Lala…mislim, cvet lala, ne banaćanin

Lala…mislim, cvet lala, ne banaćanin

Tulipan (lat. Tulipa) ili lala je rod od oko 150 biljaka u porodici ljiljana (Liliaceae). Raste iz lukovice, veoma je prilagodljiva te je često možemo videti oko kuća ili na nekom putu kako raste prkosno.

Opet vam kažem, ne pričamo o banaćanima već o tulipanima. Iako sam i sama mislila da je Holandija zemlja porekla tulipana, oni potiču iz Azije tj. današnje Turske. Dobili su ime turskog naziva tülbent, i ovaj cvet je simbol Turske I Irana.

Evo jedne interesantne priče o nastanku crvene lale:

Stara turska legenda kaže da se princ Farhada zaljubio u lepu sluškinju Širin koja iznenada umire. Teoretičari zavere bi rekli da nije ona tek tako umrla, ali nećemo o tome. Princ očajan i tužan nije mogao da se pomiri sa tim pa je odlučio da se baci sa najviše stene. Svaka kap krvi mladog princa (tvrde da je sam skočio) ubrzo se pretvorila u crvenu lalu i tako je on odao počast svojoj dragoj.

Za vreme vladavine sultana Ahmeda III, početkom 18. veka, lala je među Osmanlijama bila simbol bogatstva, moći i ugleda. Kao i ženske otmenosti. Prodavanje i posedovanje lala van Carigrada je bilo strogo kažnjivo, pa se medju narodom govorilo da je lala vrednija od života.

Danas, i za Holandiju kažemo da je zemlja lala.

I zaista ako imate priliku da posetite Amsterdam svuda su lale. Za to je zaslužan botaničar Karolus Klusius koji ih donosi u 16 veku. A ljubav prema lalama je ostala do današnjeg dana.

Bečki ambasador u Istanbulu Ogir Gišlen od Busbeka doneo je u Beč nekoliko lukovica koje je dobio na dar od Sulejmana i predao ih botaničaru Karolusu Klusijusu. Koji je u to vreme bio i upravnik carskih vrtova. Kasnije se Karolus vraća u Holandiju i preuzima mesto profesora na univerzitetu i upravnika botaničke bašte u Lajbdenu.

Njegova opsesija lalama je bila toliko velika da ih je ukrštao i stvarao nove vrste.

Ubrzo se to pročulo i verovalo se da taj cvet ima magijske moći. Svi su hteli da imaju lale, tako da je u jednom momentu lukovica jedne lale koštala 10 puta više nego godišnja zarada jednog zanatlije. Holandijom je, naime, zavladala takozvana tulipomanija, a lukovice ovog cveta su postale toliko skupe da su bile tretirane kao valuta. Holandija danas proizvodi oko 9 milijardi lukovica. Genetskim inžinjeringom došli su do toga da postoji oko 3 hiljade registrovanih sorti raznih boja, oblika i visina.

Ova biljka se ne koristu u farmaciji, a u kozmetici vrlo retko. Lala je tu da bi njome ukrasili dvorište ili dnevni boravak, nekom se zahvalili ili izjavili ljubav. Kažu da je ona simbol duboke ljubavi, velikog poštovanja i moći.

Kao cvećarka ili dekorater, znam da im ne treba puno doterivanja već obična prozirna vazna i voda. Meni su i dalje najlepše crvene iako ljubičastim jedva odolevam.

Toliko za danas od mene.

Pišite o kom cveću hoćete da vam pišem.

Lala…mislim, cvet lala, ne banaćanin

Voli Vas vaša Ljilja cvećarka

OSTAVI ODGOVOR

Upišite svoj komentar!
Please enter your name here

Najnovije objave

Podeli članak:

spot_imgspot_img

Najnovije objave

Možda će ti se dopasti
Sličan sadržaj

“Predrasude i stereotipi o nasilju nad ženama” – Branka Bešević Gajić

“Predrasude i stereotipi o nasilju nad ženama” - Branka...

Tri stanja kroz koja najbolje upoznajemo sebe

Tri stanja kroz koja najbolje upoznajemo sebe. Postoje u...

Preporuke distopijskih romana

Preporuke distopijskih romana. Danas vam predstavljam nekoliko preporuka distopijskih...

Aromatični Uskršnji mafini sa cimetom, lešnikom i šargarepom

Aromatični Uskršnji mafini sa cimetom, lešnikom i šargarepom. Kako...