ljudska imena.

Međutim, zapaža se da arhaična srpska i slovenska imena dobijaju sve veći značaj i da im se savremeni roditelji sve češće vraćaju. Razlog leži u tome što zvuče neuobičajeno, pa roditelji koriste priliku da detetu nadenu ime po kome će se već od prvih dana života ono razlikovati i biti autentično. Tako imena naših daljih predaka, udaljenih od današnjih generacija po nekoliko kolena, postaju ponovo aktuelna, a ta tendencija sve se više širi.

Vukan, Balša, Nikša, Jakša, Đurađ, Vasil, Despot, Ignjat, Vidak, Matej, Gavrilo, Rastko, Tadija, Jagoš, Sava, Konstantin i druga slična imena dobija sve veći broj novorođenih dečaka u Srbiji, a verovatno bi se mnogi složili da zvuče nesvakidašnje i drugačije i da se njihovim odabirom možda jača veza sa precima i prošlošću.

#2 Da li je važno da se ime slaže sa prezimenom?

Kada se čuju pojedine kombinacije imena i prezimena, čak i odaslih ljudi, ponekad se ne možemo oteti utisku da zvuče komično i izazivaju barem pritajen smeh onih koji ih čuju po prvi put. Da bi se izbegao takav utisak, koji nosiocu imena i prezimena zasigurno nije prijatan, potrebno je voditi računa o tome da li se ta dva dela ličnog imena slažu ili barem da li zvuče neutralno.

Vršnjaci umeju da budu nemilosrdni, a svakako ne želite to svom detetu – zato razmišljajte o tome da li prezimenu koje će dete dobiti pristaje neko tek nastalo ime, ono koje je staro stotinama godina, kraće ili duže, internacionalno ili domaće i ne zaboravite da će vaš sin koračati sa tim sklopom glasova kroz čitav svoj život i u svim dobima života, te da treba da zvuči smisleno i prikladno.

Čak i onda kada vam je želja da postignete autentičnu kombinaciju, uzmite u obzir da danak originalnosti ne treba da prevazilazi njene prednosti, koje pretežno akcentujemo kada pokušamo da nadenemo pamtljivo i upečatljivo ime.

#3 Šta sa imenima koja prijatno zvuče, ali bude negativne asocijacije?

Selekciju imena, posebno kada je vaš spisak veliki, značajno može olakšati činjenica da na početku eliminišete ona koja vam iz bilo kog razloga mogu biti manje prihvatljiva od drugih sa spiska.

Jedan od glavnih kriterijuma za eliminisanje velikog broja imena jeste da sa spiska obrišete ona koja u vama bude neke ne baš lepe emocije. Pošto je reč o imenu novog najvoljenijeg bića u vašem životu, u tu avanturu zvanu roditeljstvo treba se upustiti sa najlepšim mogućim osećanjima, te imena koja ih ne bude odmah možete ukloniti sa spiska, bez obzira na to da li su neprijatna za vas ili drugog budućeg roditelja.

#4 Internacionalna imena – da li su dobro rešenje?

Prednost davanja imena Stefan, Đorđe, Nikola i sličnih jeste u tome što u tom ili bar sličnom obliku postoje u mnogim delovima sveta, te će i strancima biti lakše da ih izgovore, ukoliko vam je važan i taj aspekt imena.

Ono što roditelji vide kao manu kod imena koja su svuda prepoznatljiva jeste manjak autentičnosti i upečatljivosti, kojoj se danas teži kada se deci daje ime. Zato internacionalna imena verovatno neće biti prvi izbor roditelja kojima je važno da ime njihovog sina zvuči drugačije od onih koja se najčešće čuju.

Pokušajte da izbegnete žučne rasprave oko imena, ne osvrćite se previše na savete rođaka i prijatelja, već osluškujte sopstvene i želje vašeg partnera i nema sumnje da ćete napraviti pravi izbor za voljeno biće na putu!

 

OSTAVI ODGOVOR

Upišite svoj komentar!
Please enter your name here

Najnovije objave

Podeli članak:

spot_imgspot_img

Najnovije objave

Možda će ti se dopasti
Sličan sadržaj

5 najboljih vežbi za povećanje gluteusa

5 najboljih vežbi za povećanje gluteusa. Vežbe za povećanje...

Pogačice od ovsenih pahuljica i palente

Pogačice od ovsenih pahuljica i palente. Brzo, lako i...

1 rečenica i 6 reči: Šta bi bilo kad bi bilo

1 rečenica i 6 reči: Šta bi bilo kad...

Ulicom se širio miris jorgovana

Ulicom se širio miris jorgovana. Srela sam je danas....